Witam. Zamierzam kupić sobie stację dokującą do mojego Lg L9. Raczej będzie podłączona do prądu, nie do laptopa. Czyli będzie mi służyła jako ładowarka biurkowa. Chcę z niej tak korzystać, że np. przychodze do domu to wkładam telefon, wychodzę to wyjmuję. Ale nie wiem czy przez takie częste ładowanie nie do końca i odłączanie bateria nie straci na żywotności.
- Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Nie psuje, ale taka luzacka obsługa baterii skróci czas jej użytkowania. Powiedzmy, że w Twoim opisanym przypadku o połowę.
Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
Lipa? Nieee... ja do note2 uzywam stacji od s3 i jakos nie zauwazylem spadku zywotnosci baterii, jedynie w stacji telefon laduje sie nieco dluzej ( nie wiem czemu i w sumie jakos nie dociekam ), a wygoda nieporownywalnie wieksza niz bawienie sie z przewodowa ladowarka. Spadek zywotnosci baterii bedzie widoczny po kilku latach (ale podobnie bedzie przy tradycyjnej ladowarce), ale watpie zeby twoj l9 czy moj note2 te kilka lat przezyl przy dzisiejszej awaryjnosci elektroniki.
Dla przypomnienia, baterii Ni-Cd i Ni-Mh już dawno się nie stosuje.Calm7 pisze:Nie psuje, ale taka luzacka obsługa baterii skróci czas jej użytkowania. Powiedzmy, że w Twoim opisanym przypadku o połowę.
Co do baterii zużyje się może w setnych promila i to dopiero po dłuższym takim użytkowaniu.