• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #595542  autor: Vieslav
 15 lis 2012, 20:02
Jak lepiej ładować baterie w smartfonie: czy podłączać na noc, gdy jest już 5% lub całkowicie się wyłączy, czy może doładowywać kiedy tylko jest okazja? Niby głębokie rozładowania są szkodliwe dla ogniw litowych, jednak częste doładowywanie również niesie ze sobą pewne negatywne skutki. Tak więc co w tym przypadku będzie mniejszym złem? Prosiłbym o nie pisanie "ładować kiedy potrzeba", bo jak odłączę telefon i wyjdę o 5:00 to około 20:00 mam 5% albo (bardzo rzadko) się wyłącza, ale wtedy wracam już do domu więc nie ma problemu, potrzeba jest tylko na noc, ale wtedy to już bardzo głębokie rozładowanie, a w ciągu dnia jest możliwość podłączania kilka razy na chwile pod zasilanie.

#595543  autor: MaciejM
 15 lis 2012, 20:12
Vieslav pisze:Prosiłbym o nie pisanie "ładować kiedy potrzeba"
Ładować kiedy trzeba :)

Tak na poważnie nic baterii się nie stanie, ale czasem od czasu do czasu jest dobrze gdy rozładuje się do 5% i naładuje do 100%

#595581  autor: Vieslav
 16 lis 2012, 00:26
Ja tak robię codziennie i właśnie nie wiem, czy lepiej kilka razy w ciągu dnia podłączyć pod ładowanie na kilkanaście minut czy ładować co wieczór z poziomu niższego niż 5%.

#595623  autor: whacky
 16 lis 2012, 12:08
Ja swój obecny telefon ładuje w taki sposób: staram się zawsze ładować w sytuacji gdy jego naładowanie wynosi ok. 5%, a na innym poziomie naładowania ładuje tylko w wyjątkowych sytuacjach. Jeszcze tak, ze dwa razy w ciągu miesiąca rozładowuje baterie do momentu aż się telefon wyłączy. Praktykowałem ten sposób na moim starym telefonie nokii e50 i przez cały okres jej używania (przez jakieś 2 lata) bateria trzymała od 5 do 7 dni, co na obecnym telefonie nie jest osiągalne, takie uroki dotykowego, ale zauważam ze taki sposób powoduje dłuższe "trzymanie" baterii również na obecnym telefonie.

AllinOne Business System ujawnia, jak budować mini 3 niezależne źródła dochodu
i zarabiać kilka średnich krajowych w zaciszu własnego domu! Poznaj szczegóły...

#595627  autor: Xy
 16 lis 2012, 12:27
Ładuję kiedy mam okazję. W domu zostawiam telefon na noc pod prądem i rano jest naładowany. W samochodzie czasami podepnę i zawsze jest trochę więcej energii i czas pracy wydłuża się o kilka godzin bez ryzyka, że telefon padnie w najmniej oczekiwanym momencie.
Nie bawię się już w rozładowywanie do końca. Podładowywanie od połowy do końca albo tylko trochę nic baterii nie zrobi. To znaczy może by coś się stało ale telefon służy teraz maksymalnie dwa lata więc nie ma się co szczypać.
Np. teraz mam 30% baterii, w samochodzie podłączę i będzie około 60%. Do jutra zejdzie ze 20 % i znów ładowarka samochodowa w akcji, a w domu wieczorem zostawię ładowanie na noc.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#595638  autor: nemo2009
 16 lis 2012, 12:49
Akumulatory w telefonach można ładować około 1000 razy,jeśli są dobrej jakości.Potem ich wydajność spada lawinowo.Rok ma 365,366 dni,więc przy codziennym ładowaniu akumulator dokona żywota po trzech latach(+-).Wybór należy do Ciebie.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#595646  autor: Xy
 16 lis 2012, 13:07
nemo2009 pisze:Akumulatory w telefonach można ładować około 1000 razy,jeśli są dobrej jakości.Potem ich wydajność spada lawinowo.Rok ma 365,366 dni,więc przy codziennym ładowaniu akumulator dokona żywota po trzech latach(+-).Wybór należy do Ciebie.
E tam, dłużej niż 1000 ładowań. To znaczy nie wiem dokładnie ale w laptopie ładowałem baterię kilka razy dziennie i po dwóch latach dalej trzyma dwie godziny na średnich ustawieniach. A cykl 1000 razy spokojnie minął. Myślę, że 1500 - 1800 razy spokojnie ją ładowałem,
A w telefonie to np. do mojej Xperii nowa kosztuje 40 zeta. Tylko szybciej zmienię telefon niż kupię nową baterię ;-) Jak dla mnie gra nie warta świeczki.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #595725  autor: markoz7874
 16 lis 2012, 20:45
Vieslav pisze:Jak lepiej ładować baterie w smartfonie..
W tym temacie http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=61987 byl juz poruszany podobny problem. Co prawda temat byl o formowaniu, ale zasada eksploatacji baterii jest taka sama.
Podawalem tam tez linki do wiarygodnych zrodel, zreszta powinienes o tym wiedziec, bo brales udzial w tej dyskusji.
Czy jest sens walkowac ten sam temat inaczej tylko formulujac pytanie?