• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #282732  autor: MadzikS
 13 sie 2008, 13:17
Witam. Przepraszam jesli temat umiescilam w niewlasciwym dziale. Mam pytanie, czym sie rozni telefon z polskiej sieci od sprowadzanego? Gdzies czytalam ze nie warto kupowac sprowadzanych, ale dlaczego? Czy moze mi ktos odpowiedziec? Na allegro wiekszosc telefonow jest sprowadzanych, z ladowarkami z przejsciowkami, warto ryzykowac i kupic taki telefon?

#282738  autor: orB
 13 sie 2008, 13:55
To są te same telefony co u nas sprzedają, tylko ze zdjętym simlockiem i wgranym polskim menu. Do tego pierwszego trzeba czasami rozbierać telefon. Trafiła mi się kiedyś motka która miała uszkodzony moduł bluetooth po nieumiejętnym zdjęciu simlocka(tp), ale to sporadyczne przypadki.

Można spokojnie kupić, tylko koniecznie z oryginalną ładowarką, bo żaden zamiennik nie zastąpi oryginalnej ładowarki z zestawu, a może nawet telefon uszkodzić.

#282746  autor: elrond
 13 sie 2008, 14:29
Na allegro sprowadzane telefony są zazwyczaj dostosowane do naszej sieci, nikt tam nie sprzedaje takich które nie są (jeśli już, to o tym inforuje).
Jeśli natomiast chcesz sprowadzać na własną rękę, przez znajomych, rodzinę, czy jakieś sklepy internetowe to trzeba się jeszcze upewnic czy na pewno telefon działa w naszej sieci, na paśmie 900/1800, dla 3G - 2100. Mam tu na mysli telefony spoza kontynentu - np. z USA, gdzie funkcjonuję inne systemy niż nasze, europejskie.

#282757  autor: kowcio
 13 sie 2008, 15:41
Ja kupiłem jednego Samsunga, który był przywieziony z Niemiec (koleżka też ma takiego jednego Samsunga z Niemiec) i działają bardzo dobrze. Bez obaw można kupować.
Jak Ci przejściówka nie pasuje, za kilka zł można kupić ładowarkę oryginalną (!) z allegro i po sprawie. I tak taniej się wyjdzie.

#282775  autor: Kaczy
 13 sie 2008, 17:25
Telefony z zagranicy nie mają też gwarancji, którą można zrealizować w Polsce. Jak coś się stanie z telefonem to będziesz musiała płacić za naprawę.

...::: Made for loneliness :::...

#282779  autor: piokuk
 13 sie 2008, 18:12
Niekoniecznie. Mam Nokię N82 z oryginalnym dowodem zakupu z brytyjskiej o2 i problemów z gwarancją nie ma.

#282785  autor: mircoch
 13 sie 2008, 18:53
Hmm ja np bym nie kupił takiego fona, tak jak już wspomnieli poprzednicy brak gwarancji, brak polskiej ładowarki, zaraz mi ktoś powie, że to nie problem zgadza się a np. znajomy kupił fona na allegro (dokładnie przez allegro) w komisie, siadł mu głośnik i jak chciał naprawić to kazali mu 3 dni czekać i tyle musiał by być fonu. Reasumując, na pewno jest taniej ale jak coś się sypnie to niestety bulisz za naprawę jak nie masz gwarancji - coś za coś...

#282792  autor: MadzikS
 13 sie 2008, 19:19
Dziekuje za odpowiedzi!

Hmm juz sama nie wiem cio robic :? wiecej wypowiedzi jest "za" ...
Wypatrzylam sobie telefonik na allegro, wystawil go facet ktory ma komis niedaleko wiec jesli bym sie zdecydowala to pewnie odebrala bym go osobiscie. Niby w aukcji pisze ze daje 12 miesiecy gwarancji, ladowarka jest z przejsciowka i to by mi ie przeszkadzalo,ale czy orginalna to nie wiem. Najwazniejsze zeby telefon mi troche posluzyl.
Nie mialam nigdy doczynienia ze sprowadzanym telefonem dlatego nie wiem jak to jest

#282793  autor: kowcio
 13 sie 2008, 19:27
Jak daje z przejściówką, to pewnie oryginał. Możesz dać mi linka na PW do tej aukcji, może uda mi się stwierdzić, czy to oryginał (oczywiście jak będzie zdjęcie tej ładowarki tam).
Taka gwarancja pisana to wiesz.. Ja do takich pisemnych podchodzę ostrożnie. Ale jak sprzedawca daje jakąś gwarancje, to musi być ok.
Jeżeli cena jest atrakcyjna- zaryzykuj. Tym bardziej, jeżeli sprzęt nie jest wysokich lotów. Jak chcesz zyskać, postaw na ryzyko..

#282795  autor: elrond
 13 sie 2008, 19:33
MadzikS, po prostu wklej tu link. Zobaczymy.

#282833  autor: vinc
 13 sie 2008, 21:35
To są nówki telefoniki sprowadzane z wysp. Sprzedawca to sklep, który tym się trudni. Wobec tego gwarancja jest wystawiana przez tego sprzedawcę i tylko przez niego honorowana. Jak coś się stanie z telefonem i będziesz chciała naprawić w ramach tej gwarancji trzeba przekazać telefon do tego sprzedawcy w celu naprawy.

Obrazek

#282931  autor: kowcio
 14 sie 2008, 12:08
Nokia 6300 ma oryginalną ładowarkę, Samsung raczej też.
Spokojnie możesz kupić... Najwyżej zaprzyjaźnisz się ze sprzedawcą w razie problemów :-)

PS. zainteresowała mnie cena tej 6300, chyba sam będę musiał sprzedać swoją na allegro :D

#282935  autor: marcino94
 14 sie 2008, 12:27
ja swojego czasu miałem Nokie 5200 sprowadzona z UK. Kupiłem ją przez allegro w dosyć okazyjnej cenie. Była fabrycznie nowa. Wszystko było tak jak w tych z Polski tylko nie miała karty pamięci. Sprzedawca (sklep i serwis) wgrał polskie menu i zdjął simlocka, dodał do zestawu przejściówkę na polskie gniazdka i na to wszystko (na telefon też) dał mi 24 miesiące gwarancji. Gdy miałem problemy z głośnikiem zadzwoniłem do Pana z serwisu, z racji tego że mieszkam daleko od tego sklepu Pan powiedział mi co mam zrobić z głośnikiem żeby nie naciągać mnie na koszty. Zrobiłem i głośnik działał jak nowy. Mówił zęby w razie problemu pisac lub dzwonic do niego to na własny koszt odbiora ode mnie telefon i go naprawia. Takze zalezy na kogo trafisz ale telefon sprowadzone praktycznie róznią sie tylko ładowarka no i menu. Moim zdaniem jesli kupujesz od zaufanego sprzedawcy to warto kupić taki telefon zwłaszcza, że często są tańsze niż te z Polski :wink:

#282986  autor: MadzikS
 14 sie 2008, 16:20
Dziekuje za pomoc! :) przekonaliscie mnie do kupna :D

kowcio, a czemu chcesz sprzedac swoja 6300?? i w jakim sensie Cie zainteresowala jej cena??