• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#292778  autor: kuwejt
 14 paź 2008, 22:31
No nie do konca tak jest. w d-linku twardy reset przywraca wszytsko na zero.

a co miales na mysli mowiac:
jak sklonowac? ustawiles dwa takie same adres MAC na dwoch komputerach?
Ludzie nie uczcie sie robic takich dziwolongow.. :-/
mysle ze jemu chodzilo o to by sklonowac MACa z komputera na router, nie ma w tym nic niezwyklego, teraz praktycznie w kazdym panelu administracyjnym routera jest taka funkcja. CO prawda jest to bardziej softowa emulacja MACa niz jego fizyczna zmiana ale jest dosc przydatne przy tego rodzaju sprzecie chociażby do tego ze router moze wtedy udawac pierwsze urzadzenie po stronie klienta zamiast np PC :P

ja niedawno zmienilem komputer stacjonarny na lapka i majac internet po LAN zadzwonilem do provider'a z prosba dodania MACa lapka do systemu tak bym na nim tez mial WWW, jednak okazalo sie ze po dodaniu 2 MACa do konta bylbym 2x fakturowany przez system i zeby tego uniknac sam czlowiek z obslugi zasugerowal mi MAC clone. Jest to tylko o tyle niewygodne ze net nie dziala na 2 kompach na raz no ale coz nie placac 2x nie mozna miec wszytskiego

#292795  autor: cloud21
 15 paź 2008, 03:59
Ujme to inaczej, poprostu adresy MAC i IP dodałem do Static DHCP clients, i net mi działa na obydwu kompach jednocześnie.

#293063  autor: Sirmark
 16 paź 2008, 23:16
kuwejt pisze:mysle ze jemu chodzilo o to by sklonowac MACa z komputera na router, nie ma w tym nic niezwyklego, teraz praktycznie w kazdym panelu administracyjnym routera jest taka funkcja.
ale ja wiem, ze taka opcja jest, ino nie o niej mowa... to klonowanie ustawia MAC dla WAN-u, a my tu rozmawiamy o dzialaniu LAN-u.
cloud21 pisze:Ujme to inaczej, poprostu adresy MAC i IP dodałem do Static DHCP clients, i net mi działa na obydwu kompach jednocześnie.
no to juz wyszystko jasne. i dobrze ze sprawa sie rozwiazala.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#361561  autor: koslik
 24 wrz 2009, 16:02
Nie chciałem tworzyć nowego wątku, więc odświeżę ten. Otóż kupiłem niedawno router D-link Dl-524. Podłączyłem go do pc i "quick installation" przebiegło bez problemu, ale i tak nie ma połączenia z internetem. Laptop wykrywa sieć, może się z nią połączyć lecz internet podobnie jak na pc nie działa. Z góry dziękuję za pomoc.

#361782  autor: Sirmark
 25 wrz 2009, 21:05
koslik pisze:tóż kupiłem niedawno router D-link Dl-524. Podłączyłem go do pc i "quick installation" przebiegło bez problemu, ale i tak nie ma połączenia z internetem. Laptop wykrywa sieć, może się z nią połączyć lecz internet podobnie jak na pc nie działa. Z góry dziękuję za pomoc.
Jak rozumiem, ze sie wewnetrzna dziala.
Teraz musisz dokladniej napisac, jakie ma lacze oraz jak je skonfigurowales.

M.

--

#362047  autor: koslik
 27 wrz 2009, 17:39
stałe, kablówka. Podczas instalacji wybrałem Static IP i tam pod WAN IP, WAN Subnet Mask, WAN Gateway itd. wpisałem to co znalazłem w panelu sterowania w połączeniach sieciowych. Czytałem ten wątek i ktoś napisał o skopiowaniu MAC'a. Zrobiłem to, ale nie pomogło. Jak już pisałem laptop wykrywa sieć bezprzewodową, ale ani na PC ani na laptopie nie ma internetu.

#362057  autor: Kaczy
 27 wrz 2009, 18:20
A jaki operator kablówki? Najlepiej sprawdź co pisze na stronie operatora odnośnie konfiguracji łącza. Wielu ma automatyczne przyznawanie IP, przez DHCP. Wtedy zaznaczasz "Dynamic IP" i już wszystko działa :)

...::: Made for loneliness :::...

#362060  autor: koslik
 27 wrz 2009, 18:38
Kablówka regionalna, TK Chopin ;p Dynamic IP raczej odpada bo wtedy wyskakuje błąd, że nie udało się nawiązać połączenia i każą od nowa ustawić WAN settings.

#362137  autor: Sirmark
 28 wrz 2009, 10:00
koslik pisze:Kablówka regionalna, TK Chopin ;p Dynamic IP raczej odpada bo wtedy wyskakuje błąd, że nie udało się nawiązać połączenia i każą od nowa ustawić WAN settings.
hmm. a DNS-y w routerze podales?

W kazdym razie.
1. podlacz bezposrednio komputer do modemu. Najlepiej zrob zdjecia/screeny ustawien karty sieciowej
2. z menu start-uruchom-cmd i wpisz: ping wp.pl . zwroc uwage czy TTL jest wieksze
niz 1
3. reset routera do utawien fabrycznych
4. ustawiesz w routerze dla WAN mac adres taki jak ma karta sieciowa., nastepnie konfigurikesz jako static: IP, maske, brame i DNS-y.
5. Jesli dzialalo bezposrednio na kompie to powinno isc. Sprawdz ping-iem (ale z pozycji routera - tam ma opcje taka) adres
wp.pl a jak nie zadziala to: ping 212.77.100.101
6. jakby punkt 5 nie dzialal, to ustawac dynamic DHCP i sprawdz analogicznie pingiem.

jak dziala bezposrednio to musi zadzialac, chyba ze cos jest nie tak, z routerem.
Wtedy mozna jeszcze sprawdzic czy jest jakis nowy firmware do niego.

--

#362236  autor: koslik
 28 wrz 2009, 17:47
hmm problem w tym, że po podłączeniu modemu bezpośrednio do komputera też nie ma internetu. Jak podłączę do laptopa to jest. Chyba musiałem coś zepsuć :D (zmienić ustawienia). Dodam jeszcze, że w połączeniu lokalnym mam podany tylko jeden serwer DNS.

Obrazek