• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #363008  autor: mediafun
 02 paź 2009, 15:00
Limit 7 GB kosztuje 55 zł przy umowie bezterminowej. Przy umowie na rok cena spada do 54 zł, a przy umowie dwuletniej - do 49,90 zł.

na stronach multimo sama oferta ok ale przyjrzyjmy się jaki modem obecnie daja, a z info wynika ze jest to modem SONY ERICSSON MD300, który obsługuje prędkości pobierania do 3,6 Mb/s, więc więcej i tak nie uciągnie nawet gdyby warunki byly,
jeżeli ktoś z braci lub sióstr się na ten net pokusi, niech się wypowie jak to działa i na jakim sprzęcie Oferta multimo mobilny net jest Ok, pytanie co pokaże TP , bo ponoć mają coś zaproponować, czy znowu się rozczarujemy?

od pani z multimo uzyskałem info że za 2 tygodnie do oferty będzie włączony hauwei e 1550 i e1750, info nie jest pewne ale rokuje dobrze. Inną rzecz jaką mi pani przekazała to fakt ze biorąc neta placimy za modem przy umowie bezterminowej 129zł - jezeli chcemy modem na wlasnosc lub placimy za dzierżawę modemu 8zł w każdym miesiącu, . Te 8zł przy bezterminowej umowie no to troche przez te miesiące moze sie uzbierać kasiory. w zestawie karta orange nam jest przyznawana,
Pomimo paru wad oferta jest godna polecenia dla ludzi korzy mają dobry zasięg, a 7 giga to na obecne inne oferty dobry transfer- moja własna opinia

Pani z multimo dzwonila raz jeszcze i mialem okazje wypytac o to co wczesniej sie nie przypomnialo Modem wcale w zestawie obowiązkowo brac nie trzeba, mozna dzialać na swoim modemie, oni tylko dosyłają kartę.
Oferowane modemy są bez simlocka tzn obecnie 1 oferowany w cenie 129zł przy bezterminowej , przy 12 miesiecznej umowie 119zł, Pani z obslugi była miła, nie nachalna, pozostaje tylko sprawdzić jak w praktyce ten zasieg Orange wyglada ale to juz od lokalizacji zalezy napiszcie gdy ktos usluge zamówi, jakieś inne macie spostrzeżenia

#363030  autor: Patryk_
 02 paź 2009, 16:52
Jedynym "kruczkiem" jest opłata aktywacyjna w przypadku umowy na czas nieokreślony,no ale w W3 zasadniczo zawsze się płaci co najmniej te 50 zł brutto niezależnie od długości umowy.

A net działać będzie najpewniej identycznie,jak na kartach Orange,podobnie jak Mbank Mobile działa identycznie jak iPlus,więc kompresji obrazków się nie uniknie (bo wątpię,żeby oferowali też dostęp do APN "vpn").

#363063  autor: matteo
 02 paź 2009, 19:31
Patryk_ pisze:Jedynym "kruczkiem" jest opłata aktywacyjna w przypadku umowy na czas nieokreślony,no ale w W3 zasadniczo zawsze się płaci co najmniej te 50 zł brutto niezależnie od długości umowy.

A net działać będzie najpewniej identycznie,jak na kartach Orange,podobnie jak Mbank Mobile działa identycznie jak iPlus,więc kompresji obrazków się nie uniknie (bo wątpię,żeby oferowali też dostęp do APN "vpn").
Co rozumiesz przez pojęcie kompresji obrazków?

#363066  autor: Patryk_
 02 paź 2009, 19:56
matteo pisze:Co rozumiesz przez pojęcie kompresji obrazków?
Standardowo w mobilnym Orange ruch przechodzi przez serwer proxy,który w locie rekompresuje *.JPG pobierane z Internetu.
Ilość danych do przesłania się zmniejsza,ale jakość też bardzo mocno spada.

#363088  autor: matteo
 02 paź 2009, 21:09
Patryk_ pisze:
matteo pisze:Co rozumiesz przez pojęcie kompresji obrazków?
Standardowo w mobilnym Orange ruch przechodzi przez serwer proxy,który w locie rekompresuje *.JPG pobierane z Internetu.
Ilość danych do przesłania się zmniejsza,ale jakość też bardzo mocno spada.
Dzięki za wyjaśnienie.

#363100  autor: Marens
 02 paź 2009, 21:41
Jak będzie kompresja to już nie jest tak pomarańczowo.

[ Dodano: 2009-10-06, 19:59 ]
Pozwolę sobie opisać na bieżąco jak wyglądają moje testy Multimo.

1) Wstępne zamówienie w Czwartek
2) Dziś mam telefon zwrotny, że wszystko przygotowane i możemy finalizować. Akurat o 11 nie mogłem rozmawiać, więc poprosiłem telefon za 2 godziny. Dziewczyna oddzwoniła po 2.5godziny więc brawo za punktualność :brawa: (w sensie b.dobrze). Zadałem kilka pytań:
=> po wykorzystaniu 7GB operator może, ale nie musi zmniejszyć prędkość do 64kbit.
=> Co do hosta/VPN'u/IPka/kompresji nie potrafiła odpowiedzieć, przeprosiła że nie wie ale podejdzie do kolegi z działu technicznego i zostawi mu mój numer gdyż nie może mnie przełączyć.
3) Nie minęło 20min a miałem telefon zwrotny, strasznie trzeszczało (przełączyło mnie na EGSM w P4; mam w Plusie zablokowane odbieranie połączeń anonimowych). Poprosiłem o telefon na 2-3min, przelogowałem się do Plus'a i akurat gość zadzwonił
=> IP/host Orange
=> Nie ma kompresji (kazałem mu się upewnić, gdyż jak jest kompresja danych to ja się nie zgadzam na podpisanie umowy a jak mnie wprowadzi w błąd to rozmowa jest nagrywana, mam jego nazwisko i obiecuje mu kłopoty :rotfl: )
4) Podajemy wszystkie dane, mamy do wyboru wysyłkę umowy w formie elektronicznej, papierowej pocztą. Jednak jest preferowana wysyłka e-mailem gdyż realizacja jest błyskawiczna.
5) Umowa przyszła e-mailem w formie PDF'u do wydrukowania, podpisania i odesłania.
6) Musimy skserować dowód osobisty i dołączyć do przesyłki.
7) Wysłałem poleconym priorytetem umowę/ksero i czekam na przesyłkę zwrotną z kartą SIM. Najpóźniej do 20.10 powinienem otrzymać kartę.
8.) Okres rozliczeniowy jest zawsze 1.
9) Jak podpiszę na nieokreślony to można w każdym momencie przedłużyć na nieoznaczony i jak będzie wszystko w porządku to nie będę się patyczkował i przedłużę bo wydaje mi się że jest co coś w stylu test Era internet stacjonarny.

[ Dodano: 2009-10-12, 17:59 ]
Kwestie organizacyjne

1) 1.10.09 dzwonię do Multimo, że jestem zainteresowany usługą. Usługa jest w trakcie wdrażania, za kilka dni będziemy mieli techniczną możliwość podpisania umowy. Umawiam się na telefon zwrotny.
2) Telefon zwrotny 6.10.09. Ustalam wszystkie szczegóły, umowę dostaje na e-maila. Drukuje, podpisuje i odsyłam poleconym piorytetem.
3) 9.10.09 Multimo wysyła do mnie list polecony z potwierdzeniem odbioru. Nie był priorytetowy więc nie wiem jakim cudem doszedł na dziś.
4) 12.10.09 Lisotonosz przynosi przesyłkę

Tak to wygląda mniej, więcej
Obrazek

Kwestie techniczne

1) Dostajemy kartę SIM Orange, która jest dosyć nieudolnie przerobiona na Multimo.
Tył karty, gdzie jest logo Orange jest zamazane markerem. Plastik, gdzie siedzi karta SIM w kopercie ma naklejone naklejki Multimo w miejscu Halo Orange. Co zresztą widać na zdjęciach
2) Karta jest SIM/R-UIM, brakuje mi w chwili obecnej terminala aby sprawdzić czy pociągnie CDMA. Myślę, że spokojnie będzie działało...
3) Pin dostajemy na wydrukowanej kartce, aby nie dać "koperty Orange"
4) Oczywiście jest kompresja danych
5) host public-gprs [...] centertel.pl

Dzwoniłem do Multimo do działu technicznego, oczywiście trafiłem na niekompetentną babkę, po czekaniu 12min. Powiedziała, że "widocznie jest kompresja i nic z tym nie jest w stanie zrobić". Nakierowałem, że można zadzwonić do Orange i uruchomić usługę VPN. Jeszcze numer chciałem podać, zrobiłbym to sam ale nie wiem na kogo jest zarejestrowana karta sim w której jestem posiadaniu. Napisałem e-maila do BOK, że albo "pozbędą się kompresji danych" (a napisałem jak to zrobić ) albo w ciągu 10dni rezygnuje z umowy bez podania przyczyn. ew. wypowiadam zgodnie z pkt. regulaminu umowę w ciągu 15dni. Więc vpn, leży w gestii "dobrej współpracy".
Obrazek
Obrazek

Podsumowanie

Pewny jestem, że jest to Orange Free Premium 7GB/120zł korporacyjne, przedłużone na co najmniej -50%. Dlaczego tak uważam?
=> Karta SIM/R-UIM Orange z zamazanym logo markerem
=> Numer seryjny karty sim ma CDMA na końcu, więc powinno działać w sieci CDMA
=> Limit 7GB
=> Prędkość polimitowa 64kbps

#364610  autor: elkanguro
 13 paź 2009, 17:51
Więc zapewne będzie to nawet działało z modemem posiadającym Simlock na Orange, prawda?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#364612  autor: Marens
 13 paź 2009, 17:53
Jak najbardziej tak.

#364673  autor: elkanguro
 13 paź 2009, 22:21
Marens, widzę, że przetestowałeś, czy warto to brać? Działa lepiej niż Orange, tak samo czy gorzej?

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#364678  autor: Marens
 13 paź 2009, 22:39
Działa to identycznie jak Orange, dostajemy nawet kartę SIM Orange z zamazanym logo Orange. Nie ma tutaj mowy o przycinaniu transferu, bo karta jest w Multimo. Działa i będzie dziać identycznie jak Orange Free Premium 7GB, 64kbps po limicie.
Jest kompresja i duże prawdopodobieństwo, że będzie działać w CDMA lecz nie mam terminala aby przetestować.

#364682  autor: tajniak
 13 paź 2009, 23:05
To fajny bajer. :P Ich to chyba nic nie kosztowało prawda?

#364688  autor: Marens
 13 paź 2009, 23:34
tajniak pisze:To fajny bajer.
Ma to tyle samo zwolenników co przeciwników, ja akurat jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania. Wszystko leci skompresowane, czy tego chcesz czy nie. Jak masz Orange to możesz uruchomić VPN, a tutaj walczę z BOK o wyłączenie kompresji.

#364689  autor: maniek
 13 paź 2009, 23:34
Kompresja danych bedzie bo usluga jest realizowana na nadajnikach orange. W orange tez jest kompresja. Multimo to nic innego jak orange tyle ze z wiekszym limitem. Znajomy ma i jest ok. Marens ciekawe kiedy ci odpowiedza na temat vpn i czy dasz rade zwrocic karte w ciagu 15 dni.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 23:42 przez maniek, łącznie zmieniany 1 raz.

#364690  autor: Marens
 13 paź 2009, 23:36
maniek pisze:Multimo to nic innego jak orange tyle ze z wiekszym limitem.
Logo Orange na karcie SIM jest zamazane markerem więc to nic innego jak Orange Free Premium pod nazwą Multimo z obniżoną ceną o 50%. Kompresja danych na siłe to nieporozumienie.

#367766  autor: maniek
 03 lis 2009, 09:24
Marens pisze:Oczywiście jest kompresja danych
Jak zglosisz multimo ze nie chcesz miec kompresji to wylacza. Moj znajomy tak zrobil i smiga tak jak normalny net.

#367842  autor: kamil1221
 03 lis 2009, 17:07
Co do używania CDMA - wydaje mi się że posiadając tylko samą kartę RUIM nie zalogujesz się do tej sieci, gdyż nie posiadasz loginu, który jest aktywny w Orange.

#367963  autor: Marens
 04 lis 2009, 11:25
Login do CDMA jest tylko w Freedom PRO, w Free Optimum/Premium/Platinum jest standardowy. Tylko problem w tym, że nie pamiętam jaki to był.

#367998  autor: Patryk_
 04 lis 2009, 15:11
Marens pisze:Tylko problem w tym, że nie pamiętam jaki to był.
Bodajże [email protected]

#369408  autor: mediafun
 12 lis 2009, 16:48
oto odpowiedź na pare pytań od multimo

Okres rozliczeniowy zaczyna się zawsze 1 dnia każdego miesiąca.
Faktury wysyłamy na adres email podany w umowie. Faktury dają możliwość
odliczenia podatku VAT. W przypadku aktywacji usługi po 1 zostanie naliczona
opłata proporcjonalna za miesiąc w którym nastąpiło uruchomienie usługi. Na
życzenie abonenta kompresja danych może zostać wyłączona
. Prośbę należy
skierować poprzez infolinię Multimo

wynika z tego że kompresję wyłączyć można a używa ktoś w praktyce neta od nich, jak to jest w realu?

[ Dodano: 2009-12-03, 09:19 ]
od kilku dni mam multimo mobile 7GB w opcji na umowe bezterminową, wszystkie papiery sprawnie w ciągu 7 dni wysłałem i odebrałem od multimo razem z kartą bo modem mam swój
usługa spisuje się dobrze, cudów nie ma, w mojej lokalizacji wyciągam od 1-1,5mega, łącze działą stabilnie, w ciągu ostatnich 2 dni raz rozłączyło
powiem tak jeżeli w waszej okolicy orange daje HSDPA na przyzwoitym poziomie to ten internet może być dla was odpowiedni oczywiście do normalnego użytkowania bo 7GB transferu to dużo ale nie ogromnie dużo. działąm na modemie e160 chyba znanej marki

[ Dodano: 2010-01-12, 13:04 ]
z neta odmultimo korzystam drugi miesiac
i powiem ze źle nie jest

Obrazek [quote][/quote]