• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #227781  autor: iSiO
 17 paź 2007, 16:59
Nie bardzo wiedziałem jak nazwać temat, ale już tłumacze o co chodzi.
Od 4 dni, codziennie dzwoni do mnie ktoś/coś na telefon stacjonarny. Nie moge namierzyć numeru gdyż dzwoni z zastrzeżonego. Odebrałem dwa razy i za każdym razem leciała jakaś melodyjka (podobna do tych co można usłyszeć na infoliniach np sieci komórkowych kiedy to czeka sie na połaczenie z konsultantem). Co ciekawe, mam aktywna poczte głosową TP i tam jest informacja o tym że ktoś dzwonił, ale w momencie odsłuchiwania nie słychać tej melodyjki tylko jest cisza.
Czy ktoś mógłby mi poradzić co z tym zrobić?

#227782  autor: PiotrG-dz
 17 paź 2007, 17:01
Zgłoś to na Policję lub do prokuratora. Podlega to pod paragraf 107 KW i karę za złośliwe nękanie nawet do 1500 zł. :wink:

#228034  autor: yagi
 18 paź 2007, 20:06
Moj dziadek ma to samo. Juz go trafia z tego powodu...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#228582  autor: Vieslav
 21 paź 2007, 08:19
Masz telefon w TP? Jest przecież opcja że można zablokować połączenia przychodzące z zastrzeżonego numeru...

re

#228892  autor: amadeo
 23 paź 2007, 06:34
tepsaslave pisze:Zgłoś to na Policję lub do prokuratora. Podlega to pod paragraf 107 KW i karę za złośliwe nękanie nawet do 1500 zł. :wink:
bzdure piszesz.... niema do tego zadnych podstaw prawnych, najlepiej aby uruchomić sobie usługę ACR-blokada połaczeń anonimowych...no tak ale jesli w rodzinie ktoś ma zastrzeżony to lipa..niedodzwoni sie!! :smt006

Obrazek

#229102  autor: D@rio
 23 paź 2007, 22:16
amadeo pisze:bzdure piszesz.... niema do tego zadnych podstaw prawnych,
pierdzielisz. Nękanie jest karalne. Jest to traktowane jako wykroczenie i karane z Kodeksu Wykroczeń. Dobrze pisze. Więc na Policje musi zgłosic, a ta skieruje wniosek do Sadu grodzkiego o ukaranie.

Cytuję:
Art. 107. kodeksu wykroczeń; Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.
Więc, nie wprowadzaj w błąd amadeo.

Obrazek

re

#229128  autor: amadeo
 23 paź 2007, 22:48
D@rio pisze:
amadeo pisze:bzdure piszesz.... niema do tego zadnych podstaw prawnych,
pierdzielisz. Nękanie jest karalne. Jest to traktowane jako wykroczenie i karane z Kodeksu Wykroczeń. Dobrze pisze. Więc na Policje musi zgłosic, a ta skieruje wniosek do Sadu grodzkiego o ukaranie.

Cytuję:
Art. 107. kodeksu wykroczeń; Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.
Więc, nie wprowadzaj w błąd amadeo.
D@rio przecież teraz niewiesz co piszesz.... takie zdarzenie niema żadnych podstaw prawnych... Jako JA zastanów się co piszesz !!!!!! niemasz w tym wypadku bladego pojęcia o zaistniałej sytuacji !!!! -
bo:
- wywołanie niezidentyfikowane (dla centrali zidentyfikowane-operatora) bez żadnych słów!!! typu obelg ,gróźb itd nie jest w żaden sposób scigane..... bo poprostu to moze być np FAX w trybie automat ------...i etc z opcją wysyłanie do skutku....

- wywołanie tryb automat- np sygnalizacja alarmu.....z aktywacja ACR
- połączenia od innego operatora (w TP się nie zidentyfikuje) jesli wywołanie ID nr tel jest z przyczyn technicznych zakłócone)błedny sygnał ID po sygnalizacji SS7 do centrali
-moze być to połączenie z zagranicy-na wyświetlaczu aparatu pokaże bzdury....

itd itd .........

ps
D@rio moze jesteś FACHOWCEM W GSM PLUS -ale jesli nie pracowałeś na żadnej centrali automatycznej-cyfrowej to lepiej się NIE WYPOWIADAJ bo zrobisz z siebie idiotę!!!!

Pozatym zapoznaj się z sygnalizacją SS7 -pomiędzy centralami i potem możemy porozmawiać..................................................... bo jak narazie niemasz o tym żadnego pojęcia....

-

Obrazek

#229140  autor: Klusek
 23 paź 2007, 22:59
A skąd ktoś może wiedzieć czy to jest FAX, błąd centrali czy inne ustrojstwo? Nie każdy pracował w automatycznej centrali cyfrowej. Głuche telefony są niepokojące i to już jest podstawa do zajęcia się sprawą.

Obrazek
Obrazek

re

#229142  autor: amadeo
 23 paź 2007, 23:01
Klusek pisze:A skąd ktoś może wiedzieć czy to jest FAX, błąd centrali czy inne ustrojstwo? Nie każdy pracował w automatycznej centrali cyfrowej. Głuche telefony są niepokojące i to już jest podstawa do zajęcia się sprawą.
to zgłoś takie zdarzenie na POLICJĘ.... i daj mi znać...moze coś ciekawego sie dowiem...czego jeszcze niewiem :smt005

Obrazek

#229147  autor: Klusek
 23 paź 2007, 23:06
Może nie zgłaszał bym od razu na policję, ale najpierw do operatora, ale bym zgłosił i nie bał bym się, że mnie wyśmieją, bo nie wiedziałem, że to centrala jaja odwala.

Obrazek
Obrazek

re

#229153  autor: amadeo
 23 paź 2007, 23:17
Klusek pisze:Może nie zgłaszał bym od razu na policję, ale najpierw do operatora, ale bym zgłosił i nie bał bym się, że mnie wyśmieją, bo nie wiedziałem, że to centrala jaja odwala.
Dokładnie to bym sam zrobił....ewentualnie uruchomił ACR-bezpłatnie

Obrazek

#229168  autor: D@rio
 23 paź 2007, 23:38
amadeo pisze:takie zdarzenie niema żadnych podstaw prawnych... Jako JA zastanów się co piszesz !!!!!! niemasz w tym wypadku bladego pojęcia o zaistniałej sytuacji !!!! -
przestań pierdzielić bez konkretów. Powiem Ci już dosadnie. I nie wreszcz na mnie.
amadeo pisze:- wywołanie niezidentyfikowane (dla centrali zidentyfikowane-operatora) bez żadnych słów!!! typu obelg ,gróźb itd nie jest w żaden sposób scigane..... bo poprostu to moze być np FAX w trybie automat ------...i etc z opcją wysyłanie do skutku....
brednie. Jak masz nakaz prokuratury to każda próba połączenia jest zapisywania. Wystarczy aby połączenie było zainicjowane. Pozatym, nie ucz mnie w paragrafach. Mam w rodzinie prawnika i to u Niego zasięgałem porady.

A czy to fax, idzie to sprawdzić. Choć fax zazwyczaj nie jest z opcją CLIR.
amadeo pisze:D@rio moze jesteś FACHOWCEM W GSM PLUS -ale jesli nie pracowałeś na żadnej centrali automatycznej-cyfrowej to lepiej się NIE WYPOWIADAJ bo zrobisz z siebie idiotę!!!!
Ty jeszcze większego ze zboczeniem zawodowym ;-) w dodatku od pracowników z TP S.A. którzy jak i większość, tak i Ty wciskają kit. Otrząśnij się. Wszędzie gdzie powiesz nie prawdę będę to tępił. Zwłaszcza że jesteś nisko postawionym pracownikiem w TP. A uważasz się za dyrektora, do którego dużo Ci brakuje.
amadeo pisze:Pozatym zapoznaj się z sygnalizacją SS7 -pomiędzy centralami i potem możemy porozmawiać..................................................... bo jak narazie niemasz o tym żadnego pojęcia....
ha ha :-D żeś palnął. Znam tę sygnalizację bo taka sama występuje w sieciach komórkowych :-) i co? I wiem że mam rację. Książkę Ci przesłać o tej sygnalizacji?
amadeo pisze: połączenia od innego operatora (w TP się nie zidentyfikuje) jesli wywołanie ID nr tel jest z przyczyn technicznych zakłócone
to wtedy połączenie nie dojdzie do skutku. Pozatym zawsze jest identyfikacja od jakiego operatora leci - ZAWSZE.
amadeo pisze:błedny sygnał ID po sygnalizacji SS7 do centrali
-moze być to połączenie z zagranicy-na wyświetlaczu aparatu pokaże bzdury....
chyba w Twojej głowie. Na prawdę. Żal... chyba zapomniałeś że już jesteśmy na etapie central cyfrowych z szyfrowaniem.
amadeo pisze:- wywołanie tryb automat- np sygnalizacja alarmu.....z aktywacja ACR
sygnalizacja alarmowa też ma swój kod indetyfikacji i jest rozpoznawalna.

Obrazek

#229170  autor: D@rio
 23 paź 2007, 23:40
Klusek pisze:ale najpierw do operatora,
nie nie, operator nie miesza się w takie prywatne sprawy. Oni muszą mieć proceduralne podejście...
Klusek pisze:że mnie wyśmieją, bo nie wiedziałem, że to centrala jaja odwala.
na prawdę czasy analogowych central i komuny już minęły. Ludzie, przestańcie fixować... jesteśmy na etapie ADSL2+ a Wy sobie wmawiacie że centrala fixuje na głupim CLIP'ie który stosunkowo ma dość prostą budowę...

Obrazek

re

#229172  autor: amadeo
 23 paź 2007, 23:41
D@rio niemasz pojęcia o CENTRALACH...niepisz bzdur.. BARDZO PROSZĘ NIE WPROWADZAJ ZAMENTU INNYM......

ps
Tobie sie nie da tego wytłumaczyć.... pozyj wiecej lat

Obrazek

#229183  autor: D@rio
 23 paź 2007, 23:52
amadeo pisze:D@rio niemasz pojęcia o CENTRALACH...niepisz bzdur.. BARDZO PROSZĘ NIE WPROWADZAJ ZAMENTU INNYM......
konkrety, konkrety.... argumenty.
amadeo pisze:ps
Tobie sie nie da tego wytłumaczyć.... pozyj wiecej lat
konflikt pokoleń? 8)

Obrazek

#229199  autor: babeo
 24 paź 2007, 07:47
Panowie, pewnieuznacie to za OT, ale proszę Was o jedno - wyluzujcie :-) bo jak nie ....

... to załatwie Wam na parę dni 'planowe wyłączenie pewnego odcinka siecie SN', może bez 'prundu' przez jakiś czas i z utudnionym dostępem do neta trochę odpoczniecie :smt004