• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #231517  autor: mo-xo
 05 lis 2007, 11:41
Przeglądam raport UKE z porównaniem ofert internetu BSA, jest tam tabelka z obecnymi cenami:

Obrazek

Ponieważ interesuje mnie 1 Mbit/s i roczna umowa to dokładnie sprawdzam najtańsze oferty. I odkryłem bardzo ważną rzecz, UKE nie bierze pod uwagę kosztów instalacji i możliwości rezygnacji z modemu.

Cena w Multimo 1 Mbit/s na 1 rok wynosi 10 zł instalacja, 2 miesiące po 10 zł + 10 miesięcy abonamentu po 72 zł + rabat w przypadku rezygnacji z modemu w wysokości 40 zł - w sumie wychodzi 710 zł - średnia na miesiąc 59,17 zł

Cena w Dialogu 1 Mbit/s na 1 rok wynosi
1,22 zł instalacja, rezygnacja z modemu = pierwszy miesiąc za 1,22 + 11 miesięcy abonamentu po 62 zł - w sumie wychodzi 684,44 zł - średnia na miesiąc 57,04 zł

Różnica w cenie 25,56 zł

Brak uwzględnienia kosztów instalacji jest dużym błędem UKE, podobnie jak brak informacji o możliwości rezygnacji z modemu i związanymi z tym ulgami.

#231523  autor: maniek
 05 lis 2007, 13:37
zawsze warto sprawdzac oferty operatorow na ich stronach bo wszelkie porownania przez zewnetrzne instytucje nie sa dokladne i czesto nie uwzgledniaja istotnych szczegolow

#231628  autor: Adami
 05 lis 2007, 22:55
Ze swej strony mogę dodać, że błędy UKE o średniej cenie internetu dotyczą także Neti mianowicie ceny 1Mb/s przy umowie na 12 miesięcy są następujące:
instalacja lub jak kto woli aktywacja wynosi 10zł
rabat w przypadku rezygnacji z zakupu modemu to 40zł
19zł kosztują 2 miesiące jeżeli zamówienia dokonamy przez internet
następne 10 miesięcy kosztują nas 69zł
Czyli 698zł dzieląc na 12 miesięcy wychodzi średnio 58,2zł / miesięcznie.
Sądzę, że niebagatelne znaczenie ma także kontakt z operatorami, których wymienił Mo-xo i Netia a mianowicie o podwyższonej płatności :cry:
Z tego co wiem najdroższe połączenia z BOA są w Multimo-jeżeli się mylę proszę mnie poprawić lub podać numery bezpłatnych lub np w cenie 1 impulsu, infolinie BOA w/w operatorów.