• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #273445  autor: widex
 24 cze 2008, 15:36
Witajcie,
nie znalazłem takiego tematu, więc założyłem nowy. Spotykałem się dawniej z aplikacjami typu Free SMS, jednak dziś postanowiłem zainstalować jedną. Nazywa się ona Cellity Free SMS.

Program po włączeniu pyta się o numer tel i prosi o wpisanie numeru, który otrzymało się sms-em. Po włączeniu programu jest jedna opcja na ekranie, umożliwia napisanie wiadomości. Po napisaniu nalezy podać numer tel. Po odczekaniu kilku sekund druga osoba otrzymuje sms-a z naszą treścią, a w polu od jest nasz numer telefonu. Wysłałem sms-y do trzech osób, pobrało mi kilka KB z pakietu na Internet.

Mam pytanie, czy to jest bezpieczne? Czy nie muszę obawiać się jakiś nieprzyjemności (zapłaty za sms-y, sms-ów z promocjami dla mnie i moich znajomych)? Znalazłem regulamin, ale tam nic nie ma. Jest jedynie wątek o ochronie danych osobowych

Pozdrawiam.

#273557  autor: Cinkonskin
 24 cze 2008, 23:55
Jeśli masz wykupiony pakiet MB w Plusie i masz ustawienia NIE na wap , tylko na INTERNET , to bedzie to darmowe - NIE ten program raczej , ale przegladanie stron z Opery Mini.
Jeśli masz wykupiony pakiet MB , a w opcjach masz na wap , to pieniądze beda leciec i tak z konta a nie z pakietu MB .

Na stronie Plusa sa pakiety 20MB - za 5 złotych i 50MB za 10 zł , polecam , jeśli wszystko dobrze ustawisz to bedzie ciągneło z limitu MB , a nie z konta.
Co do tego programu to niejestem pewien , wiem , że jeśli wgrasz sobie opere mini na Nokii , to przy właczaniu Opery , pojawia sie okienko pozwalasz na dostęp do sieci , klikam TAK , i pokazuje sie jakoś tak , bo niepamietam - "ustawienia sieci - INTERNET , i wtedy jestem pewien że nie ciagnie mi z konta , a gdy pisze WAP , albo GPRS to bedzie z konta brało. W takowej aplikacji jakia podałeś raczej niema zaawansowanych funkcji , a jeśli pisze GPRS to raczej z konta bedzie brało :roll:

#273559  autor: kowcio
 25 cze 2008, 00:05
NokiaOrange pisze:jeśli pisze GPRS to raczej z konta bedzie brało :roll:
WAP z konta będzie pobierało, Internet (GPRS, EDGE itd) z pakietu ;)

#273589  autor: widex
 25 cze 2008, 09:58
Miło, że odpowiedzieliście na mój post, ale problem nie dotyczy pakietów w Simplusie tylko aplikacji. Mam ustawione połączenie Internet GPRS dla aplikacji java. I wszystko działa jak nalezy (jeżeli chodzi o koszty). Korzystam z pakietów internetowych (Opera Mini, Skype, GG itp.) już od dawna i jest do bardzo dobre rozwiązanie 20MB i 50MB.

Chodzi mi o to, czy nie ma żadnych haczyków. Bo aplikacja umożliwia nieograniczone wysyłanie sms-ów do kogokolwiek, nie można powiedzieć, że to nieatrakcyjne.

#273598  autor: mariusz9a
 25 cze 2008, 10:28
widex, mam takie pytanie. Ile danych pobiera z pakietu za wysłanie wiadomości o rozmiarze 160 znaków?

#273604  autor: MvT
 25 cze 2008, 11:08
Ja się nie cieszę z pakietu 25MB, musiałem pisać reklamację. Opera mini korzysta z ustawienia internet_GPRS a z pakietu nie odliczało i 57zł na rachunku przybyło.

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...

#273616  autor: widex
 25 cze 2008, 11:38
Program po włączeniu i podczas wyłączania pobiera i wysyła, razem to ok. 1KB. Podczas, gdy mamy go włączonego co jakiś czas (10\15 s) sprawdza coś i też ok. 1KB, wysłanie wiadomości o rozmiarze 110 znaków to ok. 2,5KB. Sprawdzę na większych wiadomościach jak będę miał okazję pisać do kogoś;)

#273655  autor: mariusz9a
 26 cze 2008, 12:03
Testowałem ten program :/ To jakaś lipa. tylko 2 SMSy na 20 wysłanych przeze mnie dotarło do odbiorcy :/ Faktycznie program jest darmowy. No ale co z tego jak nie wszystkie SMSy dochodzą :/