• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #808516  autor: Niezgodna7
 25 cze 2015, 15:45
Zależy dla kogo...
Jak tel. na pół roku, rok - nie ma co się przejmować.
Ja lubię móc całkiem ją wyjąć, a gdy zużyta - wymienić samemu, bo na serwisowanie zespolonej mnie nie stać.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #808533  autor: Niezgodna7
 25 cze 2015, 16:48
A to różnie. Zależne głównie od:
1. firma - producent
2. obciążenie - praca /gry /czas
3. procek /ekran
4. sposób ładowania baterii /dobra ładowarka
5. temperatura.

#808540  autor: Sig
 25 cze 2015, 17:24
Oczywiście, że jest to minus, ponieważ przy obecnej technologii i trwałości urządzeń bateria to coś, co się od pierwszego uruchomienia starzeje... Nigdy nie kupiłbym używanego urządzenia z niewymienialną baterią, a i przy nowym musiałbym się grubo zastanowić i musiałoby być w czymś sporo lepsze od urządzeń z baterią wymienną.
Generalnie nie rozumiem dlaczego eko-oszołomy się jeszcze za tę kwestię nie wzięły, no, ale to hipokryci są, więc w sumie mnie to dziwić nie powinno zbytnio. Niewymienialna bateria czyni urządzenie jednorazowym.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #808546  autor: nemo2009
 25 cze 2015, 18:01
Sig pisze: Niewymienialna bateria czyni urządzenie jednorazowym.
To całkiem nieźle,kupić za kilka tysięcy złotych jednorazówkę.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"
 #808564  autor: wook
 25 cze 2015, 19:02
zawsze mi się wydawało że każdą baterie da się wymienić, tylko czasem trzeba trochę większej ilości narzędzi i czasu. A jak wygląda sprawa gwarancji przy baterii "niewymienialnej" nie jest przypadkiem na tyle samo co na telefon?

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"
 #808611  autor: Niezgodna7
 25 cze 2015, 22:39
Ja mam wymienną baterię, ale pojawił się inny problem: jest to na tyle nietypowy producent, że nie ma do niego baterii zastępczych...
więc jak coś kupujecie mniej znanego, nie markowego - przemyślcie tę sprawę.
Tak czy siak - kupujmy z wymienną, bo zawsze może zaistnieć potrzeba jej wyciągnięcia, i pamiętajcie, że każda bateria to mała bombka. Zapalająca - też.

#811016  autor: znawca
 09 lip 2015, 21:40
Jedyny smartfon w którym wymieniłem baterię to Nokia N95 - po czterech latach użytkowania

Miałem używane N8, N9 i Lumię 925 - wszystkie z niewymiennymi bateriami. Żadnych problemów.

Teraz mam iPhone - również z niewymienną baterią, tyle że tym razem nowy.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!
 #811049  autor: maniek89
 10 lip 2015, 09:08
Ogólnie kupując telefon na te dwa lata to w zasadzie nie ma się czego obawiać. Gorzej może być z ewentualnym odsprzedaniem takiego telefonu, bo nie każdy chce przechodzoną baterię, ewentualnie wolałby mieć możliwość jej wymiany.
 #811205  autor: KA
 10 lip 2015, 22:25
Po pierwsze, nie ma niewymiennych baterii. Po drugie, kto obecnie kupuje telefon na dłużej niż dwa lata?
Ostatnio pytałem w serwisie Nokii (Broniewskiego, Warszawa) o dwie sprawy:
- gwarancja na baterię niewymienialną przez użytkownika wynosi 6 miesięcy, jak na każdą inną
- koszt wymiany baterii w mojej Lumii 1320 (3400mAh) wynosi 120zł - to koszt całkowity baterii i wymiany w autoryzowanym serwisie; to chyba nie majątek, osobiście obawiałem się znacznie wyższej ceny (nie wymieniam, tylko pytałem, bo mam go już od 13 miesięcy i planuję jeszcze z rok, to byłby mój rekord).

W końcu DZIAŁAJĄCY Android!!!
 #811234  autor: Niezgodna7
 11 lip 2015, 09:57
ojejej, tak samo nie ma niewymiennych ekranów, płyt głównych itd.
Wiadomo, że nie jest to dosłowne z baterią, dotyczy swobodnego jej wyjmowania /dostępu.

#811239  autor: bazooka
 11 lip 2015, 10:26
Loginek pisze:Czy brak mozliwosci wymiany baterii w smartfonie to duzy minus ? Zwracac przy zakupie uwage na ten szczegol ?
Tak, zwracać... :!:
...ale niektóre specyfikacji smartfonów nie są dostępne z taką baterią wyjmowalną - chodzi tu przede wszystkim o wymiary urządzenia.
Od pewnego czasu w zasadzie należałoby się przestawiać na podejście typu - telefon na 2 lata, lub ewentualnie do tego czasu aż bateria będzie w stanie ten jeden dzień pociągnąć...

Na początku jak wchodziły takie 'niewymienialne" myślałem, że jest jeszcze dodatkowy problem, iż w przypadku zwiechy na maxa nie możemy wyjąć baterii i co? czekać do rozładowania czy co?
Jednak w takich wszystkich podejrzewam modelach zastosowano możliwość resetu przy trzymaniu ok10s włącznika urządzenia.
Także moje podejście jest takie (nie muszą się tu wszyscy ze mną zgadzać):
- kupujesz smartfona z niewymienialną baterią i konfigurujesz je pod swoje używanie.
- używasz w miarę możliwość podobnie i w tych samych momentach ładując baterię.
- jeśli po 5 miesiącach bateria nie traci na właściwości nie ma w zasadzie czym się przejmować (nie trafiłeś na felerny egzemplarz)
- ale jeśli urządzenie wykazuje ewidentne odchyły od normy (nagłe spadki %, problemy z doładowaniem na oryginalnej ładowarce) to należy takie urządzenie reklamować do tych wspominanych wyżej 6 miesięcy.
Jedną taką baterię wychwyciłem i wymienioną mi na nową.