• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #361126  autor: Kopi
 22 wrz 2009, 12:48
Witam, mam dylemat gdyż na dniach kończy mi się umowa na internet od orange freedom. Zastanawiam się nad Netią LLU gdyż jest u mnie dostępne. Mam jednak parę wątpliwości, nie wiem "z czym to się je i na czym to polega". Chciałbym brać tylko sam internet z netii, a pozostawić telefon w tps - czy jest to możliwe?? Czy ktoś już korzysta z takiej usługi i jak się ona sprawuje? Ile może trwać załatwienie wszelkich formalności - przejście z orange do netii, nie chciałbym pozostać zbyt długo bez neta? Ewentualnie rozważam ofertę studencką netii, jest ona jednak ograniczona terytorialnie - czy chodzi o ten sam zasięg co LLU?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i odpowiedzi, pozdrawiam.

#361128  autor: getsunder
 22 wrz 2009, 13:02
Ja podpisalem umowe ponad miesiac temu i cagle jestem w domu bez internetu, maja mi go podlaczyc dopiero 9 pazdziernika... Zaluje teraz, ze podpisalem umowe, bo moglem wziac ta studencka na 8 miesiecy. Telekomunikacja ma 22dni na udostepnienie lacza LLU i podobno zawsze robia to ostatniego dnia. Nie wiem jak to bedzie wygladalo w twoim przypadku. Ja bym zadzwonil do konsultanta i sie jego zapytal, zamiast pytac na forach.

#361129  autor: gauri7
 22 wrz 2009, 13:05
Jeśli chodzi o połączenie: tel w tp+Internet LLU w Netii to jest to jak najbardziej możliwe(LLU Shared, prędkośći 1, 4 i 16 Mbitów)Promocja studencka, owszem ciekawa, jednak dostępna tylko na kablach miedzianych Netii(czyli na LLU odpada). Na stronie Netii są opisane wszystkie możliwe promocje. Pozdrawiam.

> G - )

#361193  autor: lukas63
 22 wrz 2009, 16:41
U mnie data podpisania umowy: 28 sierpnia - a mają podłączyć mi 1 października

#361304  autor: elkanguro
 23 wrz 2009, 09:22
Na pewno szybciej będzie z BSA niż LLU.

Ale..., no właśnie, jaka jest przewaga LLU nad BSA? Poza tym, że LLU to jest dostęp do uwolnionej pętli abonenckiej. Bo to raczej niewiele mówi zwykłemu użytkownikowi.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#361341  autor: lukas63
 23 wrz 2009, 12:46
Netia ma taniej dostęp przez LLU niż BSA (tylko musi zainwestować w sprzęt w centralkach) -tym samym Netia oferuje net przez LLU taniej niż przez BSA

#361378  autor: abcd
 23 wrz 2009, 15:32
I przede wszystkim lepiej - na razie tepsa nie ma opcji wyższej niż 6 Mbit, a podstawowa opcja LLU w Netii to 8Mbit i to w cenie 2M tepsianego. Więc warto

#361380  autor: elkanguro
 23 wrz 2009, 15:36
Skoro są te same kable to w jaki sposób Netia ma takie prędkości? Chodzi o ten własny sprzęt na centralkach, o którym napisał lukas63?

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#361381  autor: abcd
 23 wrz 2009, 15:46
Tak. Netia ciągnie własne przyłącze do centrali TPSA i stawia tam swój DSLAM, na którym może ustawić takie wartości synchronizacji jakie chce (do 24Mbit/s bo tyle daje ADSL2+). TPSA też tak może, ale widać im się nie opłacało (na dniach wchodzą opcje 10 i 20, ale mają być drogie)

#361777  autor: Tomo83
 25 wrz 2009, 20:47
Witam w chwili obecnej jak nie chcesz przenosic nr z tp to proponuje zwiac BSA o wiele szybciej podłaczą niz LLU ia teraz masz 6 m-cy za 1 zł potem 59 przy umowie na 2 lata tylko nie podpisuj umowy przez infolinie napisz na priv to we wszystkim pomogę

tomo83

#361799  autor: Pedros
 25 wrz 2009, 22:19
Tomo83 pisze: tylko nie podpisuj umowy przez infolinie napisz na priv to we wszystkim pomogę
zenujące zagrywki , jeśli jesteś słabym sprzedawcą nie potrafisz poradzić sobie ze swoim targetem i nie wyrabiasz w swoim regionie to nie zabieraj pracy innym i nie spamuj telepolis swoimi zaproszeniami na prv!
akurat na infolini pracują najbardziej kompetentne osoby bo pracują w siedzibie głównej na taśmowej i mają stały konakt z technikami kierownikami produktów itp , przede wszystkim mają dostęp do systemów wspierających i baz danych które pokazują szczegółowo możliwości techniczne a nie polegają tylko na superkantarku jak handlowcy w terenie , zreszta nie raz sie zdarzylo ze to sami handlowcy dzwonią na infolinie siedząc u klienta zeby sprawdzić możliwości technicze albo dowiedziec sie szczegółów oferty bo trudno mu jest zrozumieć SWP (szczegółowe warunki promocji) - porażka !
Na infolini jest tez szybciej zamawiajac usługi :) chociaz tych wspomnianych 22 dni (roboczych czyli kalendarzowych koło 30) nie przeskoczymy, a wracając do meritum ...

definitywnie LLU - nowsza technologia (niz BSA) , (jak ktorys z chlopaków wspomniał) tansza z uwagi na nizsze stawki odprowadzane do TP idt , dziwie sie tylko ze chcesz zostac z tel w TP skoro ab na LLU to tylko 35 zł w tej ofercie to średnio chyba wychodzi nawet 28zł

Tempus Fugit Acternitas Manaet

#361805  autor: abcd
 25 wrz 2009, 22:48
Przy okazji, skoro siedzi tutaj tyle osób z okolic Netii, dlaczego nie oferujecie podstawowej lojalki na 18msc, a krótkiej na 12 tylko o 6 msc dłuższe? Przy takiej ofercie nie musicie wiazac klientow lojalkami, a koszty wstępne LLU (zdaje się coś koło 200-300 zł/klienta) raczej nie zwracają się przez 1,5 roku, marża powinna być większa.