• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#171769  autor: D@rio
 08 kwie 2007, 17:16
jakiś nowy wynalazek...

ostatnio dużo się mnoży tych operatorów VoIP :|

Obrazek

#173506  autor: Sirmark
 13 kwie 2007, 03:08
krzysztof86i pisze:hcial bym zaczac kozystac z rozmow voip. natrafilem na taka strone:
freeconet nie jest operatorem, jest usluga, gdzie ktorej mozna m.in uzywac kilku operatorow voip.

Jak sie uruchomili, to dalem im szanse ale cos wtedy jeszcze nie gralo, potem kolejny raz chcialem to sobie skonfigurowac, ale przeroslo to moje 30 minut ktore chcialem poswiecic..
Bo przeciez chodzi o to aby mogla to wykorzystac osoba, ktora sie troche mniej zna.

Pewnie za jakis czas dam im kolejna szanse.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#174371  autor: Robbie
 15 kwie 2007, 22:33
Hej,

ja korzystam z Freeconet; tez mialem niezle problemy na poczatku by sie do nich zalogowac. Zostawilem wiec to na boku i korzystałem z IPfona; ale w lutym podjałem kolejną próbe i sie udało, bo uprościli dosyć ten cały panel rejestracji.

Nie jest zly ten freeconet, mozna robic fajne kombinacje jesli idzie o operatorów:)

#174376  autor: krzysztof86i
 15 kwie 2007, 22:38
hej Robbie moglbys opisac cos wiecej o tym freeconet
jak to wyglada ?
biore sobie freeconet place te 2 zl miesiecznie i dzwonie czy musze miec jeszce jakiegos np ipfona? halointerie itd ? i dopiero z nich wybiera najtansze polaczenie?

w wiadomosciach na telepolis doczytalem sie ze freeconet doplaca do bramek voip.....
przechodzil juz ktos przez to ?

czy da sie miec identyfikacje nr majac voip? jest jakas dodatkowa oplata za to?

#174390  autor: Robbie
 15 kwie 2007, 23:14
tzn tak, ja najpierw przystapilłem do ipfona i od nich mam nr tel; jak sie pojawił freconnet to tam zarejestrowalem ten numer z ipfona, bo mozna rejestrowac swoj numer od innego telekoma, ale w tym freeconecie jest tak, ze mozna od nich bezposrednio dostać numer czyli do ipfonow itp nie trzeba wczesniej przystepowac.

i w freconnecie te 2 zlote placi sie dopiero po 3 miesiacach od rejestracji; na ich stronie glownej jest to dokladnie opisane;

no wlasnie ta nowa promocja z bramkami chyba jakas fajna. korzystal ktos?

#178401  autor: marwwa
 29 kwie 2007, 00:57
Robbie pisze:tzn tak, ja najpierw przystapilłem do ipfona i od nich mam nr tel; jak sie pojawił freconnet to tam zarejestrowalem ten numer z ipfona, bo mozna rejestrowac swoj numer od innego telekoma, ale w tym freeconecie jest tak, ze mozna od nich bezposrednio dostać numer czyli do ipfonow itp nie trzeba wczesniej przystepowac.

i w freconnecie te 2 zlote placi sie dopiero po 3 miesiacach od rejestracji; na ich stronie glownej jest to dokladnie opisane;

no wlasnie ta nowa promocja z bramkami chyba jakas fajna. korzystal ktos?
Wszystko byłoby fajnie, gdyby działało. Na razie to ich instrukcje ni czorta nie zgadzają się z tym, co widać w poszczególnych oknach. Bełkot, wszystko się nazywa "rejestracja". Podobne do bardziej dopracowanego VoxaLot . Voxalot zapewnia te same funkcje, za darmo, ale obydwa nastręczją jeden kłopot: dobrze (na ogół) pracują z niektórymi operatorami. Z tymi najatrakcyjniejszymi (darmowe bETAMAXY) VoxaLot nie mógł do niedawna pracować, bo był blokowany zewzględu na podejrzenie nieuczciwego pośrednictwa (We Freeconecie o tym nie wiedzieli, na pytania odpowiadali: przecież inni operatorzy dają się obsługiwać , todlaczego niby... Ostatnio: tryumf, . Betamaxy odblokowały Voxalota na tyle, że realizują ich połączenia, ale... z wyjątkiem tych całkiem darmowych. Problem we Freeconecie nadal nieznany. Ponadto, te numery, które można u nich załatwić , to numery trzech dość drogich operatorów , z którymi się skojarzyli. Teoretycznie można mieć numer u innego operatora, ale ... przez dwa tygodnie nie udało mi się spowodować , żeby numery od innych operatorów były obsługiwane, a z Betamaxem - jak wyżej. Tylko przystawka internetowa (bramka) lub bramka USB do komputera, współpracująca bezpośrednio z Betamaxami (Internetcalls, Voipcheap, Voipdiscount i inne) zapewnia poziom niezawodności odpowiedni dla telefonu domowego, z którego korzysta kilka osób w rodzinie.
Platforma Freeconet, jak i Voxalot są raczej do zabawy, na razie, kalkulacja tańszego operatora, kiedy istnieją całkiem darmowi, nie jes szczególnie atrakcyjna.

mar

#178570  autor: Robbie
 29 kwie 2007, 14:28
marwwa pisze:Ponadto, te numery, które można u nich załatwić , to numery trzech dość drogich operatorów , z którymi się skojarzyli. Teoretycznie można mieć numer u innego operatora, ale ... przez dwa tygodnie nie udało mi się spowodować , żeby numery od innych operatorów były obsługiwane,
Nie jarze jaki jest problem z numereami od freconet. Można miec numery od tych operatorów, równiez ze strefy 039; ale opłata za numer wliczona jest w abonament placony po 3 miesiacach po zalozeniu u nich konta i wynosi 1,95.
ja zarejestrowalem u nich numer z ipfona i wszystko fajnie biega.

Nie sadze tez by ci operatorrzy byli tacy dość drodzy,. polaczenia na stacjonarne w polsce wahaja sie miedzy 5 a 9 groszy brutto za min przy naliczaniu sekundowym; komorki w polsce za 32 grosze. mnie sie wydaje ze ta oferta jest jednak przyzwoita.

#235919  autor: marwwa
 28 lis 2007, 08:58
U Betamaxa darmo, , po tzw. FUP 0,01 Euro. 9g/min to więcej, niż w TPSA

mar

#235935  autor: bkawa
 28 lis 2007, 10:50
Ja korzystam od około miesiąca i jestem bardzo zadowolony. Nie widzę różnicy w jakości połączeń w porównaniu ze zwykłą telefonią.
Na początku próbowałem w IPFonie. Jakość tragiczna, ale nie sądzę, że to z winy operatora.
Jak już założyłem konto we FCN próbowałem tam przenieść nr z IPF i faktycznie ciężko się to konfiguruje - poległem (jak tylko znajdę czas to przypuszczę kolejny atak).
Reasumując - do prostych rozwiązań domowych FCN jest w sam raz. Prosto i przyjemnie.
ps. Jakiś czas temu był spory artykuł w GW na temat FCN

#248257  autor: maniek
 29 sty 2008, 09:19
a moze ktos z was korzysta z freeconet w komorce? nie wie ktos jak to dziala w praktyce? i zasadnicze pytanie czy zeby rozmawiac za free obie osoby musza byc w zasiegu wifi czy tylko osoba wykonujaca polaczenie bo to ze obie osoby musza byc zarejestrowane tzn ich numery we freeconet to wiadomo?

#248260  autor: hainasz
 29 sty 2008, 09:36
Jeśli jedna z osób nie będzie pod VoIPem, a zadzwonisz z VoIP to i tak za zakończenie połączenia w sieci komórkowej zapłacisz. Oboje musicie być zalogowani w danym momencie przez WiFi, ewentualnie przez UMTS/HSDPA.
Ja jestem zarejestrowany od pół roku i korzystałem przez pewien czas z nich w bramce. Ale niestety jak już napisano Betanaxy się z tym gryzą i nie darmowych 300 tygodniowo. Co do stawek za min to są bardzo ciekawe i opłata za nr bardzo przystępna.
Ostatnio bawię się rebtelem - niesamowity pomysł.

hainasz