• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #272400  autor: bartek93
 19 cze 2008, 14:19
Jak można zostać testerem telefonów komórkowych? Co trzeba zrobić? I zasadnicze pytanie: Trzeba być pełnoletnim?

...:::GALAXY LITE:::...

#272404  autor: butterfly
 19 cze 2008, 14:36
Tak, trzeba być pełnoletnim.

#272405  autor: Osk92
 19 cze 2008, 14:41
butterfly pisze:Tak, trzeba być pełnoletnim.
da się to obejść

#272415  autor: thonka
 19 cze 2008, 15:32
a da sie w ogole w naszym pieknym kraju cos takiego robic?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#272418  autor: MarCjaho
 19 cze 2008, 15:37
Osk92 pisze:Tak, trzeba być pełnoletnim.
Ale chyba trzeba spełniać też inne kryteria...

#272421  autor: adiq1033
 19 cze 2008, 15:41
Owszem, da. Jeden z J.A. pracuje dla Telepolis jako tester. Jednak, aby osiągnąć taki przywilej, należy mieć doświadczenie oraz niezbędną wiedzę z zakresu telekomunikacji i GSM. Ponadto, musisz robić wrażenie osoby odpowiedzialnej, bowiem nikt nie powierzy nowego sprzętu kretynowi ;)

#272444  autor: bartek93
 19 cze 2008, 16:12
no ok jestem odpowiedzialny (jak na to że mam dopiero 15 lat) i co dalej? telefony to moja pasja, a każdą wolną chwilę poświęcam na szukanie nowych modeli, newsów ze świata GSM itd... ale co dalej?

#272454  autor: thonka
 19 cze 2008, 16:42
bartek93 pisze:Owszem, da. Jeden z J.A. pracuje dla Telepolis jako tester.
mi to bardziej brzmi jak recenzent, a nie tester ;)
mi pierwsza mysl jaka przyszla do glowy czytajac slowa "tester telefonow" to osoba, ktora oglada telefon z kazdej strony i katuje go w poszukiwaniu bledow w oprogramowaniu i obsludze... tak jak sa testerzy gier, oprogramowania i innych takich.
moze dlatego mnie to tak zdziwilo ;)

co do zalozyciela tematu. jezeli chodzilo Ci o opisywanie wrazen z uzytkowania danego modelu to chyba niestety bedziesz musial sie pogodzic z tym, ze nikt nie bedzie uwazac Ciebie w tym wieku za osobe powazna i odpowiedzialna na tyle, by dac Ci do rak telefon za niejednokrotnie 1 przecietna wyplate duzej ilosci polakow...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#272459  autor: bartek93
 19 cze 2008, 16:52
thonka pisze:co do zalozyciela tematu. jezeli chodzilo Ci o opisywanie wrazen z uzytkowania danego modelu to chyba niestety bedziesz musial sie pogodzic z tym, ze nikt nie bedzie uwazac Ciebie w tym wieku za osobe powazna i odpowiedzialna na tyle, by dac Ci do rak telefon za niejednokrotnie 1 przecietna wyplate duzej ilosci polakow...
szkoda :| poczeka sie jeszcze te 3 lata a potem to sie zobaczy.... może sam będe miał jakiś koncern telekomunikacyjny.... a tak w ogóle to dzięki za odpowiedzi :wink:

#272482  autor: fajnex
 19 cze 2008, 18:36
Ja także chciałbym być testerem. Jeszcze dwa lata... Potrafię pięknie opisać zalety i wady nowego sprzętu :D

Obrazek
Obrazek

#272489  autor: elrond
 19 cze 2008, 18:43
Być testerem to nie taka prosta sprawa. Trzeba przez kogoś (jakiś portal, firmę) nawiązać kontakt i jeszcze zdobyć zaufanie. Samego mnie to interesuje, dobrze by było jakby się któryś z telepolisowych testerów wypowiedział :wink:

#272491  autor: thonka
 19 cze 2008, 18:44
fajnex pisze:Ja także chciałbym być testerem. Jeszcze dwa lata... Potrafię pięknie opisać zalety i wady nowego sprzętu :D
byl niedawno konkurs na telepolis na najlepsza recenzje telefonu (dowolnego). Trzeba bylo sprobowac swoich sil ;)

btw. ktos wie czy ostatecznie nagrody zostaly przyznane? bo wyniki sa juz dluzszy czas, a jakos na glownej nikt sie tym nie chwalil...

#272506  autor: aga
 19 cze 2008, 19:13
thonka pisze:btw. ktos wie czy ostatecznie nagrody zostaly przyznane? bo wyniki sa juz dluzszy czas, a jakos na glownej nikt sie tym nie chwalil...
Tak, zostały. W związku z tym konkursem tyle tu się działo przez długi czas, że dziwię się jak mogłeś to przeoczyć.

#272521  autor: thonka
 19 cze 2008, 19:50
aga pisze:Tak, zostały. W związku z tym konkursem tyle tu się działo przez długi czas, że dziwię się jak mogłeś to przeoczyć.
testy czytalem, nawet glosowalem na zwycieski jak sie potem okazalo w II etapie. ale potem widocznie gdzies po drodze mi musialo wypasc...
dobra konie OT ;)

#272522  autor: Darecky
 19 cze 2008, 20:00
Ciekawe, bo ja do dziś NIC nie dostałem :]

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#272526  autor: xar
 19 cze 2008, 20:14
Nie mylcie pojęć tester i recenzent. Ktoś tu mówił o przykładzie z oprogramowaniem. Pewnie 95% z was miała w ręku magazyn lub czasopismo :) pokroju CD-Action czy Click! i tam są właśnie recenzje gier, czyli jakia w danej grze jest grafika, jaki dźwięk itp. Czyli po prostu jaka ta gra jest. Ale zanim gra trafi do recenzji czeka ją wiele testów, którymi zajmują się testerzy i szukają głównie błędów w oprogramowaniu, czyli np. czy gra się nie zawiesza przy wejściu 20x w opcje, czy nie ma wycieków pamięci, czy programiści nie zrobili jakiejś głupoty, np. zapomnieli o limicie amunicji czy cokolwiek innego. I to jest naprawdę ciężka i żmudna praca... I tak samo jest z telefonami. Recenzent opisuje jaki ten telefon jest, czy mu się podoba, jakie ma funkcje. A tester musi sprawdzić, czy te wszystkie funkcje działają prawidłowo: Czy protokół Bluetooth jest dobrze zaimplementowany, czy jakiś bug w oprogramowaniu nie będzie powodował rozłączania rozmów, czy po długiej rozmowie albo videokonferencji telefon nie zacznie sam wysyłać smsów albo się po prostu nie zawiesi... żeby zostać testerem trzeba mieć analityczny umysł, umieć dobrze programować, żeby wiedzieć, gdzie mógł zostać popełniony błąd. Nie sądzę, żeby wiek był tutaj główną przeszkodą. Prawda jest taka, że tym zajmują się firmy piszące soft na telefony i szukają ludzi z umiejętnościami. Dlatego raczej konieczne są tu ukończone studia informatyka/telekomunikacja, jakieś kursy Symbiana, Java, C++, certyfikaty... To, że interesujecie się nowinkami to oczywiście duży plus, zarówno dla testera jak i recenzenta. Pozdrawiam i życzę sukcesów ;)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2008, 20:45 przez xar, łącznie zmieniany 1 raz.

#272527  autor: aga
 19 cze 2008, 20:16
DarQ pisze:Ciekawe, bo ja do dziś NIC nie dostałem :]
Ooo, wydaje mi się że blade_ninja, o którym Witek całkowicie zapomniał, w końcu dostał swoją nagrodę.

#272531  autor: kowcio
 19 cze 2008, 20:24
aga pisze:DarQ napisał/a:
Ciekawe, bo ja do dziś NIC nie dostałem :]

Ooo, wydaje mi się że blade_ninja, o którym Witek całkowicie zapomniał, w końcu dostał swoją nagrodę.
Potwierdzam.

#272533  autor: pff
 19 cze 2008, 20:25
sorki za OT ale...
xar pisze:gazetę pokroju CD-Action
CD-Action to nie jest gazeta! ;)

plasticzkom stop :D

Motorola V2288 -> Alcatel OT511 -> SE K700i + nokia 3110 :D -> Alcatel E801/SE K700/Samsung E900 ;)

#272534  autor: Darecky
 19 cze 2008, 20:26
aga pisze:Ooo, wydaje mi się że blade_ninja, o którym Witek całkowicie zapomniał, w końcu dostał swoją nagrodę.
Mi już to zwisa, bo nagroda i tak była marna, no ale czekałem chociaż na ten "symboliczny" starter... W każdym bądź razie już nigdy nie wezmę udziału w konkursie na telepolis. Przy konkursach Nokii pracują o wiele poważniejsi i odpowiedzialniejsi ludzie.

[ Dodano: 2008-06-19, 20:31 ]
Aga, przydałoby się to wydzielić :)

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!