• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #504921  autor: znawca
 23 wrz 2011, 13:28
Jeszcze niedawno aparat był tylko dodatkiem, a dziś ciężko znaleźć telefon bez niego. Jedynie nie wszystkie mają AF, bo czasem producenci zapominają, o co w tym tak naprawdę chodzi :-D

W internecie są tylko szczątkowe informacje na temat budowy modułów aparatów w telefonach. Ciężko coś znaleźć i lepiej po prostu dokładniej przyjrzeć się swoim telefonom, bo można , ale zauważyłem, że na przykład w N95 wyraźnie widać ruchome elementy. Chodzi o mechanizm AF. Podobnie było w K800i, natomiast w nowszych Samsungach, jak Wave czy SGS nie widać, żeby cokolwiek się poruszało. Tak migawka i AF są tylko i wyłącznie programowe?
Wiem, że jest elektroniczna migawka (Nokie miały mechaniczną) ale AF?
Znalazłem tylko coś takiego, ale nie wiem, czy to dowód na programowy AF, czy tylko nowa jabłkowa aplikacja :) http://simblog.pl/autofokus-na-starszych-iphoneach

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#507541  autor: maniek89
 08 paź 2011, 14:51
W s7220 tez nie zauwazylem zeby cos sie ruszalo ale dostrajanie ostrosci dosc glosno słychać wiec podejrzewam ze rucjhome elementy musza gdzies byc

#507562  autor: orson_dzi
 08 paź 2011, 15:36
A w C905 i i8510 wyraźnie widać jak środek obiektywu się rusza przy łapaniu ostrości.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#511487  autor: znawca
 26 paź 2011, 16:47
Pixon 12 też ma ruchomy moduł, ale np. Wave, SGS, U700 i inne superpłaskie mają aparat z AF, w którym nie zauważyłem, żeby cokolwiek się ruszało.
Może AF w Wave działa tak źle w porównaniu do tego z N95, gdyż jest on tylko programowy, a sam moduł nie ma żadnych ruchomych części?
To by też wyjaśniało ciągły AF przy nagrywaniu wideo w telefonach... i to jeszcze tak płaskich. Działa on tak szybko, że nie za bardzo chce mi się wierzyć, że w aparacie cały czas przesuwają się jakieś części.
Ciekawe, jak to wygląda w SE Vivaz...

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!