• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

Która ładowarka jest lepsza?

Orginalne
14
88%
Inna (np blue star)
2
13%
 #308096  autor: Veit
 04 sty 2009, 17:17
Waszym zdaniem jakie ładowarki są lepsze oryginalne czy inne (np blue star)?
Proszę opiszcie swój wybór:D

#308102  autor: Worczynski
 04 sty 2009, 17:44
Jak pamiętam, jedyną nieoryginalną miałem dawno temu, do nokii. Nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia, to też jestem jak najbardziej za używaniem oryginalnych. Zawsze jak się zwali nie z twojej winy masz gwarancje, poza tym najczęściej jakość montażu jest porażająco wysoka w stosunku do zamienników, są coraz tańsze, oraz jak produkował je producent telefonu to zadbał, aby napięcie i wszystkie parametry były jak najbliższe ideału. Jakość komponentów zastosowanych w układzie elektrycznym też jest wyższa, co przekłada na się na zdecydowanie wyższą trwałość.

Jazz do łez:)

#308110  autor: knopers
 04 sty 2009, 18:06
Sam osobiście wolę oryginalne ładowarki. Najczęściej jak kupowałem albo dostawałem telefon to z oryginalną ładowarką. Ale zdarzało się używać niekiedy nieoryginalne. Tata często wyjeżdżał i kupił sobie nieoryginalną ładowarkę, żeby jedną mieć na wyjazdy a drugą w domu. Skończyło się tym, że musiał kupić nową baterię i kupił drugą oryginalną ładowarkę.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#308117  autor: thonka
 04 sty 2009, 19:06
ja kiedys sobie w se t630 szuflada urwalem koncowke do ladowania i stwierdzilem, ze nie bede placic ponad 90zl za nowa ladowarke. kupilem nieorginalna i po 6 miesiacach musialem kupic nowa baterie... grzala sie przy ladowaniu niemilosiernie...

innym razem zakupilem do jakiejs starej motoroli (v360 bodaj) rowniez nieorginalna ladowarke, bo stara poprostu gdzies zgubilem, a telefon bez simlocka potrzebowalem na dluzszy wyjazd.
po kilku uzyciach klnalem na zabezpieczenia przeciw dzieciom w gniazdkach (popularne we Wloszech, Anglii i wielu innych krajach), gdyz jeden z 'bolcow' zostal w gniazdku i za cholere nie mozna go bylo wydostac bez jednoczesnego rozkrecania samego gniazdka... sama wtyczka do telefonu rozleciala sie w ciagu kilku nastepnych sesji...

wnioski nasuwaja sie same ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#308123  autor: hettman
 04 sty 2009, 20:04
nieoryginalne ładowarki dzielą się na:ładowarki psujące się bardzo szybko i jednocześnie niebezpieczne dla telefonu oraz na ładowarki psujące się bardzo szybko tyle że nie psujące samego telefonu.Reasumując: TYLKO ORYGINALNA :!: :-D

#308129  autor: kowcio
 04 sty 2009, 20:26
hettman pisze:.Reasumując: TYLKO ORYGINALNA :!: :-D
Jasne, że tak. Ja nigdy w życiu już nie naładuję telefonu jakimś zamiennikiem. Nawet, żebym miał siedzieć tydzień bez telefonu. A o ładowaniu baterii w nocy to mógłbym pomarzyć (chyba, ze ładowałbym telefon na balkonie :smt005 ). Poza tym oryginalne ładowarki na allegro są tak tanie, że śmiechu warte. Wiadomo, podróbkę można kupić za grosze (dosłownie) i zapłacić tylko za wysyłkę, ale czy warto? Jak ktoś planuje dbać o telefon, spać spokojnie i nie mieć żadnych problemów w przyszłości, niech stosuje tylko i wyłącznie oryginalną ładowarkę. To podstawa. Nieoryginalną baterię przebolejesz (wiadomo, nawet 4000 mAh nie będzie dłużej trzymało niż oryginalne 900 mAh). Także tylko i wyłącznie oryginalna ładowarka. Ładowarkę kupujesz raz i masz spokój, także dołożyć kilka- kilkanaście zł to nie problem, mam taką nadzieję.

#308159  autor: Veit
 04 sty 2009, 21:25
A ładowanie prze USB jest tak samo dobre jak ładowanie ładowarką oryginalną?

#308163  autor: kowcio
 04 sty 2009, 21:45
Veit pisze:A ładowanie prze USB jest tak samo dobre jak ładowanie ładowarką oryginalną?
Znaczy telefonu przez USB jako tako nie naładujesz. To jest raczej tylko do podtrzymania prądu w baterii. Ja kiedyś jak miałem SE K320i to podłączyłem go na cały dzień do laptopa i niestety tylko jedna kreseczka mi przybyła bodajże na 10 :D
Jednakże pod PC powinno się dać naładować. Na pewno jest dużo bardziej bezpieczniejsze niż przez jakieś blu stary. Przynajmniej producent pozwala na takie ładowanie, wiec nie nie możne się stać.

#308164  autor: elrond
 04 sty 2009, 21:56
Veit pisze:Waszym zdaniem jakie ładowarki są lepsze oryginalne czy inne (np blue star)?
Proszę opiszcie swój wybór:D
Naturalnie, ładowarki oryginalne są najlepsze i najbezpieczniejsze dla telefonu. To jest sprawa bezdyskusyjna.

Co do zamienników, to myślę że można trafić na dobre modele, które nam nic nie popalą i nie zaszkodzą teleofonowi. Warto jednak najpierw porównać wartości prądowe zamiennika z jakimś oryginałem. Mniejsze napięcie/prąd niż w oryginale może skutkować tym że telefon wolniej sie naładuje. Ale większe może już powodować szkody. I jeszcze jedna ważna rzecz - należy zwrócić uwagę czy telefon potrzebuje ładowarke impulsową czy jakąś inną i dopasować taki sam zamiennik. Nie orientuje sie za bardzo jakie teraz popularnie stosują producenci, ale tej wytycznej też trzeba sie trzymać.
Veit pisze:A ładowanie prze USB jest tak samo dobre jak ładowanie ładowarką oryginalną?
Jak podłącze telefon pod USB w PC i o nim zapomne, to jest sie w stanie naładować do pełna bez problemu. Trwa to tylko troche dłużej niż przez ładowarke sieciową, bo USB daje mniejszy prąd. Niewykluczone że w laptopie jest jeszcze słabsze (choć nie wiem dlaczego tak miałoby być) więc kowcio może mieć racje. Przez laptopa nigdy nie ładowałem.

#308166  autor: kowcio
 04 sty 2009, 22:04
elrond, masz rację, w latopie USB ma mniejszą moc. Nie wiem jak to w takich lepszych laptopach, ale w tych prostych zwykłych tak jest. Wiem to sam po sobie- jak miałem słaby zasięg to modem na USB nie chciał w ogóle się połączyć.
Co do reszty to się zgadzam z tym, co napisał elrond. Ja kiedyś taką ładowarkę dostałem, która miała 8,9-10v (do Nokii 3310) a oryginał miał 3,7v. Teraz w większości oryginalne ładowarki mają 5v i ok 500 mA. Teraz stosowane są tylko ładowarki impulsowe, przynajmniej tak wynika z moich wiadomości. Kiedyś były też transformatorowe, z nich była znana przede wszystkim Nokia. Teraz widzę już tylko i wyłącznie impulsowe.

#308167  autor: hettman
 04 sty 2009, 22:05
elrond pisze:Niewykluczone że w laptopie jest jeszcze słabsze
jest identyczne dla laptopa,pc i innych urządzeń z usb bo napięcie w usb jest standaryzowane.(raczej ciężko sobie wyobrazić różne napięcia w sprzęcie komp, :?: :D )

#308170  autor: kowcio
 04 sty 2009, 22:07
hettman, a co powiesz o natężeniu? Znaczy 5v jest i będzie ;)

#308176  autor: hettman
 04 sty 2009, 22:17
kowcio pisze:hettman, a co powiesz o natężeniu? Znaczy 5v jest i będzie
jak nie podzielisz jakimiś przejściówkami to jakoś tak było na nieobciążonym 5v/500mA ale bardzo pewien nie jestem :wink:

#308198  autor: elrond
 04 sty 2009, 23:16
hettman pisze:
elrond pisze:Niewykluczone że w laptopie jest jeszcze słabsze
jest identyczne dla laptopa,pc i innych urządzeń z usb bo napięcie w usb jest standaryzowane.(raczej ciężko sobie wyobrazić różne napięcia w sprzęcie komp, :?: :D )
elrond pisze:Niewykluczone że w laptopie jest jeszcze słabsze (choć nie wiem dlaczego tak miałoby być)
No właśnie tu mi sie coś nie zgadzało. Bo prawdopodobnie masz racje z tą standaryzacją. USB daje 5V 0,5A. Może zasilanie bateryjne w laptopie obniża te wartości? Tego nie wiem. Bo nie wydaje mi się, aby taki palmtop czy Toshiba G900, która ma wejście na USB, dała aż 5V... może następują jakieś "przycięcia"..

#308344  autor: user_delete10
 05 sty 2009, 16:57
Nieoryginalna może ładować dłużej i mimo tego tel. nie wytrzyma tyle i powinien normalnie po użyciu oryginału.Jeszcze mogą dojść problemy z grzaniem,uszkodzeniem baterii.
Pod USB ładowanie jest znacznie wydłużone.Jeśli pod podpięciu do oryginału np.wystarczyły by ci 2 min. do zapełnienia baterii to poprzez USB może się ten czas wydłużyć do kilkunastu minut.

#308393  autor: Pb
 05 sty 2009, 19:37
Nieoryginalne ładowarki to badziew,wiem z doświadczenia. Baterie po naładowaniu jakimś bluestarem nie dość,że trzymają krócej to jeszcze mogą się zniszczyć po wielu ładowaniach zamiennikiem. Poza tym i tak tego typu ładowarki szybko się psują,nawet bardzo szybko :roll: ,wiem z doświadczenia.
Wniosek: dbajmy o oryginały,żeby później nie musieć ich kupować.