• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #247369  autor: user_delete9
 24 sty 2008, 18:28
W grudniu udalo mi sie uruchomic usluge CLIR na zadanie w TP. Wystarczylo przed wybieranym numerem wpisac kod *31* a potem caly numer. Numer oczywiscie sie nie wyswietlal natomiast dzwoniac bez tego kodu numer byl pokazywany.

Dzis sie okazalo ze ta usluga juz nie dziala a na blekitnej linii zapieraja sie i mowia ze tej uslugi nie ma a moj numer jest caly czas zastrzezony i nie ma mozliwosci sterowania prezetacja tym kodem.

Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?

#247505  autor: hainasz
 25 sty 2008, 11:37
W cenniku usług telekomunikacyjnych dla PSTN nie ma takiej usługi. Jest tylko dostępna dla ISDN:
"3) blokada prezentacji numeru tp dla jednego połączenia (CLIR per call)" (Cennik usług telekomunikacyjnych TP str. 144)

Ale znając Tp i budowę jej sieci czyli urządzenia w różnym czasie były montowane od różnych dostawców i może Twoje centrala akurat obsługiwała taką funkcje na PSTN. TP mogłaby uruchomić jeszcze parę funkcji, ale tego nie robi bo starają się unikać usług które dla jednych są dostępne, a dla innych nie.

Pozdrawiam

hainasz

#247522  autor: user_delete9
 25 sty 2008, 13:13
dowiedzialem sie ze zmienili centale i ta usluga na nowej nie istnieje...

#247531  autor: hainasz
 25 sty 2008, 13:48
No widzisz cała TP - nowe nie znaczy lepsze. Znaleźć logikę w działaniu tej firmy - abstrakcja ;-)
Pozostaje Ci więc ISDN, ale ma droższy abonament i drak możliwości ADSL, ale za to ma wiele ciekawych funkcji z których korzystam (bardzo przydatne jak w domu więcej ludzi).

Pozdrawiam

PS. Jeśli pomogłem naciśnij co trzeba ;-)

hainasz

#247539  autor: user_delete9
 25 sty 2008, 14:14
w cenniku uslug byla kiedys mowa o blokadzie przezentacji i kodzie *31*, natomiast teraz rzeczywiscie w cenniku tego nie ma. Nie korzystam z TPSA na tyle czesto zeby sie ladowac w ISDN natomiast usluga SOCLIR (tak nazywa sie to w erze) bylaby na prawde bardzo przydatna bo sa sytuacje w ktorych nie mam ochoty pokazywac z jakieg numeru dzwonie.

#247562  autor: hainasz
 25 sty 2008, 16:16
Tym bardziej że to tak naprawdę jedna z podstawowych funkcji, no ale TP to TP :-)

hainasz

#247628  autor: marinux
 25 sty 2008, 21:54
jesli chodzi o internet ADSL no przy ISDN tez mozna go zamowic. Zreszta nie wiem jak to jest w TP ale Netia ma. Niewiem tylko czy TP tez to oferuje ale chyba tak bo przeciez to by bylo bez sensu im przeciez zalezy zeby ludzie mieli neta co nie??? - chodzi im o kase

#247645  autor: hainasz
 26 sty 2008, 00:59
marinux pisze:jesli chodzi o internet ADSL no przy ISDN tez mozna go zamowic. Zreszta nie wiem jak to jest w TP ale Netia ma. Niewiem tylko czy TP tez to oferuje ale chyba tak bo przeciez to by bylo bez sensu im przeciez zalezy zeby ludzie mieli neta co nie??? - chodzi im o kase
Na kasie i owszem im zależy,
Faktycznie ADSL może działać na ISDN - netia i dialog takie usługi świadczą. W Niemczech gdzie użytkowników ISDN jest zdecydowanie więcej też działa.
TP nie świadczy ADSLa na ISDNie - dlaczego?
1) Wyposażenia ADSL central, które TP kupuje nie daje takich możliwości
2) "TP zależy żeby ludzie mieli neta", dlatego jak ktoś chce net proponuje mu się świadczenie usługi NEO bez linii z opłatą 36,60 za utrzymanie linii. (wiem, że to kompletny bezsens ale sam wiesz że "chodzi im o kasę")
3) Ktoś "mądry" w TP powiedział, że ISDN to technologia schyłkowa - a niby PSTN to co? technologia prehistoryczna :-)

No i pamiętaj w TP nie wszystko ma sens, a raczej wiele rzeczy to nonsens! ;-)

Pozdrawiam

hainasz

#247674  autor: marinux
 26 sty 2008, 11:41
Polejcie mu dobrze pisze.
Pozdrawiam

#247714  autor: D@rio
 26 sty 2008, 15:27
hainasz pisze:Ktoś "mądry" w TP powiedział, że ISDN to technologia schyłkowa
zacznijmy od tego że - niedoceniona. Za trudna dla Polactwa...
ISDN to tak jak Google - znacie tylko 10% ich możliwości.
hainasz pisze:1) Wyposażenia ADSL central, które TP kupuje nie daje takich możliwości
nie tu jest pies pogrzebany. Chodzi o to że ich przełączniki, DSLAM'y są nieprzystosowane do ISDN'u. Oni to tłumaczą się tym że zainteresowanie by było niewielkie...

Obrazek

#247726  autor: hainasz
 26 sty 2008, 16:13
D@rio pisze:zacznijmy od tego że - niedoceniona. Za trudna dla Polactwa...
ISDN to tak jak Google - znacie tylko 10% ich możliwości.
Zdecydowanie się zgadzam, sama TP nie wie co ma. Korzystam z ISDNa większość aparatów to analogi, ale mam też jednego EURITa 4000. Mam 3 nr i z telefonu korzystają 2 rodziny + biuro. Ale nawet jeśli ktoś ma tylko 2 aparaty analogowe to zakończenie NT działa jak prosta centralka (Aethra NT1 plus) i doceni wygodę ISDNa. Fakt obsługa wszystkich tych funkcji wymaga wiedzy której często brakuje jej nawet monterom. Ale w mojej rodzinie się przyjęło i przełączanie rozmów i komunikacja między aparatami działa bez zarzutu.
D@rio pisze:nie tu jest pies pogrzebany. Chodzi o to że ich przełączniki, DSLAM'y są nieprzystosowane do ISDN'u.
Przyznaje brakuje mi gruntownego technicznego wykształcenie - sam się uczę - dzięki :-)
D@rio pisze:Oni to tłumaczą się tym że zainteresowanie by było niewielkie...
Śmieszne! Oni ludziom sprzedają ISDNa tylko jako 2 linie i prezentacja nr; o innych funkcjach już nie wiedzą, a myślę, że wystarczyłoby jako argumentu sprzedażowego używać informacji że ISDN działa jak prosta centralka. Każdy kto ma mały zakład przydomowy, każdy domek jednorodzinny - mnóstwo potencjalnych klientów. No tak, ale przecież już tp lepiej niż klient wie czego potrzebuje.

hainasz

#247737  autor: amadeo
 26 sty 2008, 16:59
D@rio pisze:
nie tu jest pies pogrzebany. Chodzi o to że ich przełączniki, DSLAM'y są nieprzystosowane do ISDN'u. ...
poprostu niema takich urzadzeń - zbyt wysokie koszty
Oni to tłumaczą się tym że zainteresowanie by było niewielkie
skąd te nieprawdziwe informacje???

Obrazek

#247738  autor: D@rio
 26 sty 2008, 16:59
hainasz pisze: Przyznaje brakuje mi gruntownego technicznego wykształcenie - sam się uczę - dzięki
nie ma sprawy. Ja sam kiedyś na szkole miałem ten temat i uczyłem się budowy ISDN'a. Na prawdę technologia warta uwagi. Nawet gdzieś mi do dziś książki zostały o budowie i zastosowaniach ISDN'u...

Jeśli ktoś się tym interesuje to warto sięgnąć głębiej i poczytać.

ISDN w Polsce to tak jak paging. Dwie, niedocenione technologie...
hainasz pisze: Śmieszne! Oni ludziom sprzedają ISDNa tylko jako 2 linie i prezentacja nr; o innych funkcjach już nie wiedzą, a myślę, że wystarczyłoby jako argumentu sprzedażowego używać informacji że ISDN działa jak prosta centralka. Każdy kto ma mały zakład przydomowy, każdy domek jednorodzinny - mnóstwo potencjalnych klientów. No tak, ale przecież już tp lepiej niż klient wie czego potrzebuje.
chodzi też nawet o kasę. Na innych rozwiązaniach TP zarobi więcej. Oni wprawdzie proponuję klientom korporacyjnym wersję ISDN 30B+D ale za jakie horendalne pieniądze...
hainasz pisze:ale mam też jednego EURITa 4000.
swoją drogą gratuluję bo ten model to świetny ale i zarazem drogi sprzęt! :)

Obrazek

#247742  autor: D@rio
 26 sty 2008, 17:03
amadeo pisze: poprostu niema takich urzadzeń - zbyt wysokie koszty
4,700zł. kosztuje takie urządzenie pozwalające świadczyć ADSL na liniach ISDN. Dla TP to drogo? Netię stać...

Informacje o cenie zasięgnąłem dokładnie od producenta Waszych central - Lucent'a.
amadeo pisze: skąd te nieprawdziwe informacje???
dlaczego nieprawdziwe? ;-)

To w takim razie dlaczego nie zainwestujecie w rozbudowę sieci?

Obrazek

re

#247745  autor: amadeo
 26 sty 2008, 17:15
D@rio pisze:[
To w takim razie dlaczego nie zainwestujecie w rozbudowę sieci?
poto aby inne darmozjady na tym sie bogacily??? to nie CARITAS :-D

Obrazek

#247746  autor: D@rio
 26 sty 2008, 17:17
amadeo pisze: poto aby inne darmozjady na tym sie bogacily??? to nie CARITAS
np. w jaki sposób te owe darmozjady mogłyby się na tym bogacić?

Obrazek

#247752  autor: hainasz
 26 sty 2008, 17:40
4,700zł. kosztuje takie urządzenie pozwalające świadczyć ADSL na liniach ISDN. Dla TP to drogo? Netię stać...
- czy te pieniądze trzeba wydać na jedną centralę czy na jednego abonenta?
amadeo pisze:poto aby inne darmozjady na tym sie bogacily??? to nie CARITAS

a tp musiałby by oddawać wszystko za darmo bez opłat, hm? Na hurcie można nieźle zarobić, a mało się narobić ;-) - tylko tp każdy okrada biedaki ;-P

hainasz

#247753  autor: marinux
 26 sty 2008, 17:43
oni to chyba wykombinowali inaczej zamawiajac w TP isdna i chcac adsla musisz dokupic liie analogowa i wtedy albo placisz za utrzymanie linii albo dokupujesz linie telefoniczna analogowa
no w netii tego nie ma chcesz adsla i isdna to dostajesz jedna linie

#247764  autor: D@rio
 26 sty 2008, 18:06
hainasz pisze:- czy te pieniądze trzeba wydać na jedną centralę czy na jednego abonenta?
to pierwsze.
marinux pisze:oni to chyba wykombinowali inaczej zamawiajac w TP isdna i chcac adsla musisz dokupic liie analogowa i wtedy albo placisz za utrzymanie linii albo dokupujesz linie telefoniczna analogowa
tak to jest bez sensu i się mija kompletnie z celem...

Obrazek

#247768  autor: hainasz
 26 sty 2008, 18:21
No to koszta nie są zaporowe, a te 4700 to ogólny cennik, a TP SA zapłaciłaby pewnie znacznie mniej. Szlag mnie trafia bo jeszcze wyraźniej widzę jakie "muski" zarządzają TP...

hainasz