• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #344687  autor: pumba
 05 lip 2009, 08:47
Nie zauważyłem żeby na forum ktoś poruszył temat odnośnie usługi Orange Freedom Pro czyli radiowy szerokoposmowy dostęp do internetu w technologii CDMA, o częstotliwości 450 MHz, który dostępny jest na rynku nie od tak dawna, a z doświadczenia wiem że dla nie jednych jest jedyną możliwością dostępu do internetu, w związku z tym zapraszam do dyskusji na temat tej usługi. Najbardziej mile widziane są opinie użytkowników tej usługi. Na pewno interesujące będą informację co do szybkości transferu danych i czy są one stabilne lub uzależnione od różnych warunków jak tak to jakich? Jak sprawa wygląda ze sprzętem i wogóle wszystkim związanym z tą usługą ;)

#344711  autor: Mordrag
 05 lip 2009, 11:31
Przy dobrym zasięgu download skoczy nawet do 2 mb/s, a ping około 80 ms. Na pewno lepszy od EDGE.

#344773  autor: Vieslav
 05 lip 2009, 17:02
Spotkałem tylko kilka salonów, w których wiedzieli co to jest, ale przy próbie podpisania umowy od razu mówią: "Brak zasięgu" mimo, iż lokalizacja znajduje się nie dalej niż 5 - 10 km od nadajnika. Koleżanka chciała to założyć, w końcu dała sobie spokój i wzięła Play Online na prawie zerowym zasięgu. Kolega też chciał bo nie chcieli mu ADSLa założyć ale też było "Brak zasięgu" mimo, iż na mapce lokalizacja jest zaznaczona jako w zasięgu. W końcu założyli mu neo 256 i płaci tyle samo co kosztuje freedom pro. Jeszcze jedna osoba chciała to założyć to dali jej Orange Free. Podobno jednej osobie z okolicy udało się podpisać umowę, ale rzeczywiście nie było zasięgu (w tamtym miejscu akurat mnie to nie dziwi). Oto cała moja przygoda z Orange Freedom Pro. ;-)

#344775  autor: elkanguro
 05 lip 2009, 17:39
Zakładałem to mojemu siostrzeńcowi na wsi. Działa super. Prędkość różnie, ale raczej poniżej 1Mb nie schodzi a zdarza się nawet do 2Mb/s. Router jest bardzo dobry, posiada wyjścia kablowe jak i bezprzewodowe a super sprawą jest to, że oprócz zasilania sieciowego ma baterię - jak ktoś ma laptopa to w razie awarii prądu jeszcze będzie mógł chwilę z Internetu korzystać. Problemów z działaniem nie ma żadnych. Co ciekawe po przekroczeniu limitów nie było widać dużego spadku prędkości - był i tak ponad 700kb/s. Ogólnie myślę, że można polecić.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#344777  autor: kamil1221
 05 lip 2009, 17:58
By uniknąć efektu brak zasięgu trzeba wpisać adres instalacji inny niż ten w którym będziemy używać (najlepiej miejsce zamontowania nadajnika) oraz wybieramy ofertę na próbę – czyli koszt modemu (249zł) + aktywacja 69zł (próba 30 dni).

Na chwilę obecną są 2 modemy do CDMA - router Axesstela MV410 oraz nowy modem do jednego komputera na USB AnyDATA ADU-500A.
Główne zalety tej oferty to:
- prędkość
- limit 3 giga (ale na chwilę obecną tak naprawdę nie ma tego limitu)
- modem który można podłączyć do kilku komputerów
- gratisowy pakiet 20zł do Orange

#344825  autor: tajniak
 05 lip 2009, 21:05
To chyba powinno być na odwrót, że Ci wciskają i nie ma zasięgu, a nie że ty ich błagasz, choć jest zasięg. :?

#344869  autor: elkanguro
 06 lip 2009, 00:58
W moim przypadku nie było tak źle. Konsultant nawet pokazywał mi mapki, sprawdzał zasięg, nawet wiedział gdzie są nadajniki. Ale rzeczywiście przypominam sobie, że były jakieś problemy z umową, w sensie nie było można podać dokładnego miejsca instalacji usługi bo tam niby nie było zasięgu. Trzeba było podać inne.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet