• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #315137  autor: kowcio
 03 lut 2009, 13:59
Witam,
Poszukuje pokrowiec, w którym będę mógł nosić telefon komórkowy (Samsunga L700). Zależy mi na tym, żeby był ładny (koniecznie czarny), w miarę wytrzymały, i dobrze chronił telefon (tego Samsunga noszę w torbie z innymi rzeczami, i nie chcę, żeby telefon zniszczył się ;) ).
Na pewno nie może być to jakiś silikon czy coś w tym stylu, chcę tylko wkładać telefon w ten pokrowiec, a korzystać bez niego ;)
Do Nokii 6300 miałem taki pokrowiec:
Obrazek
Byłem zadowolony, ale telefon zdecydowanie za mocno siedział w pokrowcu, i były problemy z wyciąganiem go ;)

Jeśli ktoś widział coś fajnego, proszę napisać ;) Na 99% pokrowiec kupię na allegro.

#315155  autor: adiq1033
 03 lut 2009, 14:57
Odradzam kupowanie wytworów Forcell, Campa i wszelkiego rodzaju CRYSTAL CASE-ów, które po pierwszym kontakcie z ziemią, stanie się bezużyteczny na przyszłość :|

Forcell bardzo szybko się niszczą. Zdarzyło się tak z moją N73 Me. Campa nieraz trzeba naciągać, by ta spasowała z modelem telefonu. Czysta tandeta, nie warto.

Proponuje zastanowić się nad:

Futerał: http://www.allegro.pl/item536447648_u90 ... zonka.html

Kabura: http://www.allegro.pl/item538022522_exk ... _g600.html - obecnie korzystam z ich kabury, korzystając z 6310i. Jestem zadowolony.

#315161  autor: kowcio
 03 lut 2009, 15:14
Ładny, ale ten kolor raczej damski ;)
adiq1033 pisze:Kabura: http://www.allegro.pl/ite..._j700_g600.html - obecnie korzystam z ich kabury, korzystając z 6310i. Jestem zadowolony.
Też myślałem nad tym, tylko chciałem się dowiedzieć, czy coś jeszcze w tym stylu istnieje ;-) Kabury do paska sobie i tak nie przypnę, bo jeden telefon mam przy sobie, i na pewno więcej nosić nie będę.
6151 mam w kieszeni, a Samsunga noszę w torbie (trochę poniewiera się, ale mało z niego korzystam, więc chciałbym coś kupić dla niego, na imieninki :-) ).

Dzięki bardzo, trochę uświadomiła mnie Twoja wypowiedź. Jak już, to wśród pokrowców wyróżniam na pierwszym miejscu firmę KRUSELL. Pomógł dla Ciebie.

#315168  autor: adiq1033
 03 lut 2009, 15:30
kowcio pisze:Jak już, to wśród pokrowców wyróżniam na pierwszym miejscu firmę KRUSELL.
Wg mnie z nimi mogą konkurować jedynie markowe produkty, bezpośrednio od producenta telefonu komórkowego, dla którego dany pokrowiec jest przypisany.

#315186  autor: thonka
 03 lut 2009, 16:10
adiq1033 pisze:Wg mnie z nimi mogą konkurować jedynie markowe produkty, bezpośrednio od producenta telefonu komórkowego, dla którego dany pokrowiec jest przypisany.
z e71 daja w zestawie dedykowany pokrowiec z pseudoskory na zewnatrz i czerwonego filcu (chyba?) wewnatrz... po 4 miesiacach dosc intensywnego uzywania wewnetrzny material zaczal sie pruc nitka po nitce co wyglada bardzo nieestetycznie, a zewnetrzna 'skora' odchodzic zwlaszcza na bokach pokrowca ujawniajac jeszcze bardziej te czerwone niteczki... telefon w 1/3 obwodu nie jest chroniony (telefon wsuwa sie bokiem do pokrowca, co przy polyskujacym lakierze daje sie we znaki w postaci rys na urzadzeniu. cale szczescie wyswietlacz i inne czesci telefonu sa dobrze chronione.
tyle na temat dedykowanych pokrowcow producenta.

o niebo lepszym rozwiazaniem byloby zrobienie czegos na podobny wzor co daja w e71 tylko zabudowane z kazdej strony. by wydostac telefon trzeba byloby scisnac gorna czesc pokrowca do siebie i go wysunac przez powstajaca w ten sposob szczeline (tak np. robione sa pokrowce do okularow).

nie twierdze, ze kazdy producent tak robi, ale nokia akurat w tym modelu sie nie popisala.

krusell jest drogie, crystalcase niepraktyczne i nieporeczne. silikonowe zabawki pekaja z czasem na rogach i w miejscach czestego nacisku.
tu mozna jedynie zdac sie na opinie innych osob.
ja bardzo mile wspominam uzytkowanie 'skarpet' i tym podobnych tworow, w ktore przez otwor na gorze wsuwa sie telefon. nawet te typowo skarpetkowe (miekkie) calkiem fajnie sie uzywa. jak trafi sie jakis ciekawy wzor to nawet nie ma obciachu przy wyjmowaniu telefonu z czegos takiego :P

nie polecam natomiast kabur, ktore mozna odczepiac z plastikowego uchwytu. kilku znajomych nawet sie nie zorientowalo, kiedy im sie telefony poodpinaly siedzac na lawkach, kanapach czy samochodzie. jezeli kabura to tylko z na stale przyczepionym uchwytem do paska.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#315195  autor: ;Domelo
 03 lut 2009, 16:34
adiq1033 pisze:Campa nieraz trzeba naciągać, by ta spasowała z modelem telefonu. Czysta tandeta, nie warto.
Co ty gosciu gadasz campy to jak dla mnie bardzo wygodne futerały . Nie niszczą telefonu i bez problemu moge uzywać w telefonie wszystkich funkcji w czasie kiedy telefon jest w futerale . A co do niszczenia sie futerałow tej firmy to chyba trafiłeś na jakieś trefne wersje gdyż moje telefony w tych futerałach nie raz lezały na ziemi i nic nie stało sie ani telefonowi ani futerałowi. (wiem co mówie bo kazdy telefon mialem w campie tak jak zresztą mój brat którego futerał Campa ochronił telefon przed dostaniem się do niego wody )
A jezeli chodzi o Kowcia i futerał w którym nie potrzebuje dostepu do funkcji telefonu to nie polecam firmy którą stawia na 1 miejscu. Mój brat opowiadał mi jak miał klienta na futerał i proponował mu właśnie krusela (1 raz miał z nim do czynienia). Mówi że taki piekny skórzany i takie tam ale nie mógł do niego "za Chiny" wpakować telefonu po prostu skandal...

c210-->k700-->w610-->w810i-->w715-->w810i-->C905-->Neo V-->Xperia P

Nokia - zakała telefonów :smt005

#315201  autor: kowcio
 03 lut 2009, 16:52
;Domelo pisze:A jezeli chodzi o Kowcia i futerał w którym nie potrzebuje dostepu do funkcji telefonu to nie polecam firmy którą stawia na 1 miejscu. Mój brat opowiadał mi jak miał klienta na futerał i proponował mu właśnie krusela (1 raz miał z nim do czynienia). Mówi że taki piekny skórzany i takie tam ale nie mógł do niego "za Chiny" wpakować telefonu po prostu skandal...
Widocznie nie był przystosowany do tego telefonu. Ja szukam bardziej uniwersalnego pokrowca, ale na takie zwykłe, proste i małe telefony ;) Dlatego mogę wydać trochę kasy, ale żeby mieć go na zawsze :-D Chyba, że znajdziecie mi coś super dla L700, to ok ;)
;Domelo pisze:adiq1033 napisał/a:
Campa nieraz trzeba naciągać, by ta spasowała z modelem telefonu. Czysta tandeta, nie warto.
Co ty gosciu gadasz campy to jak dla mnie bardzo wygodne futerały . Nie niszczą telefonu i bez problemu moge uzywać w telefonie wszystkich funkcji w czasie kiedy telefon jest w futerale . A co do niszczenia sie futerałow tej firmy to chyba trafiłeś na jakieś trefne wersje gdyż moje telefony w tych futerałach nie raz lezały na ziemi i nic nie stało sie ani telefonowi ani futerałowi. (wiem co mówie bo kazdy telefon mialem w campie tak jak zresztą mój brat którego futerał Campa ochronił telefon przed dostaniem się do niego wody )
;Domelo, jak możesz, to pisz ze znakami interpunkcyjnymi, ułatwia to czytanie i zrozumienie tego, co napisałeś.
Ja do Campy mam mieszane uczucia, może tanio, ale nie zawsze do końca super ;) ale miałem okazję zobaczyć tylko dwa pokrowce tej firmy.

#315286  autor: MADMAX
 03 lut 2009, 20:55
Mnie się wydaje, że najlepsze są kabury.
Przy pasku, na szlufce z zamykaniem magnetycznym (a nie badziewny rzep).
W ogóle nie przeszkadza to w codziennym poruszaniu się.
W zasadzie problem z wydobyciem komórki pojawia się tylko wtedy gdy chodzimy w płaszczu, jakieś dłuższej kurtce itp.
Ale po za tym jak dla mnie najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

#315288  autor: kowcio
 03 lut 2009, 21:00
MADMAX, to chyba wezmę jednak kaburę ;-) Tylko nie wiem, czy będę nosił ją przy spodniach ;) Tylko prosiłbym o jakieś modele, cena nie jest dla mnie bardzo istotna (ale wiadomo, w granicach rozsądku, więc do ok 50 PLN z allegro + przesyłka ;) ). Nie wiem co wybrać, za dużo tam tego. Chciałbym tego KRUSELL'a, ale najlepiej ze skóry i czarnego. Jakiś ładny i elegancki ;)

#315313  autor: MADMAX
 03 lut 2009, 21:40
kowcio pisze:Chciałbym tego KRUSELL'a, ale najlepiej ze skóry i czarnego.
Miałem coś podobnego Krusella właśnie (oczywiście wersja na mój model telefonu).
Identyczny lock (okragły, magnetyczny) tyle, że w mojej kaburze z boku był jeszcze otwór na słuchawki (zależało mi na tym bowiem korzystałem wcześniej z N72 a tam jest szeroki pop-port).

Kupowałem w jednym z komisów na poznańskim deptaku (chyba w tym obok starego browaru, wejście od ul.Krakowskiej)

Za ile - nie pamiętam niestety... :oops:

Podejrzewam jednak, że skórka Krussela będzie przekraczała założoną granicę 50zł :|

Pozdrawiam

#315319  autor: kowcio
 03 lut 2009, 21:49
MADMAX pisze:Podejrzewam jednak, że skórka Krussela będzie przekraczała założoną granicę 50zł :|
Mówi się trudno, będzie trzeba dołożyć. Wolę dać więcej, a mieć coś porządnego i na kilka lat, niż za jakiś czas płakać za telefonem :P Jednak mimo wszystko takie coś ochroni mo trochę telefon. I chyba na coś takiego się zdecyduję.
MADMAX pisze:Kupowałem w jednym z komisów na poznańskim deptaku (chyba w tym obok starego browaru, wejście od ul.Krakowskiej)

Za ile - nie pamiętam niestety... :oops:
Ok, jak będę miał więcej czasu i natchnienia, to przejadę się tam (gdyby było lato, to pieszo :-) ), blisko mam, także problemu nie ma. Rozumiem, że taka kabura będzie bardziej uniwersalna, tak? Wiecznie tego telefonu mieć nie będę, ale planuję przynajmniej rok (no niestety, teraz brak funduszy na nowe cuda techniki), a na rok nie będę kupował kabury za tyle kasy, mija się z celem :-)
MADMAX, ta Twoja kabura jest dość miękka w środku? Dobrze chroni telefon? Na tym mi bardzo zależy :-)

Ale chyba jednak będę musiał tam się wybrać, akurat tam sporo komisów jest, więc można zrobić kurs :-) Bo tak z allegro za tyle to raczej bałbym się kupować, wolę wcześniej zrobić przymiarkę i zobaczyć czy przypadnie mi do gustu :-) Wielkie dzięki za odpowiedź ;)

#315392  autor: MADMAX
 04 lut 2009, 09:15
Akurat mój model wyściełany jest cieniutkim delikatnym zamszem więc podejrzewam, że komóreczka czuje się jak pączek w maśle ;)
Są też inne wersje.

Czy kabury sa bardziej "uniwersalne" od innych tego typu produktów... To zalezy co rozumiesz pod pojęciem "uniwersalny" - kotleta w kaburze nie podsamażysz, nie pobawisz się jak jojem itd :D
Konstrukcja kabury jest prosta jak budowa cepa. Służy to tylko i wyłacznie do chowania telefonu. Najczęściej w komplecie dostajesz też plastikowego klipsa, ale raczej nie polecam przypinania gdziekolwiek kabury w ten sposób.

Osobiscie zdecydowanie preferuję kabure przy pasku zamiast upychania telefonu po kieszeniach (wyjątek to zima i kurtki ze specjalnymi kieszaniami na komórkę).

Noszenie telefonu na szyi jak dla mnie jest totalnie niewygodne, nie lubie jak mi coś luźno dynda - nawet łańcuszek mam bardziej przy ciele ;-)

Musisz sie po prostu do tego przymierzyć i albo Ci się to spodoba albo nie. Są rózne "szkoły" noszenia telefonu :-)

PS: Przypomniało mi się, a propos tych magnesów.
Spotkałem się z opiniami, jakoby nienajlepiej wpływały one na niektóre wyświetlacze. Że niby ekran łapie "freeza" czy coś takiego. Osobiście tego nie zauwazyłem, więc już nawet nie wiem kiedy i gdzie to wyczytałem :-)

Pozdrawiam

#321277  autor: kowcio
 05 mar 2009, 18:40
Niezmiernie miło mi jest poinformować, że przyszła do mnie oto taka kabura ;) Jest naprawdę świetna, nie żałuję tych pieniędzy. Szkoda, że jest na cienkie telefony, 6151 rozpycha ją, a J700 trochę ciężko wchodzi ;) Ale to chyba skóra, więc może rozciągnie się troszkę.

Dzięki za pomoc.