• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #294375  autor: paweu3
 25 paź 2008, 12:20
joł 8)

wiem ze dlugi tekst, ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze :)

W srode wieczoram kupilem telefon od tego pana
Wyglada mi na dosc pewnego sprzedawce. Komoreczka to samsung g810, w koncu przybywa kurier po 2 dniach, ja ucieszony odpalam karte sim i wlaczam go. Zapala sie wyswietlacz, ja podekscytowany usmiecham sie, nastepnie fonik wola o pin - wpisuje i dziala. Czar pryska po sekundzie - dostaje komunikat w stylu "karta sim nie prawidlowa wprowac kod odblokowujacy, albo wloz poprawna karte" - wskazuje to na nie zdjecie sim - locka. Po kolejnych nie udanych probach lece do salonu ery - tam kliejntka powiedziala mi ze zostalem oszukany. W domu zadzwonilem do sprzedawcy, odebral a ja wytlumaczylem mu wszystko pół krzykiem :wink: (trzeba jakos podkreslic dramatyzm sytuacji nie? :D)
Gosc mnie uspokoil i powiedzial ze to jest dla nich duzym zaskczeniem bo wszystkie telefony g810 zamowione od dystrybutara maja ta wade. Ja w takim razie mu na to ze chce odeslac telefon i odzyskac pieniadze. Ten za to powiedzial mi przy nastepnej rozmowie, ze dostane kod odblokowujacy. Wczoraj mieli zadzwonic z tym kodem ale nie dzwonili, w weekendy maja zamkniete.

i co teraz?

jeśli ten kod nie zadziała?

ludzie podczas rozmow byli bardzo mili, uspokajali nie to napawa mnie optymizmem

co zrobic jesli zaproponuja mi zebym sam odblokowal simlocka na swoje pieniadze, albo nie zgodza sie na zwrot?[/b]
Ostatnio zmieniony 25 paź 2008, 12:56 przez paweu3, łącznie zmieniany 1 raz.

elo

#294381  autor: St-Jimmy
 25 paź 2008, 12:42
Może warto poczekać najpierw do poniedziałku?? A pozniej sie dopiero martwic jak bedzie sie cos niezgadzalo.??
Pozdrawiam

Nokia 3220 -> Sagem x5-2 -> SE K508i -> Nokia 3650 -> Motorola L6 -> Motorola E1 -> SE K750i -> SE W900i -> Motorola RAZR V3xx -> SE W880i -> Nokia 5610-> Iphone 2G -> Motorola V3xx -> Samsung s8500 + Ipod Touch 3g

#294382  autor: kowcio
 25 paź 2008, 12:47
paweu3 pisze:W srode wieczoram kupilem telefon od tego pana
Na forum publicznym nie podajemy nikogo danych, ani nie robimy nikomu reklamy. To i tak nikomu nic nie pomoże, jak podasz nam tutaj link'a do profilu sprzedawcy.
Poczekaj do poniedziałku, tak jak napisał St-Jimmy, albo zadzwoń do nich i się spytaj ich o ten kod. Ciekawe, jak to się skończy.

#294384  autor: aga
 25 paź 2008, 12:50
A na jakiej podstawie w Erze stwierdzili, że zostałeś oszukany? I niby na czym to oszustwo ma polegać? Zamiast poczekać do poniedziałku, to od razu panikujesz. Jeżeli uważasz, że zostałeś oszukany, to zgłoś to na policję.

#294387  autor: michalek94
 25 paź 2008, 12:55
Tak jak Ci inni mówią, nie ma co od razu panikować. Poczekaj do poniedziałku. A jak wtedy coś bedzie nie tak to zadzwoń, alebo zgłoś to na policję. Jeśli Cie oszukają.

#294388  autor: paweu3
 25 paź 2008, 12:56
bo ci ludzie z ery nie maja o niczym pojecia, poprostu okazalo sie ze telefon jest z simlockiem.

numer imei z pudelka i gwarancji zgadza sie z tym z telefonu, wiec mozlie ze kod zadziala

mam 18 lat nie pracuje czy to dla was dziwne ze denerwuje sie tym ze dostalem nie dzialajacy telefon za 11 bani?

jak macie po 4 tysie na miesiac to dla was normalka, ale nie dla mnie, bo nie bylo mi latwo odlozyc taka sume

nie mile doswiadczenie...

poszedl edit, kasuje link

elo

#294392  autor: aga
 25 paź 2008, 13:03
paweu3 pisze:mam 18 lat nie pracuje czy to dla was dziwne ze denerwuje sie tym ze dostalem nie dzialajacy telefon za 11 bani?
Ja pracuję, ale też nie odpuściłabym, gdyby ktoś mnie oszukał na 1100 zł. Nie mówiąc, że w ogóle szkoda byłoby mi takiej kasy na telefon.
paweu3 pisze:poprostu okazalo sie ze telefon jest z simlockiem.
Jeżeli masz taką możliwość, to włóż kartę z sieci na jaką jest simlock i przynajmniej się trochę uspokoisz jak zobaczysz, że wszystko jest ok.

Po komunikacie jaki ci się wyświetla po włożeniu karty faktycznie wygląda to na założony simlock. W razie co zawsze będziesz mógł pójść do pierwszego lepszego komisu i ci go zdejmą.

#294393  autor: MadzikS
 25 paź 2008, 13:07
A może to nie blokada simlock tylko poprostu blokada przed uzyciem innej karty sim? Ja raz pozyczylam kuzynowi swojego fona i po chwili on dzwoni do mnie co ja znowu wymyslilam, ze jakis kod musi podac :wink: poprostu mialam kod zabezpieczajacy telefon przed uzywaniem innej kart sim i jak byla inna karta niz moja to przy kazdym wlaczaniu telefonu trzeba bylo ten kod podawac. Nio ale z Twojego opisu wyglada ze telefon kupiles nowy wiec nikt nie mogl zablokowac go wczesniej...

#294395  autor: paweu3
 25 paź 2008, 13:08
ale jak rozmawialem z nimi przez telefon to powiedzieli ze wszystkie modele tego telefonu maja simlocka na WSZYSTKIE sieci - Brali je od dystrybutora samsung polska, dzwonili do nich i okazalo sie ze zapomnieli odblokowac telefonoy, sami byli zdziwnieni sytuacją, a telefon kupilo jeszcze 5 osob, pisalem do nich maile - maja to samo

z tym sim lockiem to bedzie problem, bo przy nowych modelach krzycz sobie ponad 200 zł a i tak nie wiadomo czy telefon bedzie potem dzialal poprawnie i czy nie strace gwarancji

widzialem na "znanym portalu aukcyjnym ;)" takie jakby nakładki na karte sim, ktora wylacza sim locka, ale watpie zeby karta SIM razem z nakladka zmiescila sie do tak ciasnej kieszonki w telefonie.

elo

#294397  autor: kowcio
 25 paź 2008, 13:10
aga pisze:Po komunikacie jaki ci się wyświetla po włożeniu karty faktycznie wygląda to na założony simlock. W razie co zawsze będziesz mógł pójść do pierwszego lepszego komisu i ci go zdejmą.
Tak, tylko to nie będzie tania operacja. Poza tym, teraz jestem w szoku, że z tego telefonu można ściągnąć sim-locka za pomocą kodu.
paweu3, ja rozumiem Twoją sytuację. Zadzwoń do nich, o ile dzisiaj pracują i dowiedz się co i jak.
Jeżeli masz taką możliwość, to włóż kartę z sieci na jaką jest simlock i przynajmniej się trochę uspokoisz jak zobaczysz, że wszystko jest ok.
To nie jest sim-lock PL, przynajmniej ja nie widziałem tego telefonu u żadnego polskiego operatora.

[ Dodano: 2008-10-25, 13:14 ]
paweu3 pisze:z tym sim lockiem to bedzie problem, bo przy nowych modelach krzycz sobie ponad 200 zł a i tak nie wiadomo czy telefon bedzie potem dzialal poprawnie i czy nie strace gwarancji
Bzdury gadają, musieli oni sprowadzić te telefonu od jakiegoś zagranicznego operatora. Na pudełku masz takie coś jak Generalny Dystrybutor:
Samsung Electronics Polska sp. z o. o.
... Warszawa...
:?:
Jakoś nie wierzę, żeby Samsung sprzedawał z zagranicznymi sim-lockami.

#294399  autor: paweu3
 25 paź 2008, 13:15
ale ja juz rozmawialem z nimi wczoraj 3/4 razy

wczoraj o 16.00 powiedzieli mi ze oddzwonia z kodem, myslalem ze to bedzie kwestia kilku minut/ maks godz, a nie zadzwonili w ogole, wiec musze czekac do poniedzialku

watpie zeby to byl telefon z zagranicy. anglia odpada, bo mam polska ladowarke, poza tym pudelko jest opisane po polsku polska instrukcja itp

jak sie nie uda odblokowania za pomoca kodu zażądam poprostu zwrotu pieniedzy i ich troche postrasze policja,administracja allegro, zamiarem wystawienia mega negatywnego komenta.

Ale jak napisaliscie, na razie musze czekac do poniedzialku zeby sie czegos domyslac

edit:

tekst z pudelka

generalny dystrybutor: samsung electronics polska sp. z.o.o. 02-678 warszawa ul szturmowa 2a
Ostatnio zmieniony 25 paź 2008, 13:23 przez paweu3, łącznie zmieniany 1 raz.

elo

#294404  autor: michalek94
 25 paź 2008, 13:59
No to czekaj na telefon. Nie sądzę żeby to było jakieś oszustwo. Wszystko się rozwiąże jak zadzwonią. Al jeśli inni użytkownicy też mają taki problem po kupieniu telefonu, to jestem pewien że wszystko się dobrze rozwiąże.

#294430  autor: paweu3
 25 paź 2008, 14:35
obym nie musial ruszac tylko tylka z domu :D bo do wawy mam 100 km a do krakowa ( tam jest komis sprzedawcy) z 500 :?

edit

wlazylem telefon bez karty sim zeby zobaczyc komunikat, patrze a zamisat napisu "wloz karte sim" telefon normalnie wlaczyl sie i dziala :?:

to zasluga symbiana czy co? :D

ps. fotki w ciemnosciach - :smt007

elo

#294476  autor: michalek94
 25 paź 2008, 18:30
No bo działa w trybie offline. Nie możesz żadnych połączeń wykonywać ani nic, ale możesz gry, muzykę i tak dalej.
 #294485  autor: darase
 25 paź 2008, 19:11
Turbo sim i masz nerwy spoko, drooogi fon 8-D,

eCoal i nie ma problemu :-)

#294493  autor: przemek910
 25 paź 2008, 19:39
joł;]

wiem, że jest to wredne ale... zawsze byłem pewny, że "reprezentanta jp" spotka kiedyś taka lub podobna sytuacja i zrozumie, że zneinwidzona instytucja jest przydatna... jednakże tonący znalazł inne wyjście z sytuacji. "JP" dopóki nie będzie Ci potrzebna ;)

Tak pozatym probowałeś tam dzwonić dzisiaj? A być może ktoś odbierze.
To jest tylko simlock... I nie wiem gdzie tu oszustwo :roll: :?:

#294494  autor: paweu3
 25 paź 2008, 19:39
myslalem o tym turbo simie jak by cos nie poszlo :)

ale ta kieszoneczka na karte jest tak cienka ze nie am opcji zeby karta SIM i ten adapterek zmiescily sie do niej

wiecie cos na ten temat?

bo teraz wiekszosc telefonow ma tak ciasna kieszonke ( samsung e250, SE k750i np)

super fonik:)

ps wie ktos jak odpalic w nim ta kamerke do wideo rozmow?

elo

#294499  autor: kowcio
 25 paź 2008, 19:53
paweu3 pisze:ps wie ktos jak odpalic w nim ta kamerke do wideo rozmow?
Nie ten temat, ale powiem Ci. Kamerka do wideo-rozmów działa jak się łączysz za pomocą wideo-rozmowy z kimś :P chyba jej tak na sucho nie odpalisz.
paweu3 pisze:ale ta kieszoneczka na karte jest tak cienka ze nie am opcji zeby karta SIM i ten adapterek zmiescily sie do niej

wiecie cos na ten temat?
Na aukcjach masz wypisane kompatybilne modele telefonów, musisz najpierw znaleźć swój telefon na liście, a później kupować. Zmieści się, tylko będziesz musiał wyciąć odpowiednio swoja kartę SIM (jest takie coś, co wystaje trochę bardziej niż ta płytka i trzeba zrobić miejsce na to, żeby się zmieściła karta SIM do telefonu). Problemu raczej nie będzie, jeśli zakupisz kompatybilny turbo-sim czy jak to tam się zwie.

#294505  autor: paweu3
 25 paź 2008, 20:11
Kod: Zaznacz cały
I nie wiem gdzie tu oszustwo

produkt nie zgodny z opisem aukcji ---> złamanie regulaminu allegro

swaja droga sa juz x-simy z takimi czipami, ze nie trzeba przycinac

Jp Jp nie wyczułeś ironii kolego

[ Dodano: 2008-10-27, 15:38 ]
podbijam temat

dostalem kod

działa!!!!!!!!!!!!!!!! :D

elo

#294846  autor: marcino94
 27 paź 2008, 21:01
i po co tyle krzyku?? w takich sytuacjach nalezy się uspokoić i działać spokojnie i jak mówią że czekać to czekać. dopiero gdy dłuzszy czas jest cisza to zaczać interweniowac :wink: