• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #262880  autor: matteoz21
 21 kwie 2008, 07:36
Witam
Kupiłem dziś telefonik Daxian X818- czy ktoś spotkał sie już wcześniej z tą marką???
Wiem że telefonik pochodzi z chin :mrgreen:
Podaje jego parametry:
* 3 calowy dotykowy wyświetlacz, telefon z kamerą video, MP3, MP4
* Bez simlocka/działa w każdej polskiej sieci (testowany w Orange/Heyah/Plus)
* Przeglądarka WAP
* Klient Poczty POP i IMAP
* Wbudowane 2 gry
* Komunikacja poprzez USB 2.0 i Bluetooth 2.0 (testowane połączenie Bluetooth Daxian-komputer i Daxian-słuchawka Bluetooth)
* Łączność: GPRS i WAP
* 4 głośniczki, które usłyszysz dosyć mocno
* W zestawie 2 baterie
* Nagrywanie głosu
* Aparat 1,3 Mp, 5 zdjęć na sekundę, wiele efektów, min: skala szarości, sepia, zielona sepia, sepia niebieska, inwersja kolorów, a także: balans bieli, opóźnienie robienia zdjęcia.
* Polifoniczne dzwonki (128 kanałów), dzwonki monofoniczne, True Tones, MP3 , Dzwonki nagrywane
* Alarm wibracyjny
* Menu w języku angielskim i chińskim
* Czas rozmowy: 300-350 mins , Czas czuwania: 200 - 300 hours (dane producenta)
* Slot na kartę pamięci microSD/obsługa do 2GB
* Wiadomości SMS/MMS
* Organizator

Multimedia:

* Odtwarzacz MP3 obsługuje formaty: MP3,MIDI,WMA
* Odtwarzacz wideo: MPEG4, 3GP
* Funkcje kamery: Camera, video (320x240)
* Rozmiar zdjęć: 1280 x 1024, 640x480, 320x240

Czy uważacie że za cene 385 zł to dobry interes?? Telefonik oczywiście nowy :D

#262884  autor: piwosz
 21 kwie 2008, 08:32
poużywaj tego telefonu trochę, sam się przekonasz ;) swoją drogą zauważyłem że wiele telefonów z chin ma z przodu kamerkę, nie obsługując 3G :roll:

:occasion5:

#262887  autor: user_delete3
 21 kwie 2008, 08:45
matteoz21 pisze:Czy uważacie że za cene 385 zł to dobry interes?? Telefonik oczywiście nowy :D
Uważam że nie jest to dobry interes, gdyż nie wróżę temu telefonowi zbyt długiego żywota (tandetne wykonanie), a jak się zepsuje to gdzie będziesz ten telefon serwisował ?

#262920  autor: kowcio
 21 kwie 2008, 14:25
piwosz pisze:Uważam że nie jest to dobry interes, gdyż nie wróżę temu telefonowi zbyt długiego żywota (tandetne wykonanie), a jak się zepsuje to gdzie będziesz ten telefon serwisował ?
dokładnie.. telefon jak się kupuje, trzeba kupić porządnej firmy. sam mając różne telefony (tylko znanych producentów) widzę, że im więcej się wyda na telefon, tym lepsze ma wykonanie (oczywiście porównuje telefony parametryczne zbliżone :-) ).
więc jak Ci ten telefon wytrzyma max rok to musisz być zadowolony ;-)
Pozdrawiam :-)

#262941  autor: ;Domelo
 21 kwie 2008, 15:43
Żeby SE też montował do swoich telefonów 4 głośniki fajnie by było :) Gdyby nie marka i Made in China to całkiem fajny telefon by był :P . Ciekawe ile to pochodzi . Jak się zepsuje to do kosza bo nie ma serwisów no chyba że tam gdzie sie kupiło dali gwarancje to muszą umieć naprawiać :P

c210-->k700-->w610-->w810i-->w715-->w810i-->C905-->Neo V-->Xperia P

Nokia - zakała telefonów :smt005

#262981  autor: kowcio
 21 kwie 2008, 19:15
;Domelo pisze:Made in China
a SE gdzie są produkowane?? też w chinach...
chodzi tutaj szczególnie co za te grosze się dostaje, a za 400 zł kupić np. samsunga to trzeba się pożegnać z wodotryskami...
niestety, każdy ma inne wymagania, jeden chce mieć telefon w sensie "telefon" porządny a inny woli mieć taki telefon który jest do wszystkiego lecz okazuje się po pewnym czasie że jest do niczego..

#262985  autor: ;Domelo
 21 kwie 2008, 19:21
kowcio pisze:a SE gdzie są produkowane?? też w chinach...
nie wszystkie :P Oby nie były produkowane :P

#262988  autor: kowcio
 21 kwie 2008, 19:24
;Domelo pisze: nie wszystkie :P Oby nie były produkowane :P
k300i znajomy miał- Tajwan.
mój k320i- chiny.
oj mój drogi.. wszystko przenosi się do chin właśnie.. ale za takie SE są tanie w porównaniu np. do Nokii lub niekiedy Samsunga.

do tematu:
matteoz21, napisz za jakiś czas w ogóle jak się to "coś" sprawuje.

#263001  autor: pff
 21 kwie 2008, 20:08
kowcio pisze:dokładnie.. telefon jak się kupuje, trzeba kupić porządnej firmy. sam mając różne telefony (tylko znanych producentów) widzę, że im więcej się wyda na telefon, tym lepsze ma wykonanie (oczywiście porównuje telefony parametryczne zbliżone :-) ).
więc jak Ci ten telefon wytrzyma max rok to musisz być zadowolony ;-)
przesadzasz. Tylko znanych producentów? Ja i moja rodzina chętnie sięgamy po nowinki na polskim rynku w stylu okrytego tu hańbą Alcatela i do tej pory popsuł mi się tylko jeden (ale go naprawiłam i już się nie buntuje) :) nie wspominając o tym że moja mama zalała OT511 piwem i po wysuszeniu działa bez problemu (nawet dżojstik sie przeczyścił ;) ) więc z tymi markami to trochę zbyt stereotypowe podejście :P ja tam nie lubię płacić za znaczek :)

plasticzkom stop :D

Motorola V2288 -> Alcatel OT511 -> SE K700i + nokia 3110 :D -> Alcatel E801/SE K700/Samsung E900 ;)

#263028  autor: mariusz9a
 21 kwie 2008, 21:10
pff, przecież Alcatel to nie jakiś wynalazek z Chin więc nie ma nawet co porównywać. To bardzo znana (i w pewnych dziedzinach bardzo ceniona) marka na rynku telekomunikacyjnym. Wolałabyś kupić Alcatela czy "No Name" za takie same pieniądze, lecz chiński wynalazek bardziej naszpikowany funkcjami? Zapewne Twoje Alcatele jeszcze długo przeżyją ten chiński wynalazek;)

#263030  autor: kowcio
 21 kwie 2008, 21:13
mariusz9a pisze:pff, przecież Alcatel to nie jakiś wynalazek z Chin więc nie ma nawet co porównywać. To bardzo znana (i w pewnych dziedzinach bardzo ceniona) marka na rynku telekomunikacyjnym. Wolałabyś kupić Alcatela czy "No Name" za takie same pieniądze, lecz chiński wynalazek bardziej naszpikowany funkcjami? Zapewne Twoje Alcatele jeszcze długo przeżyją ten chiński wynalazek;)
znam już kilka osób, które mają Alcatele (te takie muzyczne klapkowce z Orange) i na prawdę są zadowoleni, teraz kupiłbym Alcatela prędzej niż Sagem'a.
"Daxian" pierwsze słyszę o takim czymś. bardzo mnie ciekawi, ile ten telefonik wytrzyma.

#263098  autor: ;Domelo
 22 kwie 2008, 10:39
kowcio pisze:oj mój drogi.. wszystko przenosi się do chin właśnie.. ale za takie SE są tanie w porównaniu np. do Nokii lub niekiedy Samsunga.
Tylko że nokie też sa już produkowane w Chinach a i tak są drogie :P

#263099  autor: kowcio
 22 kwie 2008, 10:46
;Domelo pisze:Tylko że nokie też sa już produkowane w Chinach a i tak są drogie :P
Sory za OT, ale ja pierwsze słyszę żeby nokia w chinach telefony robiła :shock:

#263149  autor: mariusz9a
 22 kwie 2008, 13:46
kowcio pisze:
;Domelo pisze:Tylko że nokie też sa już produkowane w Chinach a i tak są drogie :P
Sory za OT, ale ja pierwsze słyszę żeby nokia w chinach telefony robiła :shock:
„Korporacja Nokia nawiązała stosunki handlowe z Chinami 50 lat temu. W 1985 roku Nokia otworzyła pierwsze swoje biuro przedstawicielskie w Pekinie i rozpoczęła początkowy etap rozwoju w Chinach. W środkowym okresie lat 90-tych, poprzez zbudowanie spółek joint venture zlokalizowała produkcję i stopniowo rozwijała te spółki, stosując główne zasady produkcji firmy Nokia na całym świecie. Po wstąpieniu w nowy wiek, poprzez wzmocnienie ścisłej współpracy z Chinami w dziedzinie najnowszych technologii telekomunikacyjnych, Nokia przyczyniła się do dużego rozwoju przemysłu informatycznego i równocześnie czyniła wysiłki by Chiny stały się światową wizytówką intelektualności firmy Nokia.

W Chinach istnieją dwa międzynarodowe centra nauki i badania, a oddziały tej firmy znajdują się w całych Chinach. Liczba pracowników przekroczyła 4500 osób. Wszystkie główne produkty firmy Nokia są produkowane w Chinach. Są to m.in. najnowsze telefony komórkowe, stacje transformacji, urządzenia kontroli stacji transformacji, centra wymiany informacji, urządzenia połaczeniowe, digitalne urządzenia do wymiany informacji oraz digitalne terminały multimedialne.”

Są też fabryki np na Węgrzech, Rumunii...

#263155  autor: kowcio
 22 kwie 2008, 14:00
mariusz9a, mógłbyś podać mi model który ma made in china? na prawdę w życiu nie wiedziałem telefonu nokia z chin :shock:

#263160  autor: mariusz9a
 22 kwie 2008, 14:15
Np moja 6288 pochodzi z Chin;)

#263165  autor: kowcio
 22 kwie 2008, 14:25
mariusz9a pisze:Np moja 6288 pochodzi z Chin;)
oooo.. to w szoku jestem :P
dzięki mariusz9a :-)
wszystkie moje nokie były z Węgier, jedna z Czech, jedna z Niemiec, znajomy miał z Finlandii.
koniec OT.

#263291  autor: Shyduo
 22 kwie 2008, 20:58
Ten Daxian to jest przecież wzorowany na Sony Ericssonie P910i. Widasz to szczególnie w okolicach aparatu z tyłu. kolorystyka ta sama, klawisze tez podobne.

To nic innego jak chińska fantazja na temat P910i :p (Tak, wiem, że SE wypuściło też P910c czyli wersję P910i dla chin ;) )

[ Dodano: 2008-04-22, 21:57 ]
Aha, ja uważam, że miałoto mały sens, gdyż za tę kase można dostać spokojnie wspomnianego przeze mnie P910i, a różni się on tylko tym, że aparat ma VGA. Jednak jest to SE, anie jakies chińskie coś ;)

#263454  autor: ;Domelo
 23 kwie 2008, 18:11
Shyduo pisze:Jednak jest to SE, anie jakies chińskie coś
Zgadam się . Pewnie kowcio za chwilę wyleci że SE też są z Chin . Ale on jest zakochany w nokii więc nie ma o czym mówić tak i tak zdania nie zmieni:P . A z tą podobizną do P910 tego daxiana i wypuszczeniem SE p910"na Chiny" to według mnie jakaś dziwna filozofia . Maja na rynku dwa prawie identyczne telefony :smt005