Mulder pisze:Przed chwilą odpakowałem rachunek za telefon i widzę dodatek informujący o zmianie dotychczasowego regulaminu z konieczności dostosowania się pod ustawę z dnia 24.04.09 o zmianie ustawy o prawie telekomunikacyjnym czy jakoś tak. Korzystam u nich z promocji pół na pół, czyli umowa na 18 miesięcy i przez pierwsze 6 miesięcy abonament połowę taniej. Czy wobec tej zmiany mogę wypowiedzieć umowę? Gdzieś czytałem, że od jakiegoś miesiąca już nie będzie można wypowiadać bez kary w przypadku zmiany regulaminu.
Poza tym z umowy wyczytałem, że kara w przypadku rozwiązania umowy ma teraz wynosić sumę przyznanych rabatów pomniejszonych o wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozerwania. Czyli jeśli za miesiąc kończy mi się okres upustu i potem będę płacić za abonament normalnie 60 zł to jako karę zapłacę 30zł * 6 = 120 zł?
Głównym powodem dla którego się tym interesuję jest fakt, że są wakacje i nie korzystam prawie z telefonu więc tak duży abonament nie jest mi potrzebny a nie wiem, czy mogę przejść na mniejszy...
co innego chyba jak zmiana regulaminu wynika ze zmiany usawy. a co innego jak to wewnętrzna zmiana regulaminu w danej firmie
abcd pisze:To jeśli jest tekst że przysługuje ci prawo do zerwania za darmo i jeszcze dołączyli druczki (to jeszcze lepiej) to możesz zerwać
pewnie jak to zwykle bywa w takich sytuacjach- zaproponują lepsze warunki umowy jeśli chcesz zerwać