Witam. Z racji tego, że przymierzam się do zakupu telefonu na allegro (nowego, prawdopodobnie Samsung Advance) chciałem zapytać na jakie "haczyki" muszę uważać przy takiej transakcji? Telefon zamierzam kupić oczywiście od sklepu/osoby posiadającej standard allegro, ale mimo tego mam pewne obawy, ponieważ jest to mój pierwszy zakup na Allegro tak drogiego sprzętu. Czytałem ostatnio, że sprzedawcy sprzedający telefony w taki sposób wystawiają coś takiego jak gwarancja komisowa przez co mogą być później problemy z reklamowaniem telefonu. Mogę Was prosić o jakieś wskazówki związane z takim zakupem?
Patrz, czy:
-na zdjęciach (i w opisie - koniecznie!) jest zawarte info o dołączonym paragonie/fakturze i podbitej/podpisanej karcie gwarancyjnej (oba potrzebne do oddania do naprawy)
-pochodzi z polski i nie z Orange
-jest zaznaczone "bez simlocka" i nie ma nic wspomniane o karcie odblokowującej (nakładanej na simkę)
-w opisie zawarte są wszystkie rzeczy pokazane na zdjęciach i określone są jako nowe, oryginalne, nieużywane (oryginalnie zapakowane, nie w pudełku zastępczym)
-gwarancja producenta jest zaczęta do tygodnia temu, czy np 2 miesiące już trwa (to znaczy, że tel nowy nie jest)
-sprzedawca udostępniona jest opcja płatności za pobraniem, możliwie z kurierem (możliwość sprawdzenia paczki) a koszty tego nie przekraczają 35 zł
-sprzedawany towar nie jest podróbką (niepewny? zapytaj na shoutboxie albo forum, choć nie panikuj znowu)
-jest możliwość kontaktu ze sprzedawcą przez telefon w celu upewnienia się co do sprzedaży
-sprzedawcą nie jest ktoś z zerową ilością komentarzy.