• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #453867  autor: MK
 18 sty 2011, 13:48
Witam,

Podobno włożenie do telefonu karty pamięci równej maksymalnej pojemności obsługiwanej przez ten telefon skutkuje tym, że działa on wolniej, "dłużej myśli", czy nawet zawiesza się. Czy jest to prawda czy tylko niedoinformowanie źródła tej informacji? Przedstawiając to na swojej sytuacji:
Mój telefon obsługuje karty micro SD max. 2GB, w związku z czym mam dylemat: czy zaopatrzyć się w kartę 1GB (która obecnie wcale nie jest tak łatwo dostępna w "normalnych" sklepach), czy może śmiało zakupić kartę 2GB (powszechnie dostępne) i co najwyżej uważać, by nie zapchać ją całkowicie?
Wydaje mi się, że opcja z kartą 2GB powinna być OK, jednakże z tego co mi wiadomo jeśli już do telefonów np. z obsługą max 2GB dodawano "gratis" kartę pamięci to najczęściej miała ona pojemność 1GB. To z kolei mogłoby sugerować zasadność zaopatrzenia się przeze mnie właśnie w taką kartę.
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.

Pozdrawiam!

#453881  autor: tombit
 18 sty 2011, 14:26
Jesli marta ma nawet 4gb a jest pusta to telefon nie będzie sie "zamulał"
Jesli masz stary typ telefonu to mozna spróbować kupić uzywaną karte 1gb lub zapytac o taką w komisie - czasem mozna trafic np firmową noki

Na allegro widziałem niedawno karty 1gb ale to jakies chińskie wiec moge dodatkowo zamulac telefon, wiec nie polecam !

#453886  autor: MK
 18 sty 2011, 14:48
Telefon stary nie jest - model z roku 2010.

Używanych kart nie chcę - tzn. na pewno nie z allegro, co najwyżej od zaufanych znajomych.

Fakt, te 1GB niby nówki z allegro faktycznie wydają się podejrzane, dlatego póki co nie decyduję się na nie. W ogóle preferowałbym zakup w normalnym sklepie, z kartą oryginalnie zapakowaną w blister. A że o to obecnie dość trudno, stąd zamysł kupienia 2GB z założeniem zapełniania jej w max. 50-60%. I myślę, że to nie powinno "dusić" telefonu.

#454587  autor: zioq3k
 21 sty 2011, 08:09
Ja do W610i wpakowałem 4 gb zatkane na amen już jest i telefon działa dobrze

mimo że obsługuje do 2 gb...

śmiało bierz 4 gb (4 gb kosztuje 30 zł a 2 gb 26 zł :o ) lub nawet 8 powinno śmigać.

#464123  autor: ganc2
 08 mar 2011, 22:54
na logikę jedyny powód dla którego telefon może zamulać to tworzenie SWAPu na karcie pamięci, nowe modele nie powinny mieć tego problemu. ewentualnie czasy dostępu, jeżeli np. elementu z karty pamięci użyjemy jako dzwonka, ale to tylko moje domysły i logiczne próby wytłumaczenia zawartej w temacie teorii. ewentualnie indeksowanie elementów może spowolnić? nie, telefon jest chyba na to zbyt prymitywnym narzędziem.

#464137  autor: bob
 08 mar 2011, 23:35
mi w x8 dziala karta 32gb, a obsluge ma do 16. Takze tragicznie nie jest, te limity podane przed producenta nei zawsze sa rzeczywistymi limitami.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire