Strona 7 z 11

Post:11 cze 2013, 22:07
autor: user_delete34
stanax pisze:Sry, ale ładujesz się na pole minowe na własne życzenie...
ŁadowAŁBYM. Przecież właśnie zapytałem, co mam wybrać, bo nie jestem hardkorem. ;) Szukam właśnie rady, jak zabezpieczyć się (możliwie tymczasowo) przed atakami itp, gdy będę się logował do banku. Jakiś pomysł? Bo chyba żaden z używanych przeze mnie dotąd programów nie ma takiej ochrony.
stanax pisze:Nigdy nie loguj do banku z archaicznego XP.
Nie mając innej opcji (no telefon jeszcze...)? ;_;

BTW: A czemu nie Kasp?

Post:11 cze 2013, 22:36
autor: Sig
Postanowiłem "zaryzykować" i zamiast standardowego dla mnie duetu Avast+Comodo Firewall po reinstalacji Windows 8 na laptopie dam szansę Windows Defender (w W8 zmieniono nazwę Microsoft Windows Essentials na Defender, który wczesniej służyłtylko do wykrywania spyware). Na tym sprzęcie nie mam zamiaru instalować dziwnych programów, czy też łazić niewiadomo gdzie. Ciekawe jaki będzie rezultat.
Przyznam, że wyniki Defender na np. AV-Test są złe, ale wiele opinii jednak go poleca... Fakt, obciążenia nie ma prawie żadnego.

Co do pytania o XP... Moi rodzice korzystają z naprawdę starego komputera - jednordzeniowy Sempron 2GHz, 1GB RAM DDR (chyba 1 z tego co pamiętam). Korzystają na tym z Avasta z Comodo. Avast głównie z powodu tych wielu osłon (sprawdzanie adresów www, przychodzącej poczty itd.). Generalnie nie ma tragedii. Problemy zaczynają się jak RAM się im kończy, bo zaczyna się mielenie dyskiem. Na stracie zajęte jest chyba z 400MB (razem z oprogramowaniem skanera, cfospeed i inne takie). Ich gry (poza jedną) nie przekraczają dostępnego RAM (proste logiczne). Problem zaczyna się przy przeglądaniu internetu przy wielu (naprawdę wielu) kartach, lub mniejszej ilości kart i program pocztowy. Z praktyki Opera bierze najmniej zasobów, a jak się nie korzysta z Facebooka, czy produktów Google przez www to braki kompatybilności nie są tak częste. Chrome np. taki zestaw potrafi ubić skutecznie. Teraz Opera przeszła na Webkit, czy raczej Blink i w zasadzie bez dwóch rdzeni i 2GB RAM nie tykaj... Firefox ma trochę większe wymagania od Opery w zakresie RAM, ale znów - łagodniejsze od Chrome. Tak czy inaczej czeka ich (w końcu) zmiana sprzętu.

Co do uruchamiania to wiadomo, sprawdzać autostart i wywalać niepotrzebne badziewia, albo przez ustawienia systemowe, albo przez dedykowany (jak to szło) Anvir, konserwacja CC i inne wiadome rzeczy.

Post:11 cze 2013, 23:23
autor: user_delete34
A taka Panda (free) wystarczyłaby przy połączeniach z bankiem? Czy coś innego lub coś oprócz niej? Zastanawiam się nad przejściem na nią samą (ale nie wiem, czy dałaby radę).

Post:12 cze 2013, 12:50
autor: stanax
Markadiusz pisze:BTW: A czemu nie Kasp?
http://windows7forum.pl/najlepszy-antyw ... ka-14892-t

Post:12 cze 2013, 15:07
autor: user_delete34
stanax
Zbanowany
lel
Ale co myślisz o wspomnianej przeze mnie Pandzie w wersji darmowej? Obecnie, bo może coś się od wtedy (post z linka) zmieniło. Czy ona lub MSE w razie czego zabezpieczyłoby mnie wystarczająco przy wejściu do banku, czy czegoś innego użyć?

Moja prośba o podpowiedzi jest ciągle aktualna.

Czy lepiej mieć włączoną zaporę Comodo czy systemową? Jak u nich z pożeraniem zasobów? Przypomnę: XP SP3 HE.

Post:12 cze 2013, 18:35
autor: stanax
Markadiusz pisze:
stanax
Zbanowany
lel
Wrzuciłem grafikę na host http://minus.com/ a potem na tamto forum. Dzień później coś się im na minusie poknociło i linki prowadziły nie do tych grafik co pierwotnie. Mnie trafiło w ten sposób, że zamiast do screena z systemu pobierało gołą dupę :smt005

Markadiusz pisze:Ale co myślisz o (...)
Nie mam prawa radzić Ci czegokolwiek, bo w razie umoczenia kaski będziesz miał pretensje. Takiej odpowiedzialności na trzeźwo nikt na siebie nie weźmie (wczoraj byłem na "fazie", ale dziś już nie). Decyzje musisz podjąć sam. W każdym razie Firewall i antywirus obowiązkowo!

Poczytaj jeszcze to: http://nt.interia.pl/Programy/news-wind ... nId,981397

Post:12 cze 2013, 20:02
autor: user_delete34
stanax, przecie moja decyzja, czy ostatecznie wejdę, czy nie itp. Nie oczekuję odpowiedzialności, tylko szukam opinii, bo warto znać doświadczenia użytkowników.

Widzę, że mogę doładować z poziomu aplikacji Pekao w 8Sie. Na ile to bezpieczne? Loguję tak się czasem (sieć lub po domowym, szyfrowanym WiFi), ale nie wiem, na ile bezpiecznie.

Odnośnie systemu - niestety, póki co wyboru nie mam. Najlepiej chyba na linuxie by było, tylko (choć mam płytki to sprawdziłem i) nie pójdzie mi nic nowsze niż ubuntu 10.04, kiepsko.

Post:13 cze 2013, 14:31
autor: stanax
Markadiusz pisze:(...) mogę doładować z poziomu aplikacji Pekao w 8Sie. Na ile to bezpieczne?
Bezpieczne ze wskazaniem na <bardzo>

Microsoft Security Essentials for XP
Comodo Firewall

Post:13 cze 2013, 15:53
autor: user_delete34
stanax, OK, to z tego rezygnuję. ;)
W międzyczasie spojrzałem jeszcze na jakąś stronkę, wg której bardzo dobry jest pakiet Outpost Security Suite Free (wersja 7.1). Miał ktoś z Was z nim do czynienia, jak to się sprawuje?

Post:13 cze 2013, 17:59
autor: Vieslav
Orientujecie się może, który antywirus będzie najtańszy do firmy na jedno stanowisko? Licencja avasta na 3 lata kosztuje 180zł netto. Potrzebuję podstawowej ochrony, nie chcę pełnego pakietu typu "internet security" itp.

Post:13 cze 2013, 18:35
autor: stanax
Vieslav, sprawdź od siebie cenę McAfee na stronie firmy DELL. Powinno być taniej. Na oficjalce McAfee dla Polski ten sam produkt jest dwa razy droższy. Spróbuj walnąć ściemę i kupić przez DELL'a. Spytaj informatyka w firmie. W razie czego mogę Ci dać Service Tagi albo Express Service Code do trzech różnych maszyn, które nadal mają wsparcie firmy DELL. Na PW - do jednorazowego wykorzystania oczywiście!

Post:13 cze 2013, 18:42
autor: Vieslav
49,90 USD. Na chwilę obecna avast wychodzi najlepiej. Generalnie to jechałem bez antywirusa (komputer za serwerem i firewallem, gdzie jest stosowna ochrona) dopóki ktoś zainfekowanego pendriva nie podłączył. Czyszczenie komputera zajęło mi pół dnia, więc myślę, że warto te ~200zł poświęcić, bo pewnie jeszcze nie raz będę miał takie akcje.

Post:13 cze 2013, 18:48
autor: stanax
Nie sugeruj się - wkleiłem nie tego screena (dla USA). Sprawdź dla pewności, czy nie opłaca się przez DELL'a w Polsce.

Post:14 cze 2013, 19:01
autor: pakierhakierxd
Jak dla mnie ok na komie i kompie jest Avg :)

Post:14 cze 2013, 21:23
autor: znawca
Ja polecam Windowsa 8, który ma wbudowanego antywirusa :P

Na Siódemce używałem Nortona, ale nie pomógł...

Na laptopie nigdy nie miałem antywirusa i działał jak złoto! - dlatego to jest dla mnie najlepsze rozwiązanie. Antywirus tylko zamula system.