• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #665349  autor: kowcio
 01 paź 2013, 22:15
Jest taki telefon w ofercie jednego z operatorów. Czy ktoś go ma i czy mógłby go bardziej mi przybliżyć? Nie interesuje mnie w tym telefonie nic poza tym, jakiej jakości jest ten telefon, czy nie ma problemów z nim jakiś (alcatel to niezła egzotyka, o której nawet za granicą niewiele wiedzą), czy jakość rozmów i zasięg jest OK, ew. odtwarzacz MP3 czy gra prawidłowo oraz czy ekran nie jest typowo badziwny, jak w Samsungu S5610?

Może ktoś porówna go do ww. Samsunga lub Nokii 206. Potrzebuję w trybie pilnym informacji o tym modelu. Myślałem że już jest taki temat, ale jakoś nie mogłem go znaleźć.
Głównie chodzi mi o to, czy jako telefon do rozmów można go brać pod uwagę, bo to co się dzieje na rynku telefonów z klawiszami to naprawdę dziwne... S5610 się kończy (już go fizycznie w niektórych salonach nie ma i pewnie nie będzie), została tylko Nokia 206 i ten Alcatel...

#665394  autor: sa
 02 paź 2013, 05:39
Miałam w rękach, soft to typowy chińczyk jak miałeś w rękach np. huwai g550,albo inne z klawiaturą np.6150 itd. to praktycznie to samo tylko inaczej ułożony wyświetlacz,który od tego w 206 niczym się na plus nie różni.Sam soft jest bardzo prosty i czytelny z paskiem aktywnym,odtwarzacza nie testowałam ale w chińczykach są dość przyzwoite...na słuchawkach (huwai g550 dobrze gra i inne chińczyki też)ale głośnik zewnętrzny taki sobie ,jakości rozmów nie testowałam, a i bez karty pamięci ani rusz bo pamięć wbudowana jest porównywalna z np.nokią 2610 czy 3510i(czyli o.1 do o.3mb)i w zasadzie nawet dzwonka wielkości powyżej 1mb nie zainstalujesz inaczej niż z karty pamięci...budowa metalopodobna(jakieś aluminium bo na stal to za delikatnie wygląda)obudowa dość sensownie spasowana i raczej nie trzeszczy w odróżnieniu od huwai..,tylna klapka trzyma się choć szału nie robi.. klawiatura niezła jak ktoś lubi taką płaską,uwaga bt w chińczykach działa równie dennie jak w motorolach(patrz np.glam i glam+)choć od biedy da się czyli można dostać czegoś jak się chce chce przesłać np.dzwonek....no i kwestia wersji 2005d(dualsim) jest dużo częstszy i łatwiejszy do nabycia niż z jedną simką..Ogólnie jak chcesz eksperymentować to ok jest tani więc można ale cudów nie oczekuj to bardzo prościutki telefonik z nie powalającymi możliwościami.Samsungi są bardziej zaawansowane(szczególnie s5610)ale tam z kolei softy są dziwnie działające chyba że bierzesz coś klasy e1200,ogólnie planowana śmierć noki to wielka katastrofa dla wszystkich fanów zwykłych telefonów co chcą mieć coś więcej niż tylko funkcję dzwonienia i smsów..bo co prawda softy od noki nie są idealne ale tam przynajmniej bt sprawnie i normalnie funkcjonuje,można instalować darmowe gry bez problemu a w chińczykach niektórych javy nie ma wcale..

#665489  autor: yul69
 02 paź 2013, 15:48
No i oczywiście brak Javy.

#665559  autor: kowcio
 02 paź 2013, 20:12
Czyli zły nie jest? Ja nie pytam dla siebie, bo mnie taki telefon nie interesuje, ale mnie jedna osoba wypytuje o ten telefon i tak w zasadzie ciekawie wygląda i jest b.tani, ale jakoś tak sceptycznie podchodzę do tego. Bardziej zależałoby mi na tym, by ten telefon działał w podstawowym zakresie niezawodnie, żeby bateria była ok i w ogóle.
Czyli mówicie, że jest ok? sa, mając do wyboru 206 lub tego Alka, to co byś wybrała? Głównie mi chodzi o telefon jako telefon ;)

Co do Nokii, to ja się tylko modle, aby jakiś producent - głównie mam na myśli Samsunga ew. LG, żeby przejął ktoś dział tych "prostych" telefonów i dalej niech je robią. Bo to będzie faktycznie katastrofa, chyba że jak Nokia padnie całkowicie (nie wierzę, by MS chciał rozwijać zwykłe telefony - jaki mieliby w tym interes? chyba że wpakowaliby Windowsa), to może Samsung lub LG stanie do boju o ten rynek i coś zadzałają. Samsung coś wolno myśli, S5610 jest na rynku od ponad 2 lat i nadal nie ma jakiegoś następcy, LG w ogóle nie robi, a inni np. Sony całkowicie się z tego wycofał. Tak więc nadzieja w Koreańcach, albo ew. jakieś Alcatele okażą się godne uwagi.

#665563  autor: maniek89
 02 paź 2013, 20:35
a zwyczajnie nie mozesz tej osoby namowic na nokie 206? Przynajmniej telefon pewny i w jakis sposob niezawodny. Widzialem tego alcatela i tyle. Ciezko stwierdzic czy on nadaje sie na dluzsza mete bo w zasadzie ladny jest ale nie wiem czy na tym jego zalety sie nie koncza.

#665595  autor: sa
 03 paź 2013, 03:52
Mając wybór to jednak zostaję przy 206 bo ma wg.moich potrzeb a.lepszy a na pewno strawniejszy dla mnie bt no i jave plus darmowe gry i aplikacje(nie napisałam wyżej,ale kolega napisał że javy ten model nie ma wcale ani gier),a co do funkcji 206 ma więcej pamięci wbudowanej to dzwonek własny można ustawić w pamięci telefonu(co prawda i tak z karty to robię ale zawsze jest taka opcja),a przyznać muszę że po przygodzie z e1200 własny dzwonek i dźwięk smsa są tym co jednak sobie cenię podobnie jak własny motyw i tapeta i tu wg.mnie 206 wygrywa z tym alcatelem(dostępność dodatków)czyli zwykła typowa personalizacja w takich chwilach tęsknie za motką c350,czy c168 i w ogóle tym producentem ale oni ostatnio poza wx306 nic klasycznego na nasz rynek nie wydali i raczej się nie zanosi..niestety.
Ten alcatel to właściwie tylko same rozmowy i smsy właściwie tylko do tego się nadaje.. ewentualnie muzyczka.Jakości rozmów nie testowałam ani zasięgu nie mogę więc stwierdzić czy wypada w tych funkcjach lepiej czy gorzej od 206 ale obstawiam że porównywalnie,chińczyki potrafią pod tym względem zaskakiwać na plus(i na minus niestety też)...Jak już pisałam bez karty pamięci nawet nie ma sensu go brać.Cała reszta w zasadzie to samo, a no i klawiatura jak dla mnie trochę za płaska ja muszę jednak czuć większy nacisk klawiszy...ale to już czysto subiektywne...
Też mam nadzieje że lg albo samsung wydadzą coś sensownego z tradycyjna klawiaturą bo jak nie to chyba rzeczywiście zostanie tylko alcatel i inne chińczyki,albo starsze modele np.solid c3350 co prawda to nie jest wybitny fon ale ma stabilniejszy soft niż s5610,lub zostaną mi dotyki ale tu poza ashami(501 jest bardzo prosta i całkiem przyjemna i ma porządny dotyk porównywalny ze smartami,szybki i płynny soft ale specyfikacja dość uboga) nic ciekawego nie widzę a smarta zwyczajnie nie potrzebuję.. Ogólnie to dość czarno to widzę,no chyba że coś się jeszcze zmieni na plus czego nam wszystkim tj.fanom klasycznych z klawiaturą życzę..

#666805  autor: kowcio
 09 paź 2013, 19:07
Ten alcatel to porażka. Jedno zdanie o nim wystarczy.

#672542  autor: MADMAX
 04 lis 2013, 19:34
Jeden z seniorów w rodzinie posiada ten telefon.
Wykonanie przyzwoite, ale np. ze względu na przyciski w jednakowej płaskiej płaszczyźnie, użytkownik nie mógł się z początku przyzwyczaić do niewyraźnie oznaczonych górnych klawiszy opcji które są położone w jednej płaszczyźnie z zielonym i czerwonym klawiszem.

Z plusów które odnotowałem:
- Przyzwoita jakość głośnika, wszelkie dzwonki słychać wyraźnie jak na model telefonu z niższej półki
- Dobra jakość rozmów.
- Telefon jest lekki: 85g wobec maleńkiej Nokii 2610, którą wcześniej ów senior posiadał (91g) :)
- Ponoć niezła bateria (wg użytkownika)

Minusy - subiektywnie.
- Ustawione zdjęcia dla kontaktów nie wyświetlają się na całym ekranie, ba - pokazują się tylko miniaturki i nie wiem czy to jakoś można zmienić. Krótko bawiłem się tą słuchawką i nie znalazłem takiej opcji.
- Brzydkie, białe tło powiadomień (np. o nowej wiadomości itp.)
- Wspomniane słabo wyróżnione klawisze opcji, zlewające się z zielonym i czerwonym przyciskiem (ja akurat na to nie zwróciłem uwagi ale osoba starsza faktycznie może mieć z początku z tym jakiś tam problem).
- Brak lampki.

Słuchawek nie testowałem więc nie wiem jak na nich gra muzyczka.

Ogólnie jak na telefon za 150-200zł z podstawowymi funkcjami uważam, że model jest całkiem udany. Do dzwonienia i smsowania ujdzie :-)

Pozdrawiam
 #692529  autor: patryczek62
 22 sty 2014, 15:06
Witam, szukałem informacji na temat tego modelu i potrzebuje sterowników do tego alcatela. może ktoś wie skąd pobrac lub podeśle link, dzieki bardzo