• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #567850  autor: yakuzja
 15 lip 2012, 19:06
Witam,

Mam problem, ponieważ miałem już smartphone Samsunga i zarysował mi się obiektyw po dłuższym czasie użytkowania. Teraz zamówiłem Galaxy S3 i chciał bym obiektyw jakoś zabezpieczyć przed uszkodzeniem. Wszystkie futerały do S3 mają otwory na obiektyw. Czy istnieje jakieś dobre rozwiązanie na zabezpieczenie obiektywu aparatu. Ten smartphone nie jest tanim sprzętem i trochę kosztuje dlatego bardzo mi na tym zależy.

Dziękuję za propozycję i dobre rady.

#567853  autor: Mordrag
 15 lip 2012, 19:43
Zaklej taśmą bezbarwną. Stracisz trochę na jakości, ale za to obiektyw się nie porysuje.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#567854  autor: Maniiiek
 15 lip 2012, 19:48
Jedynym pewnym rozwiązaniem jest osłona obiektywu której nikt już nie stosuje :roll:

[ Dodano: 2012-07-15, 19:49 ]
Ale, ale. Są futerały gdzie jest osłonka na rzep.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#567860  autor: yakuzja
 15 lip 2012, 20:06
Szukałem takiego do Samsunga Galaxy S3, zastanawiałem się czy nie zakleić jakąś folią tych futerałów z tym otworem na aparat. Ja zawsze mam pecha i rysuje mi się obiektyw...

#567862  autor: Maniiiek
 15 lip 2012, 20:13
A może wsuwkę kup? Ani nie tracisz nic na jakości zdjęcia, ani obiektyw się nie porysuje.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#567863  autor: yakuzja
 15 lip 2012, 20:16
No właśnie myślałem nad tym, ale to jest wkurzające jak masz co chwilę wyciągać i wkładać telefon. Idealnym rozwiązaniem było by takie coś "ala sylikonowy case" (materiał wykonania obojętny) z możliwością zasłony i odsłony obiektywu. Szukam takiego futerału, obojętnie czego, żebym miał dostęp do ekranu bez konieczności wyciągania go z futerału, a jednocześnie obiektyw był by chroniony. Może też być tak, że do robienia zdjęć będę musiał go wyciągnąć z futerału, ale nie będę musiał wyciągać telefonu do normalnego użytkowania (czyt. pisania sms).

#570213  autor: jarb
 26 lip 2012, 08:52
Ja widziałem w jakimś starszym modelu futerału, że otwór obiektywu obszyty był "rzepem" i do tego doszyta była klapka z "rzepem". To działało. Kwestę wykonania pozostawiam twoim umiejętnościom manualnym. Rada: rzep musi otaczać otwór obiektywu na minimum 0,5 cm (oczywiście im więcej - tym bardziej szczelne).