• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #651818  autor: radfel
 01 sie 2013, 22:34
Witam
Około 2 tygodnie temu kupiłem sobie ww. telefon.
Bawiłem się nim ściągałem aplikacje aż w końcu zabrakło mi pamięci. Kupiłem kartę Goodram 8 Gb class 10 no i tu problem. Patrzyłem po forach i o ile dobrze rozumiałem to root systemu niweluje gwarancję. Moje pytanie:
Czy jest jakiś sposób by aplikacje instalowały się od razu na karcie bez uszczerbku na gwarancji? Może jakiś program który działa?
Za wszelką pomoc dziękuję i jeżeli taki temat był już wcześniej założony to przepraszam ale jestem Tu nowy.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2013, 12:12 przez radfel, łącznie zmieniany 1 raz.

#651901  autor: fortel
 02 sie 2013, 12:02
Jeśli masz już JB to możesz przenosić aplikacje na kartę pamięci. Jeżeli myślisz o przenoszeniu gier, to już bez roota się nie obejdzie. Na forum.android.com.pl jest wszystko przystępnie opisane.

#651908  autor: swedenus
 02 sie 2013, 12:50
Jak masz najnowszego androida to wchodzisz w ustawienia aplikacji w daną np. gierkę w tejże i przenosisz na kartę sd nie musisz mieć jailbreaka.

swedenus

#651949  autor: radfel
 02 sie 2013, 14:56
No więc tak.
Nie mam JB, tylko ciągle ICS. Wgrywanie nowszego softu niczym nie grozi, tak jak np. chyba było w PSP. Jest to trudne czy tylko pobieram program zrzucam na tel i go odpalam?

#652011  autor: razin
 02 sie 2013, 19:13
Ściągasz aplikację LG Mobile Phone Software Update Tool, następnie program pobiera sterownik i wykrywa wersję oprogramowania i w miarę potrzeby aktualizuje. Ważne aby bateria była naładowana i w trakcie aktualizacji nie odłączać kabla USB.

Program http://www.lgmobile.pl/downloads.php?ca ... nload_id=8

#652069  autor: radfel
 02 sie 2013, 23:12
razin pisze:Ściągasz aplikację LG Mobile Phone Software Update Tool, następnie program pobiera sterownik i wykrywa wersję oprogramowania i w miarę potrzeby aktualizuje. Ważne aby bateria była naładowana i w trakcie aktualizacji nie odłączać kabla USB.

Program http://www.lgmobile.pl/downloads.php?ca ... nload_id=8
Eeee niezbyt rozumiem. Pobieram przez kompa i wtedy zrzucam i z podłączonym kablem uruchamiam czy podłączam i uruchamiam z kompa a to wyszukuje telefon? Co do zrzucania to w sumie gra to też jest aplikacją jakby nie patrzeć. Czyli jak już ogarnę JB to wystarczy wejść w ustawienia aplikacji i tam to się zrzuca?

[ Dodano: 2013-08-02, 23:17 ]
A i pytanie o którym zapomniałem:
Nie można by ściągnąć przez kompa instalki potem przez usb i zainstalować z instalki z telefonu?

[ Dodano: 2013-08-02, 23:17 ]
A i pytanie o którym zapomniałem:
Nie można by ściągnąć przez kompa instalki potem przez usb i zainstalować z instalki z telefonu?

#652124  autor: razin
 03 sie 2013, 12:20
Co tu jest nie zrozumiałe. Pobierasz program, instalujesz. Następnie zainstalowany program po podłączeniu telefonu przez kabel USB pobiera sterownik USB dla danego modelu. Aktualizacja zostaje pobrana i następnie instaluje się na telefon. Nie ma fizycznej możliwości wrzucenia plików aktualizacji na telefon i następnie jej zainstalowanie. Czyżby Kolega czegoś nie rozumiał skoro wszystko jest analogiczne to aż tak na gotowe trzeba podawać wszystko pod nos :evil: Aż ręce opadają :smt075

#652213  autor: radfel
 03 sie 2013, 18:53
No niestety mam tak że niektórych prostych rzeczy nie rozumiem i je rozdrabniam :D
A jak to będzie po zmianie oprogramowania? Dotychczasowe pliki z pamięci telefonu zostaną czy są usuwane?

#652235  autor: razin
 03 sie 2013, 20:57
Jeżeli napisałem za ostro to przepraszam. Pliki użytkownika zostają bynajmniej u mnie się zachowały mowa o .mp3, fotkach, kontaktach itp. Co najwyżej dojdą nowe funkcje, tapety, dzwonki i ustawienia.

#652256  autor: radfel
 03 sie 2013, 22:58
E tam, jestem świadom moich niezrozumień ;)

Co do telefonu:
-Zainstalowałem nowy system(jest do tego "nowa aktualizacja" czyli dodatkowe 250 MB do pobrania)
-Mogę zrzucać apki na kartę ale tylko niektóre(w czym problem?)
-Ku mojemu zdziwieniu nie widzę jak mam zrzucić np. muzykę na kartę. Mam na niej 3 foldery:
:".android_secure"-pusty
:DCIM- w nim jest podfolder 100lgdsc w którym jest kilka zdjęć po włożeniu karty, ale sprzed nowego oprogramowania
:LOST.DIR-pusty

Więc jak z innymi plikami np. .mp3?

#652288  autor: razin
 04 sie 2013, 10:26
Muzykę wrzucasz do folderu Music jak nie ma na karcie pamięci to utwórz. Najlepiej sformatuj kartę i wgraj sobie zdjęcia, muzykę itp. na nowo. W moim przypadku instalowałem aktualizację która miała prawie 800 MB. Telefon nie posiadał karty pamięci i wszystko się zachowało (mowa o plikach które były w pamięci wewnętrznej telefonu).

#656637  autor: radfel
 21 sie 2013, 22:38
To znowu ja.
Tym razem mam problem z pobieraniem przez tel. Pobierając muzykę z mp3.teledyski.info telefon nie pobiera pliku .mp3 tylko plik około 15 KB͵ którego nawet nie da się odtworzyć. U brata(LG L5 II) zauważyłem ten sam problem. Czym to jest spowodowane? Istnieje aplikacja poprzez którą można pobierać muzykę? A może to wina serwisu?

#656708  autor: wook
 22 sie 2013, 12:30
pewnie wina serwisu

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"