Telekomunikacja jak na dłoni






światłowód od Orange

Wszystko, co dotyczy ofert Internetu stacjonarnego.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: światłowód od Orange

Postprzez jabluszko » 31 sty 2018, o 16:53

Ja tez sie wachalam miedzy firmami zanim podpisalam umowe. Przestudiowalam firmy i padlo na upc, prędkość aż do 500 Mb/s i niska cena.. maz zawsze tylek mi truł o światłowody wiec w koncu ma :D do tego televizja horizon go.. wiec i dzieciaki usatysfakcjonowane :D


wymoderowano. Morvius
jabluszko
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): 31 sty 2018, o 16:51

Re: światłowód od Orange

Postprzez marcin19883 » 31 sty 2018, o 17:26

Szkoda, że nie ma lepszego uploadu, ale i tak lepszy od Orange
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1435
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 20 kwi 2018, o 06:22

Panowie, pociągnę temat światłowodu.
POPC wiem co to już jest, ale jeżeli w mojej miejscowości jeden budynek ( szkoła ) ma opis, że PLANOWANA ROZBUDOWA POPC, a światłowód od prawie trzech lat leży i jest nieużywany, to czy mam to rozumieć tak - w końcu ktoś się zainteresował i już można na ,,dniach " skorzystać z super szybkiego internetu plus może tv ?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mar9999 » 20 kwi 2018, o 11:10

@adziu82
Może twój post powinien znaleźć się w kategorii sieci stacjonarnej?
A co do POPC, to światłowód jest tylko jednym z elementów. Należy zainstalować odpowiednie urządzenie dostępowe IP DSLAM dla sieci miedzianej lub GPON dla FTTH, a potem wybudować do lokali sieć miedzianą lub optyczną FTTH. Następnie włączyć to urządzenie w górę sieci i być może będą potrzebne kolejne inwestycje.Ten proces inwestycyjny trwa nie tylko ze względu na czas na uzyskanie wielu różnych zgód, ale też czas fizycznej budowy i nie jest to miesiąc czy dwa. Zazwyczaj minimum pół roku, jak wszystko świetnie idzie, a rzadko świetnie idzie, skoro budowa BTS, który jest mniejszą inwestycją i nie tak rozległą jak budowa sieci dostępowej trwa od kilku miesięcy do czasem kilku lat, to w przypadku infrastruktury dla sieci stacjonarnej może wyglądać dużo gorzej. POPC ma swoje terminy, bo fundusze idą z ministerstwa i UE, więc rozliczenie musi nastąpić w określonym czasie, ale nawet gdy szybko wybudują wcale nie znaczy, że szybko uruchomią.
Mar9999
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 paź 2017, o 22:01

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 20 kwi 2018, o 11:13

Dzięki za odpowiedź.
Ktoś rzucił hasło ,, światłowód" ale pewnie miał na myśli, doprowadzenie do nadajnika.
Ja myślałem, że ogólnodostępny, więc pytałem.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 20 kwi 2018, o 11:37

Jeżeli światłowód buduje firma, która ma ofertę na internet stacjonarny to zawsze można zrobić zapytanie. Jeżeli byłby to np: światłowód T-Mobile, Netii a chciałbyś mieć internet symetryczny i byłyby warunki techniczne to sądzę, że po pozytywnym wywiadzie technicznym byłyby szanse na ofertę.

Jedna rzecz - nie mówimy tutaj o necie za 50-100zł tylko o łączu symetrycznym np: 100/100Mbps z CIR, SLA itp. np: za 1000-2000zł netto. Z kosztem to przedział bo to zawsze wycena dla danej inwestycji biorąca pod uwagę koszty operatora, koszty dojścia. Rozwiązania są skalowalne więc rozbudowa nie musi być barierą ale są nią czasem koszty. Czy trzeba kopać, kłaść w ziemi, płacić komuś dzierżawę. Sporo czynników ale światłowód obok nas to zawsze jest nadzieja i jakaś szansa. Szczególnie w przypadku operatorów.

Nie wiem jak działa Play ze światłowodami. Moim zdaniem w sieci krajowej mają dzierżawy. Na ostatniej mili może kładą. Pytanie jak u nich z przygotowaniem oferty i obsługą takich zapytań.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 20 kwi 2018, o 12:01

@mixiorek - pytałem Orange, nic nie wiedzą.
Z tego co ja wiem, jakiś papier wędruje po mojej miejscowości i zbierają podpisy chętnych.
Więc może już niebawem coś się ruszy.
Ciekawe, jak będzie wyglądało podłączenie. Nie wiem czy dobrze określę to, ale do głównego punktu ( dwumetrowa skrzynia ) nam 1 km.
Czy tam ewentualnie będę podpinany?
A cena podłączenia? Wiem, że każdy teren i inna cena, ale liczą za metry bieżące czy może inaczej?
Czy gdzieś koło domu, chociaż nie widać coś, co by pozwoliło na podłączenie kabla.
Akurat internet po kablu, to czarna magia dla mnie.
Wybaczcie za OT.
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 20 kwi 2018, o 12:16 przez adziu82, łącznie edytowano 2 razy
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 20 kwi 2018, o 12:10

Wyszukiwarka UKE słaba jest. Dużo btsów brakuje. Za to dużo pozwoleń na moich zadupiach, Orange będzie robił ludziom światełko za dwa lata
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1435
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 20 kwi 2018, o 13:12

adziu82 napisał(a):@mixiorek - pytałem Orange, nic nie wiedzą.
Z tego co ja wiem, jakiś papier wędruje po mojej miejscowości i zbierają podpisy chętnych.
Więc może już niebawem coś się ruszy.

Aaaa, Ty mówisz o Lubuskiej Unii Światłowodowej. Będą chodzić ludzie z Orange po domach i zbierać deklaracje i im więcej ich się uda uzbierać, tym chętniej Orange zbuduje sieć w danej miejscowości. Wiele gmin się pod tym podpisało. Sprawdź czy Twoja gmina o tym informuje na swojej stronie. Powinien być też link do deklaracji do wydrukowania i zostawienia w urzędzie bądź wysłania skanu na maila orange. Podłączenie będzie za darmo. https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-d ... 879#U45879
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5244
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 20 kwi 2018, o 13:18

Tak, o Lubuskiej.
Czyli, jeżeli nie złoże deklaracji teraz, to mogę nie mieć podłączenia za darmo?
Oczywiście, jeżeli Unia da pieniądze na to.
Tak rozumiem z tego co pisałeś na Orange forum.
Widzę, że moja gmina przystąpiła - Przewóz jest :-)
Ciekawe co z tego będzie.
W samym Przewozie, mają miedź do 10 Mb/s, w rzeczywistości 6-7 Mb/s.
U mnie nie ma kabla, tylko radiówka do 6 Mb/s, albo Networx około 40 Mb/s.
Plus L800 1 Mb/s.
Dzięki za info.


Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 20 kwi 2018, o 13:26

Niekoniecznie z pieniędzy UE. Orange ma już tutaj swoje skrzynki z programu Szerokopasmowe Lubuskie, a dołączenie do programu Lubuskiej Unii Światłowodowej zapewne wiązało się z ułatwieniami (a może i z obniżeniem kosztów za wykorzystanie pasa przydrożnego) dla operatora podczas uzyskiwania wszelkich pozwoleń. Tam gdzie Orange wygrało w POPC to będą budować z pieniędzy tego programu, ale jeśli jakiś dom ma już łącze miedziane to nie jest białą plamą, którą trzeba/można podłączyć z tych środków. Ale za to, za jednym zamachem można sąsiednie domy podłączyć po kosztach, bo w pobliżu już kabel jest za pieniądze z POPC. Ponadto Orange chętniej wyłoży własne pieniądze na inwestycję, z której mieszkańcy zadeklarują się korzystać. W jednej miejscowości widziałem plakaty, które zachęcały do składania deklaracji, a w tej wsi są 1-2 domy oznaczone jako "biała plama" na prawie 80 wszystkich.
Najlepiej zgłoś się jak najszybciej.

PS. zgłosiłem moderatorowi żeby wydzielił tą dyskusję do innego tematu. ;)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5244
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 20 kwi 2018, o 13:32

Raczej wg mnie wymogi.
Myślałem, że u mnie jak zrobili kolorową kratownice, to dlatego że jest strefa przygraniczna. Ale u Ciebie widać, że chyba malują je ze względu na wymogi.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 20 kwi 2018, o 13:39

adziu82 napisał(a):Raczej wg mnie wymogi.
Myślałem, że u mnie jak zrobili kolorową kratownice, to dlatego że jest strefa przygraniczna. Ale u Ciebie widać, że chyba malują je ze względu na wymogi.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka


No jasne, że wymogi. Jeżeli postawili maszt w tak wysoko położonym punkcie względem reszty, musi być to jakoś obwarowane przepisami. Wiem że gdzieś w okolicy jest też miejsce z którego startują lotnie/ motolotnie. Pewnie nie jest to bez znaczenia.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Galaxy S8+
Sieć: Play, Orange

Re: światłowód od Orange

Postprzez iphoneski » 18 paź 2018, o 20:34

Postanowiłem odkopać trochę temat i zapytać obecnych użytkowników światłowodu pomarańczowych jak to działa. Mam teraz net i 2 dekodery w UPC ale ostatnio coś się sypie u nich i prawie każdego dnia muszę wyłączać modem z prądu i włączać znowu bo net pada i nikt nie wie dlaczego.
Generalnie chciałbym kupić coś podobnego do tego co mam teraz czyli internet 100 albo 300 mega i do tego 2 dekodery telewizji z podstawowym pakietem, po prostu żeby pooglądać coś bezmyślnie po robocie :)
Jak jest z awaryjnością neta i sprzętu u nich? No i jak z jakością telewizji? Przede wszystkim jak dźwięk? Mam dobry sprzęt audio podłączany do tv i dźwięk ma być dobry a nie jakiś kompresowany syf, akurat pod tym względem UPC wypada nawet dobrze.
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1041
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Poprzednia strona

Powrót do Internet stacjonarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość