• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #870938  autor: karlin
 10 cze 2016, 10:52
Bardzo często na allegro można kupić nowy telefon o wiele taniej niż w sklepach internetowych.

Jakiś czas temu sam dałem się nabrać na aukcję, na której wystawiono Sony Xpera Z3 w cenie 799 zł. Niska cena okupiona była długim okresem oczekiwania. Telefon miał być nowy i pochodzić z Chin.
Po ponad miesiącu oczekiwania dotarł do mnie telefon. Niestety nie była to Sony Xpera Z3, lecz tańsza Xpera Z3 Compact.
Telefon wyglądał jak nowy, lecz nie posiadał oryginalnych folii ochronnych. Pudełko od telefonu było pogniecione i wcześniej otwierane. Telefon zabezpieczony był zwykłą folią bąbelkową. Ewidentnie otrzymałem odnowiony telefon Sony Xpera Z3 Compact.
Na AliExpress taki telefon Refurbished można kupić za 160$ z darmową wysyłką.
Nowy Sony Xpera Z3 Compact to wydatek 215$
Nowy Sony Xpera Z3 kosztuje 265$

Gdy poinformowałem sprzedawcę, że otrzymałem nie taki produkt jak zamówiłem (w e-mailu pisałem tylko o innym modelu telefonu, nie pisałem nic na temat tego, że otrzymałem używany telefon) zostałem poproszony o odesłanie telefonu na jego adres i zapewniono mnie, że otrzymam zwrot pieniędzy na konto. Nie zaproponowano mi ponownej wysyłki telefonu takiego jaki zamówiłem pomimo, że sprzedawca na allegro nadal posiadał na sprzedaż telefon Sony Xpera Z3.
Sprzedawca ewidentnie z premedytacją wystawia na aukcji inny model telefonu niż zamawia u Chińczyka. Jeśli mu się uda i ktoś po długim okresie oczekiwania pozostanie z takim telefonem jaki do niego przyszedł zarobek jest niezły.
Jeśli kupujący odeśle telefon sprzedawca zyskuje telefon sprowadzony z Chin bez podatku Vat i może go sprzedać na aukcji drożej.
Niestety ryzyko naliczenia 23% podatku Vat jest po stronie kupującego.
Nie otrzymałem też żadnego dowodu zakupu telefonu - więc o gwarancji mogę zapomnieć.

W opiniach o sprzedającym bardzo często znajdują się komentarze, że kupujący otrzymali nie taki model telefonu jak zamówili, lub telefon z mniejszą ilością pamięci (np. iphone 5s 16Gb zamiast 32 Gb).

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Allegro wspiera takich sprzedawców oszustów.
Nie można skontaktować się z osobami, które wcześniej robiły zakupy u danego sprzedawcy.

Ostrzeżenie dla osób kupujących nowy telefon na allegro.
Jeśli sprzedawca nie wystawia dowodu zakupu, lub wystawia fakturę vat marża możesz zapomnieć o gwarancji. Dostajesz używany sprzęt. Nie wiadomo jak wcześniej ktoś się z nim obchodził oraz w jakim stanie jest bateria telefonu.
 #876944  autor: monban93
 13 lip 2016, 18:01
na pewno można znaleźć perełki za dobre pieniądze ale mi osobiście zawsze zapala się czerwona lampka gdy coś jest "za tanie", zawsze w jakimś euromarkecie, sferisie wrzucają promocje, trzeba tylko trochę poszperać. Właściwie ze wszystkim trzeba uważać, szukałam skarpetek z włókna bambusowego w sklepie stacjonarnym ( bo na allegro się już nacięłam), patrzę, na opakowaniu wielki napis "bamboo", wszystko fajnie, doczytuję dokładnie skład i okazuje się, że samego włókna jest całe 5%