• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #359898  autor: totek11
 16 wrz 2009, 14:09
siema mój brat jest w USA i powiedział że może mi kupić jakieś telefon. Zastanawiam się nad HTC touch HD albo htc diamond. i teraz moje pytanie: Czy nie będzie problemów z siecią?? Bo czytałem gdzieś że w Polsce jest tylko GSM a on obsługuje tylko CDMA coś takiego.

#359900  autor: matig89
 16 wrz 2009, 14:19
w stanach sieci dzialaja na innych czestotliwosciach ale nie powinno byc z tym problemu... zwykle telefony dzialaja na kilku zakresach wsrod ktoryc sa zarowno te wystepujace w Polsce jak i te z USA

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#359903  autor: totek11
 16 wrz 2009, 14:29
a moze mi ktoś powiedzieć jakie zakresy są w polsce a jakie w usa. Muszę wiedzieć że napewno będzie działać bo szkoda kasy wydawać a później sie okaże że nie będzie chodził mi telefon.

#359909  autor: hettman
 16 wrz 2009, 14:34
totek11, -moze polacz ten temat z Twoim tematem o IP -bedzie latwiej... :roll:

#359911  autor: Patryk_
 16 wrz 2009, 14:36
totek11 pisze:Bo czytałem gdzieś że w Polsce jest tylko GSM a on obsługuje tylko CDMA coś takiego.
W Sferii co najwyżej będzie działał,jak zmienisz ESN (o ile się da).

#359918  autor: thonka
 16 wrz 2009, 15:14
w Polsce sieci pracuja na GSM 900/1800 oraz UMTS 2100
w USA w zaleznosci od sieci AT&T pracuje na GSM/UMTS 850/1900 (GSM i UMTS na tych samych czestotliwosciach)
Tmobile pracuje na GSM1900 UMTS1700/2100 (ale jest calkowicie niekompatybilny z tym naszym)

zaden telefon z Verizona czy Sprinta (CDMA) nie bedzie w Polsce dzialac.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#359925  autor: totek11
 16 wrz 2009, 15:28
to gdzie trzeba kupić tego htc touch hd żeby działał w Polsce. Bo mi te nazwy Verizona czy Sprinta nic nie mówią. Myślę że to są operatorzy więc nie mam pojęcia co ma operator do komórki.

Jeżeli na tej stronie http://www.gsmarena.com/htc_touch_hd-2525.php będzie miał telefon 2G Network i 3G Network takie jak w Polsce to będzie działał. np. ten telefon z linku ma 2g GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 oraz 3g HSDPA 900 / 2100 więc w Polsce jest obsługiwane GSM 900 i 1800 i HSDPA 2100 więc powinno wszystko działać ładnie.

#359930  autor: thonka
 16 wrz 2009, 15:42
operator to ma do komorki, ze w stanach sa 2 rozne typy sieci komorkowych. GSM/UMTS (operatorzy AT&T oraz Tmobile) oraz CDMA (Sprint-Nextel oraz Verizon).
Pierwszy typ sieci jest w Polsce szeroko dostepny drugi raczkuje i raczej do komorek sie go nie wykorzystuje...
upraszczajac z telefonu CDMA u polskich operatorow komorkowych nie skorzystasz.

touch hd powinien dzialac i tam i tu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#359943  autor: totek11
 16 wrz 2009, 16:39
czyli u tych operatorów AT&T oraz Tmobile można kupować?? ale jakbym kupował to raczej nowy ale nie u jakiegoś operatora tylko w sklepie jakimś, więc problemów nie powinno być/.

#359951  autor: thonka
 16 wrz 2009, 17:05
najwazniejsze, zeby nie byl to telefon CDMA, bo wtedy bedziesz mogl conajwyzej sobie go poogladac, ale z pewnoscia nie skorzystac.

kupujac w sklepie najwazniejsze, zeby mial umts na 2100 oraz gsm na 900/1800. jak bedzie wiecej to nie problem, wazne, zeby byly te 3 parametry.

#361662  autor: ULC
 25 wrz 2009, 06:29
Ja w tej samej sprawie co kolega. Siedzę chwilowo w USA i chciałem kupić 2 telefony. HTC (Touch pro2) i Samsunga (UltraTouch). Z waszych rad już wywnioskowałem, że z zasięgiem i pracą w sieci Era nie będzie problemów.
Zastanawiam się jednak, nie bardzo wiem jak sprawdzić a sklep internetowy milczy, jak będzie z gwarancją. Czy kupiony w USA sprzęt będzie w razie problemów mógł trafić do europejskiego (polskiego) serwisu tegoż producenta? Czy nie zapytają wtedy o jakieś sprawy z cłem?
Dajcie znać jak coś wiecie.

Acha i powie mi ktoś może jeszcze czym się różni wersja NAM od Europejskiej? Nie częstotliwościami, więc czym?

#361666  autor: thonka
 25 wrz 2009, 08:11
wiekszosc sprzetow elektronicznych posiadajacych gwarancje w Stanach, tej gwarancji nie ma w Europie. Sa od tego wyjatki jak np. w laptopach specjalne gwarancje world wide, ale generalnie gwarancje z USA w zdecydowanej wiekszosci nie sa u nas uznawane.

co do cla - nie ma aktualnie cla (dokladniej jest, ale ma 0% czyli trzeba przechodzic, przez te procedury) w UE na telefony komorkowe. jezeli jednak zglosisz do odprawy telefon, to licz sie z tym, ze urzad celny doliczy Ci do wartosci telefonu vat.

NAM to chyba skrot od North America ;) te telefony moga miec inne czestotliwosci dzialania sieci chocby 3g. warto na to zwrocic uwage.

#361822  autor: ULC
 26 wrz 2009, 03:42
Dzięki za szybką, konkretną odpowiedź.
Ostatecznie chyba zrezygnuję. Kupię w Polsce. Lepiej zapłacić więcej a mieć spokojną głowę.