Strona 1 z 2

WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 09:13
autor: Chemicalifornia
Mieszkam w czymś w stylu "prywatnego akademika" i ogólnie w całej kamienicy jest jedno WiFi.
Ostatnio jakość drastycznie spadła na telefonie pokazuje max 1-2 kreski na 4, a wg ps3 siła WiFi to tylko 55% :/
Co ciekawe obok jest identyczna kamienica-akademik i ich WiFi ma u mnie moc 85%.
Od jakiegoś czasu na parterze nie ma mieszkań tylko dwie firmy.

Czy jest możliwe, żeby np. administracja "wiecej internetu" dawała im i reszta ma gorsze połączenie w związku z tym? Ewentualnie czy ktoś może wymuszać (jakimś cudem) lepsze połączenie kosztem innych?
Może to o co pytam to Sci-Fi, a problem to zwykła awaria? :roll:

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 09:32
autor: user_delete27
A może po prostu wymienili router i ten obecny ma słabsze anteny.

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 09:39
autor: Chemicalifornia
Router jest w każdym mieszkaniu (chyba to jest router :D) i go nie wymieniali :p

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 09:41
autor: Sig
Sprawdź na jakich kanałach te dwie widoczne sieci nadają. Jeżeli na tym samym/nachodzącym, to mogą się zakłócać. Nie musisz do tego instalować INSSIDERa (choć to dobry program), pod Windowsem wystarczy że wpiszesz komendę w konsoli (czy jak to się nazywa):
netsh wlan show networks mode=bssid

pokaże te sieci (chyba tylko widoczne, nie mam jak sprawdzić) z siłą sygnału i użytym kanałem. Gdyby się zakłócały, to któryś router musi go zmienić na wolny.

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 09:47
autor: p2225
ewentualnie ktoś zmienił w ustawieniach routera z jaką mocą mają nadawać anteny.

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 10:07
autor: Chemicalifornia
Sig pisze:Sprawdź na jakich kanałach te dwie widoczne sieci nadają. Jeżeli na tym samym/nachodzącym, to mogą się zakłócać. Nie musisz do tego instalować INSSIDERa (choć to dobry program), pod Windowsem wystarczy że wpiszesz komendę w konsoli (czy jak to się nazywa):
netsh wlan show networks mode=bssid

pokaże te sieci (chyba tylko widoczne, nie mam jak sprawdzić) z siłą sygnału i użytym kanałem. Gdyby się zakłócały, to któryś router musi go zmienić na wolny.
A pokaże mi kanał mimo, że jest z hasłem?
Ale rok temu silę tamtej sieci pokazywała na tym samym poziomie 85%, a mojej kamienicy 100%.
I teraz zauważyłem, że na ps3 pokazuje moją sieć waha się 50-65%, czasem na krótko wskakuje 100% i zaraz spada znów na 50

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 10:10
autor: Chemicalifornia
pawelec2225 pisze:ewentualnie ktoś zmienił w ustawieniach routera z jaką mocą mają nadawać anteny.
Możliwe, tylko dzięki temu mi czesto net zrywa :/
Najgorsze, że administrator/konserwator nie jest w Polsce od miesiąca, więc musiał to zrobić ktoś w jego imieniu :/

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 10:55
autor: p2225
Chemicalifornia pisze: Możliwe, tylko dzięki temu mi czesto net zrywa :/
Najgorsze, że administrator/konserwator nie jest w Polsce od miesiąca, więc musiał to zrobić ktoś w jego imieniu :/
jeżeli na routerach nie zostało zmienione hasło z "admin" to mógłbyś to sam sprawdzić. Musiałbyś tylko wpisać w przeglądarkę adres routera. Zapewne po dwukliku LPM na dany router znaleziony w start->sieć strona otworzy się sama. Jeśli hasło "admin" zadziała to możesz zobaczyć jak tam jest poustawiane. Mało prawdopodobne żeby takie hasło zostawili, chociaż nieraz pojawiały się informacje na forach, że nawet sieć w urzędzie państwowym ma hasło "admin". :)

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 11:18
autor: Chemicalifornia
A to legalne? ;)

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 11:22
autor: p2225
w sumie nie robisz nic co powoduje niestabilność sieci, czy uniemożliwiasz tym korzystanie z internetu innym użytkownikom.
zresztą sprawdzić tego też nie ma jak :P

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 19:55
autor: cyanoone
Chemicalifornia pisze:A to legalne? ;)
Restart routera usunie ślady. Niby nielegalne, ale działasz dla dobra ludzkości, więc Cie ułaskawią jak coś :P
pawelec2225 pisze:zresztą sprawdzić tego też nie ma jak :P
Widać logowania z poszczególnych IP w logach routera.

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 19:58
autor: darek638
Chemicalifornia pisze:Możliwe, tylko dzięki temu mi czesto net zrywa :/
Zrywa neta przy 50% :shock: :?:

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 20:17
autor: cyanoone
darek638 pisze:Zrywa neta przy 50% :shock: :?:
Zależy jaka karta sieciowa :)

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:25 sty 2015, 22:17
autor: Flash999
Regulacja mocy w routerach to bujda. Przy ustawieniu nawet 15% poziom sygnału jest porównywalny.
Nie da się tak zrobić, by dane komputer w sieci miały lepszy zasięg WiFi. Anteny są dookólne i różnica w sygnale może być spowodowana przeszkodami lub antenami w urządzeniach odbiorczych. Jeżeli pogorszenie jest znaczne, to być może ktoś odkręcił jedną z anten (jeżeli urządzenie ma je zewnętrzne i mogą być wykręcane).
Sig pisze:pokaże te sieci (chyba tylko widoczne, nie mam jak sprawdzić)
Sieci bez widocznego SSID też wykrywa (wyświetlany jest wtedy BSSID i reszta parametrów).

Re: WiFi w kamienicy i nierówmierny dostęp - czy to możliwe?

Post:26 sty 2015, 05:20
autor: Chemicalifornia
darek638 pisze:
Chemicalifornia pisze:Możliwe, tylko dzięki temu mi czesto net zrywa :/
Zrywa neta przy 50% :shock: :?:
Zrywać nie zrywa, ale na PS3 przy 50% Vod nie poogladam, grać przez net też ogólnie się nie da.
Co ciekawe moja dziewczyna zalogowała sie na laptopie i u niej wszystko działa, a na telefonach nie i PS3 nie chce się zalogować do PSN... Więc już jestem głupi, bo gdyby coś inna sieć wchodziła na pasmo, albo coś było z siecią/routerem to by we wszystkich by nie działało. A jednocześnie nie możliwe, żeby wszystkie telefony i konsola miały coś anteną...