• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #293103  autor: Marens
 17 paź 2008, 14:46
Kończy mi sie umowa z TP. Mam dylemat, jaką zrobić zamianę:

1) Netia BSA + WRL
64 + 42,70 - 5 = 101,70

2) Era domowa + Play online
25zł + 45zł = 70zł

Oszczęność 30zł/mies

Zalety rozwiązania nr. 1
Stabilność, stabilność zawsze mam 1Mbps
Wszystko przychodzi na jednej fakturze.

Wady rozwiązania nr. 1
Muszę kupić nowy telefon bezprzewodowy
Trzeba płacić za CLIP

Zalety rozwiązania nr. 2
Nie ma znaczenia, czy jestem u sąsiadów, na ogrodzie, w sklepie to mogę mieć telefon stacjonarny przy sobie.
Na terenie całego Wrocławia mogę korzystać z internetu.
Jako "telefon bezprzewodowy" mogę wykorzystać dowolną komórkę, np taką która ma książkę telefoniczną 1000kontaktów. Nie muszę płacić za CLIP

Wady rozwiązania nr. 2
Działanie jest zależne od obciążenia sieci, pogody, pory dnia.
Limit 10GB na internet

#293163  autor: tajniak
 17 paź 2008, 19:29
W Erze domowej dodatkowo podobno zasieg masz do kilku km.
Limit 10GB na internet
Taki limit masz jeśli jesteś klientem Play. Jeśli nie - 5 GB. Więcej: http://web.playmobile.pl/pl/internet/oferta/index.html Podziwiam Cię, że sprytnie to wykombinowałeś ;) Jeśli nie potrzebujesz więcej niż 5/10 GB to nie widzę problemu. AD Wady rozwiązania nr. 2: Co do telefonu to bym się w ogóle nie martwił. Co do internetu to czasem mogą zdażyć się problemy, ale to przy skrajnie złej pogodzie. A jeśli Ci się nie spodoba to po 12 m-c wychodzisz z tego. Możesz najpierw spróbować http://web.playmobile.pl/pl/internet/of ... index.html

/EDIT/

Sprawdź czy napewno jesteś w zasięgu http://internet.playmobile.pl/maps/

#293184  autor: szejkspir
 17 paź 2008, 22:02
Jeśli nie porzebujesz modemu do Play Online to za 45 zł dostaniesz 10GB transferu na 12 m-cy => Play Online EKSTRA . Możesz używać swojego k800i, ale rozumiem, że będzie to niewygodne i bateriożerne rozwiązanie. Co do zasięgu Era Domowa to wynosi on 500m. Jeśli będą problemy z zasięgiem to po interwencji w Biurze Obsługi Abonenta mogą ten zasięg zwiekszyć. Dla stałych abonentów kiedyś była oferta Era Domowa abo za 20zł. Zasięg Play sprawdzisz u siebie kartą Play Na Kartę za 9zł znów na swoim k800i. A jeśli już zdecydujesz się na umowę na Play Online, zawsze możesz zrezygnować do 7 dni - zatem w sumie nie musisz testować zasięgu :-D . Testowałem Play Online Na Kartę, moje spostrzeżenia w tym temacie.

#293201  autor: Marens
 17 paź 2008, 23:57
Tutaj link do 2 podobnego rozważania: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=28113
Po prostu chcę zrobić porządek raz a dobrze:

Oczywiście jestem w zasięgu Playa i nawet piszę z Play online na kartę - modem Huawei E630. Działa to tak, Obrazek

Wczoraj przy skrajnie ekstremalnej pogodzie miałem ~300-500kbps.
Zastanawiam się, czy ten ich E620 ma simlocka.

Akurat sieć Ery w okolicy zamieszkania mam rozpracowaną i wiem do jakich NodeB/Bts loguje się karta z domu. Ich zasięg jest większy niż 500m... Co człowiek i forum to inny przypadek z strefą domową.

Co do telefonu uwierz mi, że trudno jest o telefon bezprzewodowy z książką telefoniczną 250konaktów<... i BT. Ja jestem w specyficznej sytuacji, że telefon stacjonarny jest przy okazji telefonem "fimowym/prywatnym" który w 90% służy do odbierania połączeń. Średnio 1-3 godziny dziennie. Uwierz mi że chciałbym wiedzieć czy o 22:30 dzwoni "wujek Józek" czy Pani Ziuta z problemem. Są pory dla rodziny/znajomych i dla wszystkich. Tak to sobie ładnie wprowadzam do książki, robię grupy i dzwonki.

Taki mały OT
Mama ma komórkę "firmową/prywatną" - stara play karta. Za 17zł miesięcznie ma ok 10godz przychodzących i 5godz wychodzących. Środki z doładowań idą na roaming i smsy międzynarodowe.

#293240  autor: tajniak
 18 paź 2008, 12:58
Marens, to nad czym się zastanawiać. Brać i tyle ;)

#293252  autor: Marens
 18 paź 2008, 13:41
tajniak pisze:Marens, to nad czym się zastanawiać. Brać i tyle ;)
Wszystko jest do przemyślenia.
Ale coraz bardziej skłaniam się ku temu rozwiązaniowi.
Tak jeszcze myślę aby zostawić sobie tego iplusa a potem podpisać umowę 30zł - 1GB i wtedy będę miał dostęp do internetu wszędzie. Na GPRS/EDGE spokojnie wystarczy, bo nie spotkałem się z miejscem gdzie jest 3G Plusa a nie ma 3G Playa natomiast odwrotnie już nie raz.

#293433  autor: slusar
 19 paź 2008, 13:31
Witam
a czy nie lepiej byłoby zastanowić się np nad Dialogiem? 35zł za telefon + 52zł za 1mb = 87zł brutto miesięcznie za stałe łącze, jedna faktura, brak limitów itp. A CLIP kosztuje 3,66
jakby co jestem pod gg 7668134

[ Dodano: 2008-10-19, 13:32 ]
Aha i Dialog daje nowym klientom rabat 50% na abonament przez pierwsze 6 miesięcy

#293473  autor: Marens
 19 paź 2008, 17:59
Widać, że to tak łatwo nie wybrac, Play
Obrazek

Muszę jeszcze raz zastanowić się nad kryteriami.
Samemu zebrać jeszcze raz oferty i dopiero wtedy napisać na forum.

Ciągle wyskakuje mi jakieś "ale".

Co do Daialgu, mieszkam na "wyspie" Dialogu.
Nie chcą mi podłączyć, pomimo że w promieniu 3-5domków można spokojnie założyć linię. Pisma, telefony nic nie dają, dodam że jest pusta studzienka Dialogu, rury plastikowe bez kabli. Do koncentratora mam 400m, są wolne porty na DSLamie. Jednak nie chcą się zgodzić. Jak chcę to mogę zapłacić 2000zł za instalacje, wtedy od ręki...

#293494  autor: Marens
 19 paź 2008, 20:06
tajniak pisze:Po drugie jesteś przedstawicielem Dialogu, że we wszystkich postach ich wychwalasz?
Ale to jest dopiero drugi jego post?
Zastanawaim się tylko po co podaje GG w taki sposób.

Tylko rabat 50% przez 6 miesięcy. jest mi niepotrzebny jak i tak nie mam warunków technicznych bo nie opłaca im się 100m kabla podciągnąć.