• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #348874  autor: dawal
 27 lip 2009, 01:21
witam
chciałem zapytać który telefon najmniej zamula przy wysyłaniu smsów (chodzi mi o czas wysyłania smsów i dostarczenia do odbiorcy) domyślam się że im nowsze telefony tym bardziej zamulają bo mają skomplikowane systemy javy itd chociaż mają ten szybki umts to już nie wiem w końcu jak to z tym jest..jest tutaj dział testów ale tam raczej nie znajdę odpowiedzi który telefon najszybciej wysyła smsy (nie piszcie o operatorze bo wiem że to też ma znaczenie ale w tym przypadku chodzi mi tylko o model telefonu)
czy te wszystkie nokie serii E i N zamulają czy wręcz odwrotnie ? słyszałem że niektóre telefony wysyłają smsy w ułamkach sekund (nie radiowo tylko przez umts?) nie znam się na tym zbytnio ale szukam od dawna odpowiedzi na to pytanie i wszędzie odpowiadają że zależy od operatora a ja o tym wiem że plus jest najszybszy
czekam na odpowiedzi bo widzę że to profesjonalny portal i może w końcu się dowiem jaka jest odpowiedź na moje pytanie.
Pozdrawiam

#348992  autor: Pb
 27 lip 2009, 21:21
Temat do zamknięcia i wyrzucenia w otchłań śmietnika...

Jaki telefon nie zamula- taki, który nie zamula, nie da się generalnie określić która marka robi "zamulone" telefony, gdyż czasy Siemensa, Sagema i wczesnych symbianów minęły chyba bezpowrotnie (niestety) i teraz naprawdę ciężko generalizować.
A już na pewno jeżeli chodzi o szybkość dostarczania SMS-ów ponieważ ten parametr jest właściwie niemożliwy do określenia, tym bardziej że zależy nie tylko od aparatu ale też mocy sygnału, jakości przekaźników itp. Nawet jeżeli różne aparaty rzeczywiście wysyłają SMSy szybciej lub wolniej to różnice są tak niewielkie, że aż niezauważalne. Zwłaszcza w warunkach normalnych tzn. przyzwoity zasięg i sprawny telefon.

#349037  autor: dawal
 28 lip 2009, 02:03
mógłbyś chociaż napisać czy te symbiany zamulają czy nie, jaka jest różnica w wysyłaniu smsów ze starych modeli a tych smartów ? Napewno nie widzisz różnicy ? Jakie są Twoje doświadczenia ? rozbudowane szybciej czy wolniej ? co z tym UMTS ? Dla mnie to naprawdę ważne dlatego proszę nie generalizować mojego problemu

#349052  autor: kowcio
 28 lip 2009, 10:32
dawal, powiem Ci tak. W 3G Orange nie ma żadnej różnicy, przez co wysyłasz wiadomość. Wysyłają się tak samo długo. Jedyne, to możesz wyeliminować błąd wysyłania. Testowałem to na kilku telefonach. Aktualnie posiadam jeden telefon wspierający 3G, ma on sim-locka na Plusa, więc mam go w Plusie co jest logiczne. W Plusie rzeczywiście wiadomość szybciej zostaje wysłana.
Co do symbianu. No te stare, z procesorami 200mhz i małą ilością ramu potrafiły zamulać. Jedne mniej, drugie bardziej. Teraz mam taką E51, RAMu ma bardzo dużo, procesor szybki jest- kompletnie nie widać różnicy między smartfonem, a zwykłym telefonem.

Sprawdziłem. Teraz na E51 wystukałem wiadomość, która była prawie pełna (19 znaków brakowało do końca) i wysłała się w kilka sekund- dokładniej 4 sekundy tak na oko. Przez GSM wysłanie takiej wiadomości potrzeba 7-8 sekund. Różnica jest.

Rzeczywiście, Plus jest najszybszy jeśli chodzi o czas wysyłania wiadomości. Też mam takie odczucie.

Jeśli chodzi Ci o dany model słuchawki, która najszybciej wysyła SMSy to nie ten dział ;) Ale zapewniam Cię, że to nie jest zależne od danego modelu telefonu, tylko od Operatora. Tak więc liderem tutaj jest Plus. W Play nie pamiętam, w Erze potestuję jak doładuję konto [niestety tylko w GSM i to 900 :x ], a w Orange bardzo długo wysyłają się wiadomości, sam nie wiem czemu.Tylko możesz mi powiedzieć- po co Ci taka wiedza? Wiele telefonów teraz wysyła wiadomości w tle, choćby są to Nokie S40 albo Symbiany, czyli S60.

#349401  autor: dawal
 29 lip 2009, 22:07
Potrzebuję do konkursów, czyli mówisz że do szybkiego wysyłania raczej lepsze 3g niż te GSM bo wysyłają krócej.
czyli te z UMTS z rodziny E i N ?
planuje kupić na allegro jakiś używany, powiedz mi który z nich jest najtańszy tak żeby miał tyle pamięci żeby nie zamulał i jakiś dobry procesor
Skoro mówisz że starsze symbiany zamulają to masz na myśli e50 ? wnioskuję bo pewnie niższy numerek oznacza starszy, a ten e50 to chyba pierwszy z symbianem ?
pomiędzy e51 a e50 jest taka różnica ? widzę na allegro najtańsze spośród E są e50, więc napisz czy zaliczasz e50 do tych wolnych czy miałeś jakieś inne na myśli :)
Pozdrawiam

#349408  autor: kowcio
 29 lip 2009, 22:27
dawal, ja do tego to kupiłbym Nokię na S40 (czyli bez symbianu) z obsługą 3G. Ale to nie JTW.
dawal pisze:Skoro mówisz że starsze symbiany zamulają to masz na myśli e50 ? wnioskuję bo pewnie niższy numerek oznacza starszy, a ten e50 to chyba pierwszy z symbianem ?
pomiędzy e51 a e50 jest taka różnica ? widzę na allegro najtańsze spośród E są e50, więc napisz czy zaliczasz e50 do tych wolnych czy miałeś jakieś inne na myśli :)
Nie... Pierwszy Symbiany to nie były ani E, ani N. E50 i E70 jak się nie mylę to pierwsze telefony linii Eseries i wcale nie świadczy numerek o tym, że telefonik jest nowszy (choćby taka E52- dopiero co wyszła, a seria E już sięga modeli E90)
Różnica w działaniu jest. E50 mimo że nie była jakaś świetna pod tym względem, nie zamulała tak bardzo jak inne Symbianowce- była średnia. Jak ją miałem jakiś czas temu to nie narzekałem na to. Teraz mam E51 i działa jak marzenie- po prostu nie widać zadnej różnicy w działaniu miedzy zwykłym telefonem, a E51.
Zgadza się, E50 to najtańsza słuchawka z linii biznesowej. Tak jak mówię, zobacz na coś, co działa na S40. Jak masz jakieś wątpliwości co do modelu, to załóż temat w jaki telefon wybrać (dobrze radzę przeczytać mini regulaminek tego działu).
Dlaczego akurat Nokia i na S40? Ponieważ z niej wg mojego doświadczenia z tych telefonów wyślesz najszybciej SMSa ;)

PS. Mnie się kiedyś udałało aż dwa razy wygrać płytkę w konkursie ;) Korzystałem w ten czas z Siemensa A52, ale mimo wszystko coś na S40 kupiłbym.

#349417  autor: kowcio
 29 lip 2009, 23:13
dawal, no niestety nie powiem Ci z której, bo tam namieszali. S40v2 to 6030 i 2610- a edytory SMS mają zupełnie inne.
S40 nie jest wyznacznikiem czy w telefonie jest obsługa 3G (UMTS) czy jej nie ma.
Jak coś to pisz konkretny model, a ja raczej postaram Ci się odpowiedzieć czy ta ma ten wygodny edytor SMS (czyli naciskasz klawisz nawigacyjny w lewo-> wpisujesz numer telefonu-> treść -> zielona słuchawka i koniec).

#349419  autor: dawal
 29 lip 2009, 23:26
edytor sms jest nie ważny bo i tak bym wysyłał przez komputer :)

#349421  autor: kowcio
 29 lip 2009, 23:32
kowcio pisze:edytor sms jest nie ważny bo i tak bym wysyłał przez komputer :)
Skoro na upartego przez komputer, to wg mnie nie będzie robiło to żadnej różnicy jaki terminal będziesz miał- wg mnie ważne, aby 3G obsługiwał...