• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #341108  autor: Dan900
 15 cze 2009, 18:51
Wyjeżdzam na wakacje na działkę i chciałbym mieć tam mobilny internet w laptopie (skorzystam z softu do używania internetu w telefonie do pc). Szczerze mówiąc zaplątałem się już w tych wszystkich ofertach. Która jest najlepsza i możliwie bez limitu danych? Czy jestem zobowiązany jakąś umową?

#341128  autor: Btk_Tomas
 15 cze 2009, 21:03
Dan900 pisze:bez limitu danych?
U nas nie ma mobilnego internetu bez limitu danych, najwięcej i najtaniej daje Play OnLine na kartę (bez umowy), za 50 zł 4 Gb transferu.
Najważniejsze pytanie, czy na działce masz zasięg Playa???

#341210  autor: Dan900
 16 cze 2009, 13:19
Btk_Tomas pisze:
Dan900 pisze:bez limitu danych?
U nas nie ma mobilnego internetu bez limitu danych, najwięcej i najtaniej daje Play OnLine na kartę (bez umowy), za 50 zł 4 Gb transferu.
Najważniejsze pytanie, czy na działce masz zasięg Playa???
Nie ma bez limitu? O RLY? http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... fonie.html

Play nie ma zasięgu
 #341215  autor: asurbanipal
 16 cze 2009, 13:35
To co podałeś to iplus w telefonie, czyli można go aktywować jedynie w telefonie z Plusa, poza tym limit transferu danych wynosi 1gb, co wyraźnie wynika z regulaminu promocji.

Tak więc nie ma mobilnego internetu bez limitu transferu danych.
Nie ma przynajmniej dla nowych klientów operatora.
Bo w Plusie, przy trzecim przedłużeniu abo na internet ( 6 lat) jest opcja internetu bez limitów, w zamian za to nie przysługuje modem.

MORDOR- zamek Szkieletora ?

#341245  autor: mariusz9a
 16 cze 2009, 16:00
Tzn tutaj należy zaznaczyć jedna istotną sprawę. Ten cały limit danych dotyczy tylko zmniejszenia prędkości downloadu po jego przekroczeniu. Żeby nikt nie pomyślał, że po przekroczeniu tego limitu będą pobierane opłaty - nie będą ;-) Także w zasadzie można powiedzieć że każdy Internet mobilny jest bez limitowy.

#341262  autor: Btk_Tomas
 16 cze 2009, 17:39
Tak, tylko po przekroczeniu limitu net tak zwalnia że praktycznie nie da się z niego korzystać, ew do gg.

#341278  autor: thonka
 16 cze 2009, 18:39
BC, iPlus, Orange free w abonamentach na 100% po przekroczeniu limitu ograniczaja predkosc.
Play poki co mobilny nie jest, jest raczej bezprzewodowy, a to roznica.

tak czy inaczej ograniczenia zawsze sa i nie spotkalem sie w zadnym kraju z nieograniczonym internetem poprzez siec komorkowa (zawsze jest jakis FUP).

czy sa umowy?
sa oferty z umowami gdzie dostaniesz modem i duzo transferu w zaleznosci od oplaty miesiecznej, lub oferty bez umowy gdzie modem trzeba zazwyczaj sobie zakupic osobno lub w zestawie z karta startowa, a ilosc danych za te same pieniadze jest zdecydowanie mniejsza niz z umowa.

jezeli ma byc to jednak tylko na czas wakacji to przytocze kilka opcji bezterminowych/na karte, bo nie warto sie wiazac umowa:
oferta / oplata / takt/ cena 1MB/ uwagi
simdata (plus) / n.d. / 100kB - 3gr liczone lacznie / 30gr

simplus twoj profil pakiet 500MB na 31 dni / 35zl / 100kB liczone lacznie / 7gr / po przekroczeniu pakietu oplata wg. cennika oferty; na raz mozna miec aktywny tylko 1 pakiet danego typu

36i6 - pakiet 500MB na 31 dni / 35zl / 100kB liczone lacznie / 7gr / za kazde doladowanie od 5zl dostajesz 10MB na 7 dni gratis; za kazde doladowanie pow. 30zl dostajesz 25mb gratis na 30 dni / po przekroczeniu pakietu oplata wg. cennika oferty; na raz mozna miec aktywny tylko 1 pakiet danego typu

blueconnect abonament bezterminowo / 49zl / 1GB / 4,7gr / aktywacja 99zl; darmowy dostep do hotspotow ery; brak dodatkowych oplat po przekroczeniu limitu

blueconnect starter / n.d. / 100kB - 3gr liczone oddzielnie / 30gr / darmowe hotspoty ery

Heyah rowna taryfa / n.d. / 100kB - 2gr liczone lacznie / 20gr

play online na karte / n.d. / 100kB - 3gr liczone lacznie / 30gr / przy doladowaniu od 30 zl 1,91GB gratis (lacznie 2GB) na 28 dni; przy doladowaniu pow. 50zl 3,84GB gratis (lacznie 4GB) na 56 dni; tylko w zasiegu 3G sieci play; starter za 19zl w tym 1GB na start przez 14 dni; predkosc limitowana do 1mbit/s

orange free na karte / n.d. / 100kB - 3gr / liczone lacznie / 30gr

gdyby nie koszt aktywacji w erze byloby to najlepszym rozwiazaniem, ale gdy rozlozy sie koszt aktywacji na 3 miesiace koszt 1MB wzrasta do 8,2gr czyli drozej niz w chocby pakietach 36i6 oraz simplusa. jezeli jestes w zasiegu play to nie ma wogole o czym rozmawiac, bo doladowujac co miesiac za 30zl masz 1MB za 1,5gr co jest cena nie do pobicia.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#341281  autor: mariusz9a
 16 cze 2009, 18:58
thonka pisze:na raz mozna miec aktywny tylko 1 pakiet danego typu
W Plusie można aktywować nieskończoną ilość tych pakietów w miesiącu, ale po wykorzystaniu danych z poprzedniego pakietu.

#341296  autor: thonka
 16 cze 2009, 19:37
czyli na raz (w jednym momencie, a nie w miesiacu) mozna miec aktywny 1 pakiet 500MB o co mi wlasnie chodzilo.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
 #341334  autor: Dan900
 16 cze 2009, 21:35
asurbanipal pisze:To co podałeś to iplus w telefonie, czyli można go aktywować jedynie w telefonie z Plusa, poza tym limit transferu danych wynosi 1gb, co wyraźnie wynika z regulaminu promocji.

Tak więc nie ma mobilnego internetu bez limitu transferu danych.
Nie ma przynajmniej dla nowych klientów operatora.
Bo w Plusie, przy trzecim przedłużeniu abo na internet ( 6 lat) jest opcja internetu bez limitów, w zamian za to nie przysługuje modem.
kontrola kosztów - dzięki stałej opłacie miesięcznej niezależnej od ilości wysłanych lub odebranych danych

Regulamin : Dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel S.A.
zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu, w
jednym okresie rozliczeniowym 1 GB przesłanych i odebranych danych.

No to co jest do cholery, to się jedno z drugim nie klei. Tą zmianę parametrów mam odbierać jako zmniejszenie prędkości do 1 kB/s?. 500 MB w plusie to ja sobie włącze CS na 2h i już mam po limicie, oni sobie chyba w kulki lecą.

#341346  autor: thonka
 16 cze 2009, 21:57
Dan900 pisze:No to co jest do cholery, to się jedno z drugim nie klei. Tą zmianę parametrów mam odbierać jako zmniejszenie prędkości do 1 kB/s?. 500 MB w plusie to ja sobie włącze CS na 2h i już mam po limicie, oni sobie chyba w kulki lecą.
masz 1 GB lacznie moze to byc 5MB sciagnietych i 995MB wyslanych.

internet mobilny nie nadaje sie do gier (chocby wysoki ping) ani sciagania danych (limity).
wiekszosc sieci ogranicza transfer po wykorzystaniu limitu z abonamentu do 2-8KB/s czyli ok. 16-64kB/s

Takie cos jak internet mobilny raczej kupuje sie do sprawdzania maila, przegladania stron czy grania w proste gry, sporadycznie youtube czy inne takie, ale napewno nie do rozgrywek sieciowych w FPSach i innych takich gdzie wymagany jest niski ping i duza ilosc transferu.
niestety internet przez siec komorkowa to nie jest tani interes, a juz napewno nie na karte.

pozatym pamietaj, ze piszesz o umowie terminowej na 24 miesiace. Co zrobisz z iPlusem po wakacjach gdzie umowe dalej trzeba splacac? kara za rozwiazanie umowy do 12 miesiace od podpisania siega 1600zl (era 1000zl nie wiem ile w orange i play) i tak jest prawie w kazdym abonamencie...