Witam, od jakiegoś czasu mam dziwny problem z telefonem.
Szczegóły telefonu: CustomRom NeatRom 4.8 lite, Android 4.1.2, recovery Philz.
Podczas aktualizacji niektórych aplikacji, otwierania galerii lub włączaniu niektórych aplikacji (przechowujących dane w pamięci USB) wyświetla się komunikat o braku miejsca na dysku. Najlepsze jest to, że w pamięci wewnętrznej jest zawsze powyżej 350 MB, a w pamięci USB ponad 2 GB.
Poczytałem, popytałem i zrobiłem czyszczenie logów z /data/log (było ich ponad 100 MB), co nic nie dało. Później full wipe, clean to install new rom i ponowne flashowanie romu. Dalej występuje ten błąd. Nie przywracałem nic z TB.
Na koniec próbowałem zrobić format pamięci USB z poziomu systemu, ale nie formatuje się... Wyświetla komunikat o odmontowywaniu pamięci, formatowaniu i po ponownym przygotowaniu wszystkie dane są tak jak były. Format przez recovery też nie daje rady i wyświetla komunikat o błędzie bez żadnych szczegółów... Zewnętrzna karta pamięci sformatowała się bez problemów...
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co mogę zrobić w tej sytuacji? Co mogło spowodować te problemy? Jak przywrócić pełną sprawność telefonu?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
[ Dodano: 2013-09-25, 11:15 ]
Udało mi się rozwiązać problem.
Jeśli kogoś kiedyś spotka podobna przygoda można to rozwiązać w dość prosty sposób.
1. Ściągamy oryginalny 3 plikowy soft Samsunga (u mnie było to I9100XXKI3).
2. Upewniamy się że mamy plik .pit, który w odinie zaznaczamy do wgrania i zaznaczamy repartition.
3. Wybieramy 3 pliki romu.
4. Flashujemy.
5. Po ponownym uruchomieniu telefonu już wszystko działa i mamy prawa zapisu do plików w pamięci USB.
Ja dodatkowo zrobiłem format pamięci USB aby pozbyć się syfu po poprzednich romach.
Uwaga na koniec. Wgrywając ORYGINALNY soft Samsunga nie tracimy gwarancji i nie zwiększymy licznika flashowań, więc operację można wykonać we własnym zakresie bez oddania telefonu do serwisu. U mnie poszło w około 30 minut ze wszystkim.