• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #289808  autor: 94krzychu94
 24 wrz 2008, 17:46
Chcę kupić Nokię N82 i tam gdzie kupuję w takiej samej cenie dają mi gratis garmina z mapą polski albo TomToma z mapą europy. Co lepiej wybrać? Ja myślę że tomtoma bo jest cała europa, ale to mój pierwszy fon z GPS i nie wiem może te dwie firmy GPS różnią się jakością. Więc co wybrać?

#289811  autor: vinc
 24 wrz 2008, 17:55
Jeśli poruszasz się wyłącznie po Polsce to bierz zdecydowanie Garmina ma większe pokrycie Polski niż TT. Jeśli jednak poruszasz się po Europie to TT, ale do Garmina też można dokupić mapy Europy :wink:

Obrazek

#289815  autor: m_zgora
 24 wrz 2008, 18:33
Rzeczywiście garmin z gpmapą ma bardzo bogatą bazę tele-adrsową szczególnie w najnowszych wersjach map 2008.01, 2008.02 i do podróży po Polsce nadaje się świetnie, poza tym modele serii 2xx sa malutkie, maja doskonałe wyświetlacze nie odbjające światła i wygodny uchwyt, no i są dziecinnie proste w obsłudze. Jeśli idzie o TomToma to doskonale prowadzi po Europie, Polska baza coraz lepsza, jednak brakuje jej jeszcze troche do gpmapy Garmina, obsługa urządzeń dośc łatwa, uchwyty beznadziejne. Subiektywne odczucia jesli idzie o praktykę wskazuja na tomtoma, prowadzi bardziej intuicyjnie, mimo słabszej bazy polskich danych. Wybór należy do Ciebie, ale cokolwiek wybierzesz bedziesz zadowolony, sa to wiodący producenci gps, takze wszystkie ich produkty są b. dobre!

#289816  autor: Adaśek
 24 wrz 2008, 18:36
94krzychu94 pisze:Chcę kupić Nokię N82 i tam gdzie kupuję w takiej samej cenie dają mi gratis garmina z mapą polski albo TomToma z mapą europy. Co lepiej wybrać? Ja myślę że tomtoma bo jest cała europa, ale to mój pierwszy fon z GPS i nie wiem może te dwie firmy GPS różnią się jakością. Więc co wybrać?
Ososbiście używam Garmina w mojej N95 zarówno podczas jazdy samochodem jak i gdy poruszam sie pieszo i chwale sobie ta nawigacje.

#289943  autor: 94krzychu94
 25 wrz 2008, 16:14
thx za porady. teraz juz wiem wszystko, czego potrzebuje o tych dwoch nawigacjach i musze sie sam zastanowic co mi bedzie bardziej potrzebne. bo po polsce duzo podrozuje a za granica to okolo miesiaca w roku w wakacje ale to i tak tylko dojazd do danego miasta i z powrotem bo po miescie przeznaczenia za granica to raczej na piechote. mysle ze wezme garmina jezeli mowicie ze jego mapy polski sa lepsze. ;)