• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #606391  autor: lipharDYT
 07 sty 2013, 22:22
Witam,
Piszę do Was, ponieważ kilka dni temu w mojej Jotce zaistniał pewien problem.
Otóż nie działa głośnik lub słuchawki - wymiennie.

Sytuacja 1
Telefon jest włączony i podpinam słuchawki - telefon nie wykrywa ich, nic się nie dzieje, nie działają. Głośniczek owszem. Gdy włączam muzykę, ona leci przez głośnik pomimo podłączonych słuchawek.

Sytuacja 2
Telefon jest włączony, podpinam słuchawki, wyłączam i włączam telefon (niewyciągając słuchawek) - słuchawki działają.

Sytuacja 3
Robię to, co wyżej, a następnie wyciągam słuchawki. Głośnik nie działa. Ani ten do rozmów, ani ten, który odtwarza np. muzykę. Gdy podłączę słuchawki, to one działają. Więc żeby korzystać z głośnika w telefonie muszę zrestartować telefon bez słuchawek i wtedy działa. I wraca do Sytuacji 1. I wszystko od początku.

I tu pojawia się moje pytanie - co mam z tym fantem zrobić? Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co począć, a ciągłe restartowanie telefonu jest uciążliwe. Dodam również, że dzieje się to tak na słuchawkach oryginalnych, jak na innych - tych, których zazwyczaj używam, takich zwykłych ze skullcandy, innych (sennheiser hd201) oraz na zwykłych zewnętrznych głośnikach. Mam nadzieję, że odpowiecie mi szybko i pomożecie rozwiązać problem.

Z góry dzięki i pozdrawiam, lipharDYT.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2013, 22:13 przez lipharDYT, łącznie zmieniany 1 raz.

#606398  autor: thonka
 07 sty 2013, 22:47
w desire mialem cos takiego, ze telefon nie wykrywal mi sluchawek, albo nie dzialal pilot.

restart, a jak nie to hard reset dawal rade.

tylko jest to rownoznaczne z utrata wszystkich danych na telefonie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#607498  autor: lipharDYT
 13 sty 2013, 12:08
Odświeżam...
Jakieś inne pomysły? W końcu zdecydowałem się na hard reset, ale nic nie dał...

#616095  autor: maly102
 23 lut 2013, 15:29
Mam ten sam problem w Xperii Tipo. Znalazłeś jakieś rozwiązanie?

#640396  autor: m17essi
 18 cze 2013, 15:27
Witam
By nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj
Potrzebuję słuchawek do xperia J i nie wiem , które lepsze Sony MH750 czy Creative EP-830 ,w tych sony podobno da się przerzucać piosenki do przodu , słuchawki mają służyć do słuchania muzyki
 #640585  autor: miechurzanka
 19 cze 2013, 09:51
lipharDYT pisze:
Sytuacja 1
Telefon jest włączony i podpinam słuchawki - telefon wykrywa
Witam. Pozwoliłem sobie podpiąć się z tematem przez analogie podobnym. Kończac cytat u mnie jest O.K. Przypadłość polega na tym, że po wypięciu słuchawek ( jakiegokolwiek zestawu ) nie dzała w fonie mikrofon przy zestawieniu połączenia bez względu na to czy przychodzące, czy wychodzące. Włączanie i wyłączanie słuchawek nic nie wnosi. Jedynie restatrt urządzenia pozwala na normalne funkcjonowania. A dotyczy to modelu XPERIA P, który posiadam od dwóch m-cy. Oczywiście nie użalam się. Nauczyłem się z tym żyć.

pozdrawiam czytających

pret a partir

#660297  autor: Asik121
 07 wrz 2013, 18:10
Mam dokładnie ten sam problem w Sony Xperia Tipo. Znalazł ktoś już jakieś rozwiązanie? Bo robi się to już irytujące, kiedy chcę posłuchać muzyki, muszę wyłączyć i włączyć telefon, a później znowu muszę powtórzyć to, jeśli chcę zadzwonić.

#661094  autor: castagnet
 11 wrz 2013, 09:22
Asik121, lipharDYT, maly102, Panowie, jakich słuchawek używacie?
Jeżeli oryginalnych z zestawu - obstawiam że soft coś miesza...
Nie wydaje mi sie aby był to problem sprzętowy. Chyba że źle dobranego HF'u.
A jak się z tym uporać? Aktualizacja oprogramowania.
Albo z poziomu menu, albo w jakimś serwisie (może być także w ramach gwarancji).

#661224  autor: Marek
 11 wrz 2013, 16:17
Problem prawdopodobnie polega na tym, że w 2012r. Sony postanowiło przerobić gniazdo Jack. Zrobiono to dlatego, aby słuchawki z mikrofonem dedykowane m.in. iPhone’owi działały, a nie odmawiały współpracy tak jak było w Xperiach z 2011r. W androidowych SE gniazdo opierało się na 5 nóżkach (standard OMPT), w Sony już na 6-ciu (CTIA). Zmieniono HW a z SW nie dano sobie rady. W Xperii z 2011r. nie mam żadnych problemów z mikrofonem ani z głośnikiem. Problem może być spowodowany również uszkodzeniem gniazda słuchawek.

#675455  autor: crasherdestroyer
 17 lis 2013, 23:04
Witam!
Udało się komuś rozwiązać ten problem?