• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #310394  autor: mich83
 14 sty 2009, 13:31
Cześć. Wkońcu udało mi się uruchomić Gps na samsungu G810.

I mam pytanie czy to normalne że jak jestem w bloku w mieszkaniu to sygnał łapie tylko po tej stronie mieszkania gdzie niema zabudowań i to tylko przy oknie ?(oprócz tego sygnał czasem się gubi mimo ze w okolicy nie ma żadnych zabudowań a poza tym numer bloku pokazuje 28 a ja mieszkam pod 60 ) po drugiej stronie gdzie sa bloki sygnału wcale nie łapie nawet na balkonie.

I czy normalnym jest ze jak jestem na dworzu na osiedlu między blokami (najbliższy blok jest jakieś 100 m ) to aparat tez nie może złapać sygnału ?

#310401  autor: Ramirez
 14 sty 2009, 13:59
To normalne że w mieszkaniu nie da się złapać sygnału GPS, czasami przy oknie złapie to tez typowe. A na dworze powinno w ciągu kilku minut łapać sygnał. Zależy to od odbiornika, być może pogody.., w otwartym terenie tez szybciej łapie sygnał .
Mi osobiście sygnał łapie czasami po 2 minutach, czasami trzeba czekać z 5-7 minut. Nie ma reguły.

#310405  autor: thonka
 14 sty 2009, 14:05
bardzo wiele czynnikow zalezy od tego czy pomiar gps jest dokladny.
satelitow systemu gps rozmieszczonych wokol Ziemi jest bodaj 32, urzadzenia odbiorcze korzystaja zazwyczaj z 4-6 satelitow na raz.
w zaleznosci od tego jak silny jest odbierany sygnal z kazdej z nich, taka jest dokladnosc pomiaru. przy bardzo silnym sygnale dokladnosc to ok. 4-12m, srednio wskazanie moze byc rozbiezne nawet o 20-50m, bo uzyskanie idealnego 'fixa' nie jest wcale takie latwe.

wszystko zalezy od warunkow pogodowych, polozenia satelit (ponoc widoczne zawsze sa 4 z nich), zaklocen elektromagnetycznych w okolicy, a takze miejsca w ktorym chcesz dokonac polaczenia.

generalnie odbiorniki wbudowane w komorkach nie grzesza dokladnoscia i wysoka czuloscia wiec przeklamania zawsze moga sie zdarzac.
po drugie gesto rozsiane bloki (a raczej ludzie w nich mieszkajacy), generuja bardzo duze zaklocenia poprzez roznego rodzaju urzadzenia typu anteny, mikrofalowki, wifi, cb i rozne inne syfy zaklocajace eter.

sprawdz jak wyglada sprawa jakosci sygnalu. jezeli nie korzystasz z opcji a-gps (pobieranie z internetu polozenia satelit, by szybciej uzyskac polaczenie) lapanie dokladnego sygnalu moze potrwac nawet 10 minut przy zlej pogodzie np. gestych chmurach (to nie zart), srednio ok. 5-6 minut w komorkach.

w mieszkaniach rzadko ktory odbiornik lapie sygnal, mi na Nokii E71 lapie tylko w okolicach balkonu i okien choc mieszkam na ostatnim pietrze w bloku. nie inaczej jest na nawigacji blaupunkta, wiec tym, ze nie lapie w mieszkaniu sie nie przejmuj ;)

co do map i tego, ze nie wskazuje dobrze bloku w ktorym mieszkasz... wiaze sie to posrednio z jakoscia sygnalu i... z mapami niestety, a dokladniej ich wydawca.
nie wszyscy wydawcy map wprowadzaja wszystkie numery posesji. ja mieszkam w klatce 32 jednak mimo tego, ze polozenie jest wskazywane prawie idealnie (ok 5 metrow obok) to wskazanie wg Nokia Maps pokazuje klatke 36 (ok. 100m dalej niz moja) natomiast mojej nie ma w spisie.
przy gestej zabudowie wskazania moga sie jeszcze bardziej roznic.

ogolnie ujmujac gps wymaga cierpliwosci, by byl dokladny ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#310841  autor: mich83
 16 sty 2009, 03:19
Sprawdziłem dzis tego gps na mieści i .

Przed blokiem sygnału nie złapał, za jakieś sto metrów jak stałem na przystanku sygnał złapał i wszystko było ok dobze pokazywał adres itp. Ale w autobusie juz sygnał stracił , przez cała drogę do centrum w warszawie szukał sygnału , po wyjściu z autobusu po jakimś czasie sygnał złapał ale tez momentami gubił . Pozniej jak jechałem samochodem również przez cała drogę sygnału nie było. Więc rozumiem że jest on uszkodzony i mogę go oddać na gwarancje ?

Rozumiem ze sygnał moze łapac nawet 10 minut ale kurcze to chyba przesada zeby podczas 20 minutowej jazdy autobusem lub samochodem ani razu nie złapać sygnału i mam nadzieje ze nie jest to normalne zjawisko ?

Ps.W ustawieniach pozycjonowania mam zaznaczone : zintegrowany GPS i bazując na sieci.

#311347  autor: thonka
 18 sty 2009, 15:30
nie mam co prawda tego samego telefonu wiec moge sie mylic, ale mi w samochodzie sygnal lapie (moze jest super jakosci, ale jest), w autobusach przeroznych od komunikacji miejskiej po pks takze, ba nawet ostatnio w pociagu sprawdzalem jak daleko jeszcze do konca podrozy zostalo i tez bez problemu po krotkim czasie lapal.

czy jest uszkodzony ciezko stwierdzic, ale napewno nie jest to normalne, ze raz traci sygnal i go nie moze ponownie zlapac.
polecam sprawdzic na innym egzemplarzu ew. poczekac na kogos z tym konkretnym telefonem.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet