siema mój brat jest w USA i powiedział że może mi kupić jakieś telefon. Zastanawiam się nad HTC touch HD albo htc diamond. i teraz moje pytanie: Czy nie będzie problemów z siecią?? Bo czytałem gdzieś że w Polsce jest tylko GSM a on obsługuje tylko CDMA coś takiego.
- Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
w stanach sieci dzialaja na innych czestotliwosciach ale nie powinno byc z tym problemu... zwykle telefony dzialaja na kilku zakresach wsrod ktoryc sa zarowno te wystepujace w Polsce jak i te z USA
Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl
w Polsce sieci pracuja na GSM 900/1800 oraz UMTS 2100
w USA w zaleznosci od sieci AT&T pracuje na GSM/UMTS 850/1900 (GSM i UMTS na tych samych czestotliwosciach)
Tmobile pracuje na GSM1900 UMTS1700/2100 (ale jest calkowicie niekompatybilny z tym naszym)
zaden telefon z Verizona czy Sprinta (CDMA) nie bedzie w Polsce dzialac.
w USA w zaleznosci od sieci AT&T pracuje na GSM/UMTS 850/1900 (GSM i UMTS na tych samych czestotliwosciach)
Tmobile pracuje na GSM1900 UMTS1700/2100 (ale jest calkowicie niekompatybilny z tym naszym)
zaden telefon z Verizona czy Sprinta (CDMA) nie bedzie w Polsce dzialac.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
to gdzie trzeba kupić tego htc touch hd żeby działał w Polsce. Bo mi te nazwy Verizona czy Sprinta nic nie mówią. Myślę że to są operatorzy więc nie mam pojęcia co ma operator do komórki.
Jeżeli na tej stronie http://www.gsmarena.com/htc_touch_hd-2525.php będzie miał telefon 2G Network i 3G Network takie jak w Polsce to będzie działał. np. ten telefon z linku ma 2g GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 oraz 3g HSDPA 900 / 2100 więc w Polsce jest obsługiwane GSM 900 i 1800 i HSDPA 2100 więc powinno wszystko działać ładnie.
Jeżeli na tej stronie http://www.gsmarena.com/htc_touch_hd-2525.php będzie miał telefon 2G Network i 3G Network takie jak w Polsce to będzie działał. np. ten telefon z linku ma 2g GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 oraz 3g HSDPA 900 / 2100 więc w Polsce jest obsługiwane GSM 900 i 1800 i HSDPA 2100 więc powinno wszystko działać ładnie.
operator to ma do komorki, ze w stanach sa 2 rozne typy sieci komorkowych. GSM/UMTS (operatorzy AT&T oraz Tmobile) oraz CDMA (Sprint-Nextel oraz Verizon).
Pierwszy typ sieci jest w Polsce szeroko dostepny drugi raczkuje i raczej do komorek sie go nie wykorzystuje...
upraszczajac z telefonu CDMA u polskich operatorow komorkowych nie skorzystasz.
touch hd powinien dzialac i tam i tu.
Pierwszy typ sieci jest w Polsce szeroko dostepny drugi raczkuje i raczej do komorek sie go nie wykorzystuje...
upraszczajac z telefonu CDMA u polskich operatorow komorkowych nie skorzystasz.
touch hd powinien dzialac i tam i tu.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
najwazniejsze, zeby nie byl to telefon CDMA, bo wtedy bedziesz mogl conajwyzej sobie go poogladac, ale z pewnoscia nie skorzystac.
kupujac w sklepie najwazniejsze, zeby mial umts na 2100 oraz gsm na 900/1800. jak bedzie wiecej to nie problem, wazne, zeby byly te 3 parametry.
kupujac w sklepie najwazniejsze, zeby mial umts na 2100 oraz gsm na 900/1800. jak bedzie wiecej to nie problem, wazne, zeby byly te 3 parametry.
Ja w tej samej sprawie co kolega. Siedzę chwilowo w USA i chciałem kupić 2 telefony. HTC (Touch pro2) i Samsunga (UltraTouch). Z waszych rad już wywnioskowałem, że z zasięgiem i pracą w sieci Era nie będzie problemów.
Zastanawiam się jednak, nie bardzo wiem jak sprawdzić a sklep internetowy milczy, jak będzie z gwarancją. Czy kupiony w USA sprzęt będzie w razie problemów mógł trafić do europejskiego (polskiego) serwisu tegoż producenta? Czy nie zapytają wtedy o jakieś sprawy z cłem?
Dajcie znać jak coś wiecie.
Acha i powie mi ktoś może jeszcze czym się różni wersja NAM od Europejskiej? Nie częstotliwościami, więc czym?
Zastanawiam się jednak, nie bardzo wiem jak sprawdzić a sklep internetowy milczy, jak będzie z gwarancją. Czy kupiony w USA sprzęt będzie w razie problemów mógł trafić do europejskiego (polskiego) serwisu tegoż producenta? Czy nie zapytają wtedy o jakieś sprawy z cłem?
Dajcie znać jak coś wiecie.
Acha i powie mi ktoś może jeszcze czym się różni wersja NAM od Europejskiej? Nie częstotliwościami, więc czym?
wiekszosc sprzetow elektronicznych posiadajacych gwarancje w Stanach, tej gwarancji nie ma w Europie. Sa od tego wyjatki jak np. w laptopach specjalne gwarancje world wide, ale generalnie gwarancje z USA w zdecydowanej wiekszosci nie sa u nas uznawane.
co do cla - nie ma aktualnie cla (dokladniej jest, ale ma 0% czyli trzeba przechodzic, przez te procedury) w UE na telefony komorkowe. jezeli jednak zglosisz do odprawy telefon, to licz sie z tym, ze urzad celny doliczy Ci do wartosci telefonu vat.
NAM to chyba skrot od North America
te telefony moga miec inne czestotliwosci dzialania sieci chocby 3g. warto na to zwrocic uwage.
co do cla - nie ma aktualnie cla (dokladniej jest, ale ma 0% czyli trzeba przechodzic, przez te procedury) w UE na telefony komorkowe. jezeli jednak zglosisz do odprawy telefon, to licz sie z tym, ze urzad celny doliczy Ci do wartosci telefonu vat.
NAM to chyba skrot od North America