• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #1187595  autor: mirekK
 10 lut 2025, 13:19
Chciałem się podzielić dziwnym spostrzeżeniem.
Już dwukrotnie, dwa numery z mojej książki telefonicznej w urządzeniu (bliscy znajomi, z którymi regularnie się kontaktuje), samoczynnie zostały zablokowane w zakresie połączeń przychodzących.
O dziwo po ich zablokowaniu: nie pojawiają się na liście numerów zablokowanych, oni dzwoniąc słyszą od razu nr zajętości; ja nie widzę połączenia przychodzącego, a jedyną informacją na liście połączeń jest info z numerem z charakterystycznym przekreślonym kółeczkiem po lewej stronie.
Działają tylko sms-y.
Najprostszym rozwiązaniem jest usunięcie takiego numeru, na wszelki wypadek wyłaczenie i włączenie telefonu oraz ponowne dodanie.
 #1187705  autor: mirekK
 12 lut 2025, 22:49
Żadnych podobieństw i różnic. Też nad tym główkowałem.
 #1188074  autor: Remington
 18 lut 2025, 23:05
mirekK pisze:
14 lut 2025, 20:24

Mirku, blokady to kwestia dialera, albo specjalnej aplikacji do blokowania. Nie znam innej opcji, więc podaj proszę z jakiego dialera korzystasz oraz co to za model telefonu, może on ma wbudowany jakiś filtr połączeń? Tego ostatniego za Ciebie nie sprawdzimy - pobierz sobie apkę Launcher Aktywności (autor Adam Szałkowski) i przeszukaj funkcje jakie ona wyświetli (będą tego setki). A nuż coś znajdziesz.
 #1188346  autor: mirekK
 24 lut 2025, 17:17
Motorola 30 edge neo. Dialer fabryczny. Co do blokad znalazłem info, że pod aplikacjami działają procesy:

POŁĄCZENIA TELEFONICZNE jest
com.android.server.telecom.settings.BlockedNumbersActivity

TELEFON-USŁUGI
com.android.phone.GsmUmtsCallBarringOptions

Sprawdzę jeszcze jak jest po kolejnym adbloat, bo dawno tego nie robiłem.