• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #746290  autor: Thogeim
 04 wrz 2014, 18:42
Hej, witam :) Od kilku dni mam telefon Telefunken Enjoy TE1, android 4.2, 512 mb RAM i telefon chodzi ultra płynnie. To mój pierwszy smartfon, ale np książka telefoniczna otwiera się w pół sekundy, właściwie to w ogóle nie ma tutaj żadnych "postoi" i przycięć. Czy te 512 RAM jest zbyt małe jeżeli mowa o aplikacjach, czy to po prostu Telefunken jakoś niewiarygodnie wręcz opanował optymalizacje androida? Mogę nawet nakręcić filmik jak szybko działa ten telefon jeżeli ktoś nie wierzy, choć bardziej mi zależy na tym, by wypowiedział się ktoś, kto bawił się tą niemiecką maszyną albo po prostu innymi telefonami tej niemieckiej firmy. Jedyne co zauważyłem, to tragiczny aparat, niestety jakoś zdjęć gorsza/tej samej jakości co legendarny K750i. Kamera niby HD, ale 15 klatek na sekundę + jakość bardzo zła jak na HD, w ogóle bym tego HD nawet nie nazwał.
Ale telefon chodzi jak iPhone czy Nexus, a przecież kosztuje 280 zł i ma 512 MB ram na androidzie. Nie wiem czy może to ja jeszcze nie wiem co to znaczy "płynność" czy może RAM nie ma z płynnością nic wspólnego. Słyszałem tylko, że Note 3 potrafi się zamulić na książce kontaktów i otwierać ją kilka sekund - u mnie otwiera się w niecałe pół sekundy, a ramu nie mam 3 GB a tylko 512 MB. Niech ktoś mi rozjaśni ten temat, najlepiej ktoś kto miał w ręce telefony tej niemieckiej firmy - może znaleźli złoty środek? Czytałem chyba wszystkie komentarze o tym modelu i wszyscy są zgodni - telefon działa płynnie nawet po wielu miesiącach.
Wiem że na pewno Niemcy maczali palce w samym Androidzie, np dzwoni budzik nawet gdy telefon jest wyłączony + ma inne funkcje które próbuje znaleźć.

#746298  autor: dan7
 04 wrz 2014, 19:51
Czy ten telefon ma pamięć Ram DDR2 czy DDR3. Córka ma Duosmart'a też z 512 ramu i jest to DDR3 i nawet przy małej ilości wolnego ramu (40) chodzi w miarę szybko. Brat ma Overmax Vertis Expi i ma tak samo. Więc chyba chodzi tu o szybkość tej pamięci.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile

#746302  autor: bazooka
 04 wrz 2014, 20:20
Thogeim pisze:Wiem że na pewno Niemcy maczali palce w samym Androidzie, np dzwoni budzik nawet gdy telefon jest wyłączony
Na wstępie napiszę, że cieszę się z Twojego zadowolenia, ale zacznij se coś wgrywać do niego (tzn aplikacje) i wtedy komentuj. Jest pewne, całkowicie goły system jaki masz ze sklepu chodzi cudownie w każdym smartfonie :)
Ale wracam do cytatu - to bardzo ciekawe info - podaj proszę dokładne dane z info o telefonie, jaki system dokładnie, może coś o nakładkach i innych rzeczach. Jakbyś pochodził po ustawieniach to może znalazłbyś czy jest ustawienie, które wł/wył funkcje dzwonienia alarmu przy wyłączonym Androidzie i gdzie ono się znajduje - bardzo mnie to interesuje :!:

#746304  autor: get
 04 wrz 2014, 20:30
Thogeim pisze:android 4.2, 512 mb RAM i telefon chodzi ultra płynnie. To mój pierwszy smartfon, ale np książka telefoniczna otwiera się w pół sekundy, właściwie to w ogóle nie ma tutaj żadnych "postoi" i przycięć.
Synchronizacja i jedna zakładka w przeglądarce, lub góra 3 karty w przeglądarce. dan7, szybkość owszem ma znaczenie, ale nie takie jak myślisz.

Jaki by ten android czysty nie był 512 mb ramu na dzisiejsze czasy wypada bardzo biednie...

Telefunken ? ta firma ma z Niemieckim tylko wspólną nazwę...

#746363  autor: pakierhakierxd
 05 wrz 2014, 08:31
Telefony na czystym sofcie zawsze chodzą szybciej.
Ja mam Galaxy 551 z customem 2.3.7 i też nieźle chodzi na tym sofcie,szybciej niż na oficjalnym :D

Pozdrawiam :)

#746459  autor: Thogeim
 05 wrz 2014, 16:17
get pisze:Telefunken ? ta firma ma z Niemieckim tylko wspólną nazwę...
Wygoogluj zamiast głupoty pisać :P To w pełni Niemiecka firma, inna sprawa że telefony są produkowane w chinach (jeżeli o to tobie chodziło) ale teraz wszystko tam jest produkowane.
sebusy pisze:Ale wracam do cytatu - to bardzo ciekawe info - podaj proszę dokładne dane z info o telefonie, jaki system dokładnie, może coś o nakładkach i innych rzeczach. Jakbyś pochodził po ustawieniach to może znalazłbyś czy jest ustawienie, które wł/wył funkcje dzwonienia alarmu przy wyłączonym Androidzie i gdzie ono się znajduje - bardzo mnie to interesuje
Android 4.2.2
Nie wiem jak w tym systemie sprawdzić jaką ma nakładkę bo to mój pierwszy smartfon i mam go od kilku dni. Widzę tutaj wersje jądra, pasma podstawowego, numer kompilacji czy custom build version ale nie wiem czy to coś da tobie, nie wiem czy o to tobie chodzi ;P

Z ciekawszych opcji mam tutaj też np włączanie i wyłączanie się telefonu (ustalanie godzin) np ustawiam że telefon wyłącza się codziennie o 0:00 a włącza o 7:00 - nie wiem czy każdy android tak ma. Z tym że budzik budzi nawet gdy jest wyłączony to nie mogę znaleźć tego w opcjach, ale rzeczywiście to prawda. Wyłączyłem telefon a budzik dzwonił :P Co ciekawe - jak dzwonił budzik to przesuwałem przycisk budzika w prawo i telefon zaczął się włączać. Mogłem też przesunąć w dwie inne opcje.

Wygląda więc na to, że jest to dosyć mocno zmodyfikowany android :P

#747288  autor: get
 08 wrz 2014, 20:24
Thogeim, Telefunken na siłę próbuje robić smartphony, problem w tym, że im nie wychodzi...

#747439  autor: Xy
 09 wrz 2014, 11:02
Chodzi płynnie bo ma kilka dni. Xperia Tipo też chodziła płynnie przez trzy miesiące. Później zdechła ;-)
A ten Telefunken jest tak samo niemiecki jak MyPhone polski. Firma kupuje trzy wagony telefonów z Chin i wklepuje swój znaczek. Bo co innego Nokia, HTC czy iPhone Made in China gdzie Chińczycy są tylko wykonawcami, a cały projekt powstaje w Finlandii czy USA, a co innego jakiś Telefunken, gdzie firma kupuje telefony na wagę i zmienia im tylko znaczek... Owszem, marka może i niemiecka ale telefon zaprojektowany od początku w Chinach i przebrandowany. Równie dobrze mógłby być MyPhone'm :-D

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#747511  autor: KA
 09 wrz 2014, 14:45
Cieszy nas Twoja dziecięca wręcz radość z nowej zabawki, ale założę się, że to wszystko - a szczególnie płynność - to niestety kwestia chwili (czytaj: kilku tygodni, może miesięcy jak prawie nic nie zainstalujesz).
Błagam tylko o dwie rzeczy: nie nazywaj chińskiej produkcji hurtowej "niemieckim telefonem" (było już wyjaśnione dlaczego) i nie porównuj do Nexusa lub iPhona (a nawet LUmii :evil: ), bo to boli co najmniej jak wizyta u dentysty...

W końcu DZIAŁAJĄCY Android!!!

#747578  autor: wook
 09 wrz 2014, 18:28
Ja bym odstawiał, że to kwestia braku poznania co to szybkość. Zainstaluj appki wstaw jakaś większą kartę pamięci zapełnij ją i wtedy porównuj. DuoSmart chodzi płynnie? Mam ten telefon od prawie roku i wydajność nie powala, robiłem już 3 resety do fabrycznych ustawień. Jeszcze w DuoSmarcie bateria tragiczna.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#748043  autor: user_delete21
 11 wrz 2014, 15:35
Telefunken to była niemiecka firma, dawno dawno temu. Obecnie ktoś wykupił prawa do marki i puszcza chińszczyznę (prawdziwą, nie dlatego że fizycznie tam produkowaną) ze znaczkiem rodzącym skojarzenia z przeszłości.

#748104  autor: ghostdragon
 11 wrz 2014, 18:31
get pisze:Thogeim, Telefunken na siłę próbuje robić smartphony, problem w tym, że im nie wychodzi...
A masz ich smartfona, testowałeś, że takie opinie rzucasz? Może trochę argumentó rzeczowych, a nie czysty hejt?

Mam Diamonda od 3 miesięcy i bardzo sobie chwalę. Nic się nie zamula.

#748164  autor: KA
 11 wrz 2014, 21:55
Śmieszni jesteście! Weźcie sobie iPhona lub jakąkolwiek Lumię (nawet 520) do porównania i wtedy piszcie o płynności i braku zamulania - powodzenia!

#748172  autor: Artur051
 11 wrz 2014, 22:10
Zainstaluj sobie Facebooka, messengera jakiegoś vibera i gadu i zobacz wtedy co to..... płynność :D. Miałem Androida na 512Mb ramu, potem 1 GB i jak dla mnie dopiero przy 2GB jako tako chodzi ;).

A niestety na japko czy WP się nie przesiądę, gdyż mimo wad Androida lubię jego ekosystem i usługi :)

#749261  autor: Doran
 16 wrz 2014, 11:03
Parametry tego smartfona w porównaniu do ceny nie sa takie złe. A co do tego produkowania swoich produktów w chinach. Która firma obecnie tego nie robi? To raczej nie jest wada lecza panująca powszechnie praktyka Przecież zdecydowana większość smartfonów, również iPhone’y są produkowane w chinach. Jak dla mnie to najpierw trzeba mieć telefon w ręce i uzytkować go przez pewien czas niż z góry oceniać.

#749266  autor: Samar
 16 wrz 2014, 11:17
Przecież nie ma czegoś takiego jak idealnie płynny android. Nie od dziś o tym wiadomo. Mnie wydaje się że marka Telefunken i tak zrobiła duży krok do przodu, postawili teraz na nowe technologie, ciekawsze rozwiązania a po za tym proponują produkty z niższych półek cenowych co sprawi że trafią do większej liczby użytkowników.

#749306  autor: KA
 16 wrz 2014, 13:21
Doran, Samar i paru innych - zacznijcie czytać ZANIM zaczniecie pisać, to naprawdę wszystkim wyjdzie na zdrowie. Ja nie wymądrzam się na forum kulinarnym, bo nic w tym temacie nie mam do powiedzenia...
Milion razy było wałkowane, że produkowanie sprzętu w Chinach na zlecenie konkretnych firm (Samsung, Apple, itd) nie ma NIC wspólnego z produkowaniem przez Chińczyków hurtowych ilości badziewia, które potem jest kupowane przez różne firmy, a następnie firmy te naklejają swoje nazwy/logo/itp. np. Telefunken. Część tego sprzętu działa krótko, część dłużej - działa bo działa, działa albo nie. Zabawni jesteście z tą "niemiecką myślą technologiczną"...
PS Nawet wyżej w tym temacie Xy już to wyjaśniał.