• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #259362  autor: BarthezzLodz
 31 mar 2008, 16:28
Witam serdecznie.
Ostatnio zakupiłem sobie laptopa, w którym chciałbym mieć bezprzewodowy internet, ale jedynie na okres dwóch miesięcy (podczas pobytu na działce). Chciałbym, żebyście doradzili mi, co mogę wybrać/zamówić.
Chciałbym przeglądać strony internetowe, czasem ściągnąć jakąś piosenkę. Prędkość praktycznie nie ma znaczenia, jednak nie chciałbym, żeby ściąganie jednej piosenki trwało ponad 1h! Co do cen, to uważam, że im taniej, tym lepiej, ale chciałbym zamknąć się w granicy 100 zł, jeśli tylko byłoby to możliwe.

Proszę o jakieś propozycje.

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB

#259375  autor: Kaczy
 31 mar 2008, 17:48
Najlepsze rozwiązanie można znaleźć jeśli jesteś abonentem jakiejś sieci.
Np. w Plusie możesz włączyć usługę iPlus w telefonie. Za 49 zł netto dostajesz dostęp do Internetu. Nielimitowa czasowo, z ograniczeniem 1GB, po którym spada prędkość.
Usługę można włączyć na dowolny okres (np. wspomniane 2 m-ce).
Prędkość zależy do tego jaki masz telefon. Jeśli ma UMTS to do 384 kb/s.

Możesz pokusić się też o jakąś ofertę prepaid, ale wtedy uważałbym na ściąganie większym plików (płacisz za rzeczywistą ilość pobranych danych).

...::: Made for loneliness :::...

#259382  autor: bkawa
 31 mar 2008, 18:08
Kaczy, ale wygląda na to, że BarthezzLodz jest w play więc nie bardzo mu pomoże pakiet w Plusie. Najlepszą ofertą jest chyba simdata (prepaid), plusa (stabilniejszy zasięg EDGE).
Ale wcześniej proponowałbym sprawdzenie zasięgu na działce, może się okazać, że któryś operator u Ciebie ma lepszy zasięg, albo nie ma wcale. Teraz można popróbować w Orange przez 7 dni.
Bezpośrednią konkurencją simdaty jest Orange Free, tu info. Pozostaje jeszcze kwestia modemu, masz w lapku wbudowany, chcesz się "bawić" telefonem via BT, kabel, czy może chcesz modem zewnętrzny?
1 - sprawa jasna,
2 - odradzam
3 - polecam EDGE (bo na działce pewnie nie bedzie szybciej :wink: ) a przyszłości może się przydać,
np ten. Antena się chowa, nie trzeba za każdym razem wyciągać modemu.

Domowy wyrób nalewek

#259392  autor: Darecky
 31 mar 2008, 18:33
Wejdź na to forum: www.bez-kabli.pl
W takich sprawach znajdziesz naprawdę fachową poradę, a dla Twojej sprawy to wystarczy, że poczytasz FAQ...

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#259396  autor: BarthezzLodz
 31 mar 2008, 18:40
Więc jeśli chodzi o zasięg to wszystkie sieci mają FULL, bo działka jest w pobliżu trasy Piotrków Tryb. -> Radom. bkawa jak dobrze zauważyłeś, to telefon mam w Play, niestety z ich simlockiem, ale mogę kupić kartę NO-SIM, czy tam X-SIM, no chyba, że faktycznie z tym modemem się pokombinuje. Tylko pytanie: jak to działa? Mam tam wkładać jakąś kartę SIM, czy co? Bo nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim...
A jeszcze takie pytanko: jak jest z ceną w Simdacie?
Aha... i jeszcze jedno, żeby wykupić iPlusa muszę mieć abo w Plusie?

PS W laptopie mam jedynie moduł wifi, wspomnianego EDGE niestety brak.
PS2 Czy istnieje jeszcze jakaś alternatywa co do ofert prepaid? Zależałoby mi jednak na pobieraniu jakiś plików, a to przy taryfach tj. Simdata, Orange Free nie byłoby zbyt opłacalne...
PS3 Czy w Plusie istnieje oferta abonamentowa na czas nieokreślony? I czy wtedy mógłbym zamówić iPlusa?

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB

#259397  autor: Kaczy
 31 mar 2008, 18:49
BarthezzLodz pisze:Czy w Plusie istnieje oferta abonamentowa na czas nieokreślony?
Minimum 12 m-czy.

...::: Made for loneliness :::...

#259405  autor: BarthezzLodz
 31 mar 2008, 18:58
Kaczy pisze:Minimum 12 m-czy.
Pfff... no to przerąbane chyba mam. Albo internet okazyjnie, albo wcale... Dzięki Ci, mordercza kaczuszko... :mrgreen: A iPlusa nie da się zamówić w prepaidzie?

[ Dodano: 2008-03-31, 19:00 ]
A czy orientuje się ktoś jak jest z blueconnectem?

Uśmiechnij się! ;)

#259408  autor: bkawa
 31 mar 2008, 19:06
BarthezzLodz pisze:A iPlusa nie da się zamówić w prepaidzie?
Formą prepaid iPlusa jest Simdata, którą opsiałem.
A czy orientuje się ktoś jak jest z blueconnectem?
Era (BC) nie ma formy prepaid.

Domowy wyrób nalewek

#259409  autor: BarthezzLodz
 31 mar 2008, 19:08
Ale to niekoniecznie musi być prepaid. Czy w Erze można zamówić abo na czas nieokreślony i wtedy zamówić BC?

Uśmiechnij się! ;)

#259441  autor: Sirmark
 31 mar 2008, 21:11
bkawa pisze:Era (BC) nie ma formy prepaid.
ale orange ma.

Tak sobie mysle, ze albo wezmiesz prapaida (plus , orange), albo moze ktos ma aktywke do ktorej mozna podlaczyc pakiet na transmisje.. (era, plus, i zdaje sie orange)

inna sprawa to kwestia szybkosci. nie wiem co tam u Ciebie oferuja sieci. jesli mialbys cos wiecej sciagac to moze byc ciezko to przydaloby sie HSDPA (moze jest szansa) i wtedy to albo jakis telefon albo oddzielna karta.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#259465  autor: Marens
 31 mar 2008, 22:36
BarthezzLodz pisze:Czy w Erze można zamówić abo na czas nieokreślony i wtedy zamówić BC?
Tak http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... _komputer/

blueconnect 39 - umowa na czas nieokreślony
500 MB - 47,58 zł
aktywacja 122zł

#259484  autor: bkawa
 01 kwie 2008, 06:59
SirmarK pisze:ale orange ma.
To właśnie napisałem w pierwszym poście.
Wydaje mi się, że koszt aktywacji umowy na czas nieokreślony rozwala tą opcję. Za tą kwotę można kupić modem.

Domowy wyrób nalewek

#259488  autor: BarthezzLodz
 01 kwie 2008, 07:54
Czyli zapłaciłbym około 220 zł za korzystanie przez 2 m-ce... Hm... ale do tego potrzebowałbym jakiś modem, nie?

Uśmiechnij się! ;)

#259643  autor: bkawa
 02 kwie 2008, 09:10
BarthezzLodz pisze:Czyli zapłaciłbym około 220 zł za korzystanie przez 2 m-ce... Hm... ale do tego potrzebowałbym jakiś modem, nie?
Tak

Domowy wyrób nalewek

#259737  autor: BarthezzLodz
 02 kwie 2008, 16:23
To jaki modem by się nadawał? Ten EDGE? I czy np. gdybym był w zasięgu tylko GSM również by on działał?

Uśmiechnij się! ;)

#259738  autor: mariusz9a
 02 kwie 2008, 16:33
BarthezzLodz pisze:I czy np. gdybym był w zasięgu tylko GSM również by on działał?
Modem na EDGE będzie działał w GPRS i EDGE.

No jeżeli nie masz zamiaru już w zasadzie nigdy korzystać z mobilnego neta to nie warto kupować jakiegoś drogiego modemu 3G. Ten EDGE myślę że na dwa miesiące to wystarczy a i prędkości będą powiedzmy akceptowalne (o ile będziesz miał tam zasięg EDGE).

#259750  autor: BarthezzLodz
 02 kwie 2008, 17:55
Według mapy zasięgu EDGE jest, choć w sumie się nie dziwię, bo miejscowość jest przy trasie Piotrków Tryb. -> Radom.

A co z tym modemem? Tam się jakoś kartę SIM wkłada, czy coś w tym stylu? Z góry przepraszam za takie beznadziejne pytania, ale nie miałem nigdy do czynienia z tego typu modemami.

I jeszcze, który z modemów byłby najlepszy (za cenę około 130 zł)? W grę wchodzi przede wszystkim zakup na Allegro.

Uśmiechnij się! ;)

#259794  autor: bkawa
 02 kwie 2008, 20:47
BarthezzLodz pisze:A co z tym modemem?
Jeśli to nowy laptop to sprawdź bo może masz wbudowany modem i wtedy się wkłada całą kartę (nie wiem jak to nazwać SIM plus plastik dookoła).
BarthezzLodz pisze:Tam się jakoś kartę SIM wkłada, czy coś w tym stylu?
Jeśli modem zewnętrzny to analogicznie jak w telefonie.
BarthezzLodz pisze: I jeszcze, który z modemów byłby najlepszy (za cenę około 130 zł)?
Generalnie celuj w modem EDGE. W przypadku działki i potencjalnie kiepskiego zasięgu to może to. Ma długi kabel i przy kiepskim zasięgu można pobiegać z anteną.
Nie wiem czy do 130pln coś ustrzelisz.

Domowy wyrób nalewek

#259881  autor: BarthezzLodz
 03 kwie 2008, 16:25
Zasięgu nie ma kiepskiego, kiedyś byłem w Erze i zawsze były zasięg maksymalny, a modemu zdaje się, że nie mam, bo jest na niego miejsce (przynajmniej tak mi się wydaje). Jakby co, to mój laptop to Fujitsu Siemens V5535, wersja z system Windows Vista Home Basic, 1GB ramu i dysk 120 GB.

Uśmiechnij się! ;)

#259890  autor: bkawa
 03 kwie 2008, 17:20
BarthezzLodz pisze:Jakby co, to mój laptop to Fujitsu Siemens V5535, wersja z system Windows Vista Home Basic, 1GB ramu i dysk 120 GB.
A to sprawa się trochę komplikuje, twój model ma złącze
Kod: Zaznacz cały
ExpressCard 34, ExpressCard 54, 
1. modem usb taki do jakiego likowałem w poprzednim poście lub taki
2. modem na sloty jakie ma twój komputer, ale te są drogie i generalnie większość lub wszystkie UMTS i są drogie pierwszy z brzegu
3. Jakbyś miał modem na PCMCIA, np pożyczył na te 2 miechy to można kupić przejściówkę na EC34/EC54, ale to drogie i też bez sensu, taka jak ta
Chyba najlepiej w tej sytuacji wychodzi propozycje z pkt 1. Coś używanego, na usb, na działce raczej nie potrzebujesz biegać z lapkiem i nie powinno przeszkadzać więcej kabli.

Domowy wyrób nalewek