• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #254537  autor: turek
 04 mar 2008, 19:17
Witam,
Ostatnio u mnie w domu (a właściwie u rodziców) pojawiły się problemy z neostradą. Transfer bardzo niski, czasem brak możliwości połączenia z jakąkolwiek stroną.
Dzwoniąc do telekomunikacji dowiedziałem się, że:
- zanotowali przeciążenia na tej linii (w sensie linii dla tego regionu),
- problem ten występuje na dużym obszarze (co najmniej ćwierć województwa kuj-pom),
- trwają już prace nad rozbudową sieci, planowanie zakończenie... sierpień 2008!
Na terenie miasta nie ma żadnego innego dostawcy Internetu, tylko jeden pseudo dostawca, co dzieli radiowo neostradę. W zasadzie nie ma szans na rozwiązanie tej sytuacji przed podanym terminem.

Pytanie właściwe:
Czy przy zmianie neostrady na odpowiednik np. Netii sytuacja się poprawi? Nie wiem, z której części sieci TP korzysta Netia. Czy tylko z samej końcówki klienta, czy może właśnie też tej zapchanej sieci "szkieletowej"?

Czy macie może jakieś inne propozycje, co z tym zrobić?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrowienia
Bartek

www.smspower.pl www.bramkasms.com.pl
podróże wyprawy relacje

#254544  autor: JayCee
 04 mar 2008, 19:46
turek, najczęściej przeciążone są węzły DSLAM a i z tych samych korzystają operatorzy alternatywni, także zmiana opa nic tu raczej niestety nie wniesie.

#254545  autor: D@rio
 04 mar 2008, 19:48
turek pisze:Czy macie może jakieś inne propozycje, co z tym zrobić?
może spróbować zrobić migrację na DSL TP, który ma priorytet nad neostradą.

Obrazek

#254561  autor: Prometo
 04 mar 2008, 21:25
turek pisze:Pytanie właściwe:
Czy przy zmianie neostrady na odpowiednik np. Netii sytuacja się poprawi? Nie wiem, z której części sieci TP korzysta Netia. Czy tylko z samej końcówki klienta, czy może właśnie też tej zapchanej sieci "szkieletowej"?
Nic nie zmieni bo Netia jak i inni operatorzy alternatywni (BSA) korzysta z sieci TP S.A.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#254562  autor: D@rio
 04 mar 2008, 21:30
może jeszcze walczyć o inny rodzaj transmisji.... ale to zależy jakie masz wymagania (co do prędkości głównie)... bo to wszystko musiałoby się rozbijać o indywidualne podejście do klienta no i też chęć pozytywnego załatwienia sprawy przez dyrekcję Twojego regionu i odpowiedniego pionu.
A możliwości jest wiele... można zrobić ryczałtowy dostęp np. technologią HiS (SDI) albo komutowaną transmisją danych dial-up analogową... ale to wszystko oczywiście, bardzo konkurencyjnej cenie jako rekompensatę niedogodności...

Obrazek

#254565  autor: Prometo
 04 mar 2008, 21:36
D@rio pisze:bo to wszystko musiałoby się rozbijać o indywidualne podejście do klienta no i też chęć pozytywnego załatwienia sprawy przez dyrekcję Twojego regionu i odpowiedniego pionu.
Skąd ja to znam :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#254576  autor: Marens
 04 mar 2008, 22:22
D@rio pisze:wszystko musiałoby się rozbijać o indywidualne podejście do klienta
Wszędzie ale nie w TP.

Zawsze jest alternatywa w postaci internetu komórkowego. Tylko Twoi rodzice muszą być przynajmniej w zasięgu EDGE. Podaj nazwę miejscowości gdzie mieszkają.