• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #217688  autor: Th0mas
 31 sie 2007, 21:51
Na mocy ostatniego postanowienia Sądu Najwyższego, właściciele stron internetowych będą musieli je zarejestrować. Jeśli tego nie uczynią, wówczas mogą być ścigani przez prokuraturę - donosi dziennik Rzeczpospolita. Sąd orzekł, że strony www muszą być rejestrowane na tych samych zasadach, co czasopisma papierowe. Obowiązek rejestracji ma dotyczyć zarówno dużych, profesjonalnych portali, jak i stron całkowicie amatorskich (np. ze zdjęciami rodzinnymi).

- Zgodnie z prawem prasowym treść publikacji nie wpływa na to, czy ma być uznana za prasę. Jeśli więc strona internetowa nie tworzy zamkniętej jednorodnej całości i jest aktualizowana co najmniej raz w roku, to jest prasą. Gdy nowe informacje pojawiają się na stronie częściej niż raz w tygodniu, to mamy do czynienia z dziennikiem, jeśli rzadziej, to z czasopismem. Zarówno jedno, jak i drugie trzeba zarejestrować- powiedział "Rzeczpospolitej" sędzia SN Jacek Sobczak.

W praktyce oznacza to, że większość polskich stron internetowych działa nielegalnie. Tylko duże serwisy o charakterze stricte dziennikarskim rejestrują się w sądzie. Obowiązkiem rejestracji nie przejmują się natomiast pasjonaci, którzy prowadzą amatorskie serwisy poświęcone np. muzyce, czy motoryzacji. Tym ostatnim za niedopełnienie wymogu rejestracji strony będzie na mocy nowych przepisów grozić teraz kara grzywny lub nawet pozbawienia wolności.

Co ciekawe, osoba prowadząca serwis www jest też zadaniem Sądu Najwyższego redaktorem naczelnym z wszystkimi wynikającymi z tego obowiązkami, m.in. obowiązkiem publikowania sprostowań i odpowiedzialnością za teksty, w tym wpisy internautów.
Informacje: http://nt.interia.pl

Artykuł dostępny na http://www.komputerswiat.pl/nowosci/news9782.asp

Wg. mnie to już jest lekka przesada i kpina.

#217691  autor: przemek910
 31 sie 2007, 22:23
czytalem to juz tutaj http://evortal.pl/internet-news-Strony_ ... i,724.html

jak to okreslil osk92 z naszego forum [Sro 19:54] Osk92: cóż za cudowny sposób na wyłudzenie pieniędzy

i w pelni się z nim zgadzam... i jak oni zamierzają ścigać autorów tysięcy stron i blogów?! Witaj IV RP!

Achoj autorom pomysłu ;];];]

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#217711  autor: butterfly
 31 sie 2007, 23:17
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
News ROKU! Nie ma to jak żyć w Kaczogrodzie. Też to wcześniej czytałam i zawswze takie same śmiechy we mnie wywołuje. Pośmiewisko na cały świat.

#217776  autor: Vieslav
 01 wrz 2007, 08:22
Chyba im się coś z głową robi! Blogi też rejestrować? Akurat! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Niedługo trzeba będzie ganiać po urzędach żeby założyć gadu-gady/skype lub jakikolwiek adres e-mail.

#218016  autor: MADMAX
 02 wrz 2007, 10:55
Jestem ciekaw co na to administracja Telepolis? :-)

Pozdrawiam

#218023  autor: Kaczy
 02 wrz 2007, 11:20
Jestem ciekaw co na to administracja Telepolis?
Myślę, że strona telepolis została zarejestrowana. W końcu WitekT jest redaktorem naczelnym :)

...::: Made for loneliness :::...

#218035  autor: Irek
 02 wrz 2007, 11:46
Nie ma takie możliwości techniczej. Gdyby rzeczywiście miało tak być to za przeproszeniem w urzędach będą kolejki jak nie wiem. Kolejny martwy przepis haha.

"And one more thing..."

#218339  autor: D@rio
 03 wrz 2007, 11:51
Odnośnie blogów i tak dalej...

to już tym, powinni się zajęć providerzy, którzy te blogi udostępniają.

Obrazek

#222393  autor: tesla
 22 wrz 2007, 10:01
Ponieważ mam kilka stron, na których bardzo mi zależy, dowiadywałem się o szczegóły.
Koszt to podobno 40PLN, z tym że sama procedura podobno jest bardziej czasochłonna.

No i jest kilka pytań.

1. Co z subdomenami? Dodatkowy koszt?
2. Czy po opłaceniu będę mógł pisać w CV "Redaktor Naczelny"
3. Czy kogoś nie pogięło ?

Jeżeli już musi tak być, to proponuję nadać tej rejestracji formę wykupienia certyfikatu na domenę, przez internet, za max 10PLN

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#222538  autor: butterfly
 22 wrz 2007, 17:42
TimeSlot pisze:3. Czy kogoś nie pogięło ?
Hiehiehiehie :>
Troszkę. :]

#224705  autor: paweldomaros
 01 paź 2007, 17:32
To jest śmiech na sali... Ehhh ta nasza Polska, czego jeszcze nie wymyślą?!!

Mitsubishi Trium Mars >>> Nokia 1600>>> Siemens CX65>>> LG KG800>>> SE K510i>>> SE W880i + 1 GB>>> Nokia N73>>> Samsung S5230 AVILA

#224731  autor: v0lf
 01 paź 2007, 18:47
no to powodzenia w szukaniu autorów stron :) o ile portale bedzie latwiej scigać to amatrów htmla będą szukać latami :) aż sprawa trafi do archiwum x :)

#224949  autor: paweldomaros
 02 paź 2007, 17:02
Amatorów HTMLA to chyba nie dotyczy typu serwerów darmowych na republice:) By mieli baardzo wiele pracy:P

Mitsubishi Trium Mars >>> Nokia 1600>>> Siemens CX65>>> LG KG800>>> SE K510i>>> SE W880i + 1 GB>>> Nokia N73>>> Samsung S5230 AVILA