• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #276292  autor: karolzet
 10 lip 2008, 20:51
Witam
Brat pojechał na kolonie do Chorwacji ze swoim telefonem z kartą Orange (nowe orange go). Jak najtaniej się z nim kontaktować? Kupiłem sobie doładowanie za 15zł do internetowego telefonu easy call. Zgodnie z ich cennikiem połączenia na komórkę do Chorwacji kosztują 0,99 zł za minutę. Dzwoniłem dzisiaj i za za kilkuminutową rozmowę odciągnięto mi z konta prawidłową kwotę. Lecz pojawił się mały problem... Po kilku godzinach dostałem od brata smsa z wiadomością, że skosiło mu z karty ponad 20zł! Czy to nie oszustwo? W ich regulaminie nic o tym nie pisze, jutro mam zamiar do nich dzonić i im wygarnąć. Tak więc internetowe telefony średnio mi się uśmiechają. Jak najtaniej to rozwiązać?

#276293  autor: elrond
 10 lip 2008, 20:56
No to widzę, żeś słabo poinformowany...

Zatem - brat będąc za granicą ZAWSZE płaci za połączenia odebrane - takie są koszty bycia gościem w zagranicznej sieci a co za tym idzie - korzystania z niej.

Ty, będąc w Polsce dzwoniąc co brata płacisz NORMALNIE, tak jakby był on w Polsce - w końcu możesz nie widzieć, że przekroczył granicę, dlatego Ty masz narmalną stawkę, a brat musi płacić za KAŻDE odebrane połączenie.

Jeśli brat będzie pozostawał dłużej w Chorwacji, warto aby kupił sobie lokalną kartę sim jakiegoś operatora (z chorwackim numerem). Wtedy, będąc zwyczajnym użytkownikiem sieci chorwackiej, będzie mógł odbierać połączenia bezpłatnie, jak każdy z nas. A ty, z EasyCall będziesz płacił tak jak płacisz.

#276304  autor: karolzet
 10 lip 2008, 21:56
A gdzie na stronach easy call jest o tym informacja? Czy każdy musi 'siedzieć' w telefonii internetowej żeby wiedzieć takie rzeczy? To jest zwykłe naciąganie ludzi i swoje tanie usługi mogą sobie wsadzić gdzieś :x

#276311  autor: BarthezzLodz
 10 lip 2008, 22:01
karolzet, ale to nie jest wina EasyCall! Gdybyś zadzwonił ze stacjonarnego, czy Orange, Play, Plusa, Ery to i tak Twój brat zapłaciłby za odebrane połączenie.

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB

#276315  autor: karolzet
 10 lip 2008, 22:11
elrond pisze:- w końcu możesz nie widzieć, że przekroczył granicę
A skąd on ma wiedzieć, że dzwoni do niego ktoś zza granicy jednocześnie obciążając go wielkimi kosztami? W easy call nie wyświetla się numer ani nic.
BarthezzLodz pisze:ale to nie jest wina EasyCall!
w takim razie dlaczego w swoim regulaminie czy też cenniku nie zamieścili adnotacji o dodatkowych kosztach?

#276321  autor: elrond
 10 lip 2008, 22:17
karolzet pisze:A skąd on ma wiedzieć, że dzwoni do niego ktoś zza granicy jednocześnie obciążając go wielkimi kosztami? W easy call nie wyświetla się numer ani nic.
Nie ważne kto do niego dzwoni - ta osoba może stać zaraz obok niego. Jak już mówiłem - zabierając polski telefon za granicę płaci się za KAŻDE przychodzące połączenie. I to nie jest nowość, bo tak jest chyba od zawsze. Taka jest zasada korzystania z roamingu - Twoi znajomi nie wiedzą że jesteś gdzieś za granicą, ale ty wiesz chyba gdzie jesteś no nie? Dlatego operator obciąża Ciebie kosztami każdej rozmowy a nie twoich niczego nieświadomych znajomych.
karolzet pisze:w takim razie dlaczego w swoim regulaminie czy też cenniku nie zamieścili adnotacji o dodatkowych kosztach?
EasyCall nie ma z tym kompletnie NIC wspólnego. Jak już to Orange, ale to nie jest prawdą. Orange ma prawo pobierać opłaty za to, że twój brat odbiera rozmowe za granicą. Nie chce płacić - to niech nie odbiera. Proste.

#276565  autor: Sirmark
 11 lip 2008, 21:35
karolzet pisze:A skąd on ma wiedzieć, że dzwoni do niego ktoś zza granicy jednocześnie obciążając go wielkimi kosztami? W easy call nie wyświetla się numer ani nic.

no wybacz, ale jesli jest z polska karta zagranica to juz powinien miec swiadomosc o potencjalnych kosztach. Akurat jesli chodzi o roaming o gazety , portale, a nawet operatorzy informuja co i jak z usluga.

A poza tym nie ma znaczenia czy ktos do niego bedzie dzwonil z PL lub z chorwacji to i tak zostanie obciazony kosztami.
karolzet pisze:w takim razie dlaczego w swoim regulaminie czy też cenniku nie zamieścili adnotacji o dodatkowych kosztach?

jak juz napisano, easycall nie ma tu nic do rzeczy.. to kwestia operatora Twoje brata..

A ja w ogole sie dziwie, bo masz napisane 329 postow na forum, wiec raczej troche musisz siedziec w temacie komorek, to powinienes wiedziec ze obciazysz konto brata.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew