• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #231315  autor: Marens
 04 lis 2007, 10:06
arthuurr pisze:połączenie dial-up wynosi jedynie 115,2 kbps
Miałem kiedyś podobny problem z SE k800i, który był w zasięgu 3G. Pomimo prędkości portu 115,2 której nie dało się zmienić. Prędkość połączebia wynosiła 384kb/s czyli +/- 40 Kb/s.

#231320  autor: marcinb
 04 lis 2007, 11:06
arthuurr pisze:Ja łącze się z internetem przez kabel na którym widnieje napis CA-42 (napisałem wcześniej że to DKU-5 bo myślałem że to to samo). Chyba wyjaśniłem sytuację.
Czyli powinien być dobry.
Zastanawiam się, czy to nie jest wina tego, że do tej pory był używany modem - Nokia 6310. Jakieś pozostałości w systemie, coś się gryzie. Tak jak pisałem w panelu sterowania w "Nokia modem options" widoczna jest tylko N6310.

#231361  autor: tymis
 04 lis 2007, 14:35
marcinb pisze:powinien być dobry
Jest dobry, przekopałem strony Nokii i dotarłem w końcu do tej informacji.
Kabel do transmisji danych CA-42 umożliwia w Nokii 6020 oprócz m. in.: tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji również łączność z intermetem.
Natomiast wspomniany przeze mnie kabel DKU-5 nie jest już obsługiwany przez pakiet Nokia PC Suite 6.84.
Załączam link do strony Nokii gdzie można sprawdzić funkcje dostępne w danym telefonie i wymagany do tego kabelek.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#231397  autor: D@rio
 04 lis 2007, 17:46
marcinb pisze:Zastanawiam się, czy to nie jest wina tego, że do tej pory był używany modem - Nokia 6310.
no jeśli modem wisi na tym samym porcie to być może...

Obrazek

#231438  autor: marcinb
 04 lis 2007, 20:08
D@rio pisze:no jeśli modem wisi na tym samym porcie to być może...
N6310 jest podłączona takim starym kablem, kupionym kilka lat temu. Nie pod USB tylko do gniazda szeregowego (?).

#231456  autor: D@rio
 04 lis 2007, 20:42
marcinb pisze: N6310 jest podłączona takim starym kablem, kupionym kilka lat temu. Nie pod USB tylko do gniazda szeregowego (?).
N6310i podłącza się do RS-232.

A powiedz mi... a N6020 nie ma w Nokia Modem Options bo to nowszy telefon, a tam są tylko starsze. Ja mam w NMO tylko 6310i i 6822. Np. moja N70 już tam nie występuje a działa.

A jeszcze naszła mnie taka myśl... a masz Nokia Connection Manager (jest to w Panelu Sterowania - ja to mam) ? I jest tam widoczny jakiś telefon (ale po podłączeniu kablem)?

Obrazek

#232499  autor: marcinb
 10 lis 2007, 15:16
Nie mogę tak szybko odpisywać czy coś się zmieniło/poprawiło w połaczeniu z netem przez N6020 ponieważ jestem tylko co kilka dni przy tym komputerze gdzie ten przypadek ma miejsce.
Ale do rzeczy.

Dzisiaj zauważyłem, że modem-N6020 Cable jest zainstalowany pod COM1, natomiast kabel pod COM3. Modem można było tylko ewent. zamienić na COM2, ale za to kabel, po kilku alertach ostrzegających że inne urządzenie korzysta z tego portu udało mi się zmienić na COM1 (czyli tak jak modem).
Utworzone wcześniej połączenie sieciowe mimo zmian nie dawało rady z połaczeniem, za to... uzyskałem wreszcie połączenie z internetem dzięki One Touch Access z pakietu Nokia PC Suite. Właśnie jestem połączony i pisze tego posta :)
Zaraz spróbuję ponownie utworzyć poączenie sieciowe - zawsze to mniej klikania (skrót na pulpicie).
Tylko ta szybkość - jak na razie byłem może na 1-2 stronach tyle że w ustawieniach kablach można ustawić najwększą szybkość portu na 115200 bitów na sekundę - a dokładnie jest to jedyna pasująca, najwyższa wartośc z prędkością modemu. Gdy kabel pozostał na 115,2 a modem ustawiłem na więcej to nie chciał się poźniej połączyć z internetem.
Dzięki za pomoc! Nie jest za szybko ale chociaż jest co jest (a po to wymieniłem z 6310 na 6020 żeby było szybciej-na razie nie ma różnicy.)

[ Dodano: 2007-11-10, 16:08 ]
No niestety nie działa to wszytsko jak powinno. Po ustawieniu kabla i modemu na yen sam COM1 przez PC SUITE i One Touch Acces jeszcze sie dą połączyć. Po resecie-restarcie komputera już biedny nie może wyłapać komórki na COM1.. eh... trzeba jeszcze nad tym posiedzieć.

[ Dodano: 2007-11-15, 21:51 ]
Działa.
Musiałem:
1. Wyczyścić wszystkie stare wpisy (rejestr + dysk) zwiazane z pc suite,modemami itd.
2. Zmienic w rejestrze windy wpis dot. modemu Nokia 6020 Cable aby modem mogl byc zainstalowany rowniez na porcie COM3
3. Wgrac tylko sterowniki do kabla, bez pc suite-a.
4. Zainstalowac modem na tym samym porcie co kabel - COM3
5. I moze jeszcze jakies drobnostki.

Mission complete

[ Dodano: 2008-03-09, 17:54 ]
Przydatne linki:
forum Nokia
funduBytes

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.