• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #334921  autor: aso
 12 maja 2009, 21:07
Witam. Od razu zaznaczam że to mój pierwszy post na forum.
Poruszę tutaj parę spraw.
Zajmuję się kolekcjonowaniem telefonów komórkowych - zakładam muzeum. Posiadam takie komórki jak Siemens S8, A55, SE T230, Nokia 3330 (heh mój prawdziwy pierwszy telefon) i parę innych (w tym Motorola złożona z dwóch części znalezionych pod blokiem :)). Moim głównym telefonem którego używam to Nokia 5300 (całkiem fajny fonik). Sprawiłem sobie starter Mova (w internecie jest dużo kodów, robię czasami zakupy w carefourze więc dlaczego nie?). No ale 2 karty sim ("normalna" sieć Orange oraz Mova) to 2 telefony (w moim wypadku). No i jedziemy. Dzisiaj do mojego muzeum przyszła paczka z telefonem Panasonic GD30. No i żadna karta sim w nim nie idzie (przy każdej pokazuje karta nieaktywna :(). Wie ktoś dlaczego? Karty Orange oraz Mova nie działają w tym panasonicu.
No ale mam starter mova. Wkładam sima do N5300 i wszystko ok, moge dzwonić. Ale wolę mieć orange w lepszej komie, a mova w Siemensie A55 (który działa bez zarzutów, reszta fonów szfankuje). No i co mi pokazuje siemens? Na początku żądanie o pin. Wpisuję, a tu pisze że niepoprawny kod karty sim (czy jakoś tak). Wie ktoś dlaczego tak się stało? W nowszych komórkach jest wszystko ok. To wina tego że mova ma inny kod operatora (mi się zdaje że powinna mieć kod plusa)?

#334929  autor: nemo2009
 12 maja 2009, 21:32
Ten Siemens A55 ma simlocka?Mova działa w telefonach,które mają simlock Plusa.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#334934  autor: aso
 12 maja 2009, 21:39
No to ciekawe. Siemens A55 nie ma simlocka, tak samo jak moja Nokia 5300 (5300 jest z T-Mobile ale inne sieci działają bez problemu). Da się to zmienić aby Mova działała na Siemensie?

#334944  autor: nemo2009
 12 maja 2009, 22:12
Jeśli dobrze pamiętam ten Siemens był sprzedawany w Idei{Orange},napewno miał simlocka.Jak A55 dobrze działa ze simem Orange,to może być żle ściągnięty simlock.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#334966  autor: aso
 13 maja 2009, 07:25
No a ten Panasonic Gd30? Żaden sim na nim nie idzie...