• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #269392  autor: Adamp1
 03 cze 2008, 17:38
Witam!

Jestem użytkownikiem Orange Pop, ale zaczyna mnie denerwować ta cała zabawa z doładowywaniem itd, dlatego pomyślałem, że przejdę na abonament. Pełen optymizmu poszedłem do salonu i zostały mi przedstawione warunki co najmniej NIEKORZYSTNE! Aktualnie miesięcznie wykupuje pakiety 2xsms za grosz i 2xpakiet gadane co daje razem 24 zł, do tego dzwonie do innych sieci, przez co wydaje na kom ok. 40 zł mc. Liczyłem, że w abonamencie będę mógł liczyć na podobne stawki do orange jak w pakietach tj. sms za grosz i minuta rozmowy za 20 groszy, ale usłyszałem, że to jest nie do zrobienia! Wniosek... abonament jest niekorzystny i stąd moje pytanie... dlaczego korzystacie z abonamentów? A może ja czegoś nie rozumiem z tymi abonamentami?

#269393  autor: thonka
 03 cze 2008, 17:48
od kiedy tylko pamietam w abonamentach bylo mniej korzystnie niz na karte (no troche przesadzilem, bo pamietam czasy taktaka z minuta za 3,66 i popa z minuta 1,8 gdzie w abo bylo wtedy taniej :P )

czemu ludzie wybieraja abo? glownie przez dotowane sluchawki ;)

w moim przypadku przewazylo to, ze mam w ofercie ery aktualnie 200 minut do wszystkich, 1 darmowy nr w sieci i do tego 50mb internetu za 100zl. w zadnym pre-paidzie nie dostane takich warunkow.

po za tym wszystko jest fajnie jak masz wiekszosc znajomych w jednej sieci, wtedy ok. mozna sie bawic w sms za grosz czy minuta za 30groszy, schody zaczynaja sie gdy znajomi sa rozproszeni po sieciach... wtedy nic mi po smsach za grosz, gdy nie mam do kogo ich pisac.

skoro nie chcesz doladowywac to wez sobie mixa ;) tam zawsze dostajesz okreslona ilosc pieniedzy, bez koniecznosci doladowywania. jedyni minus mixa w orange to niestety fakt, ze z przyznawanego co miesiac pakietu zlotowek nie mozna wykorzystac na pakiety. by moc je aktywowac trzeba i tak doladowac konto osobno.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2008, 17:53 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#269397  autor: butterfly
 03 cze 2008, 17:53
Dlaczego? Bo ludzie sa glupi i leca na telefon ;) ktory mozna kupic taniej tak czy siak. A bardziej serio to ze bardziej sie oplaca przy wyzszym abo.

#269399  autor: Adamp1
 03 cze 2008, 18:03
Siedzę na stronie orange i doszukałem się czegoś chyba w miarę atrakcyjnego.

PLAN NA ROZMOWY 90, za 35 zł... 90 minut do orange, które można wykorzystać do innych sieci (60 era, 50 play), lub na 180 sms i do tego gratis przez 3 miesiące darmowe rozmowy i sms`y z wybranym numerem. Czyli za 35 zł dostaję 90 minut, co daje ok. 0,40 gr za minutę, lub sms co daje 0,05 gr za jednego, co można znieść. Do tego dochodzi darmowy nr z którym kontaktuje się bez ograniczeń przez pierwsze 3 miesiące, a później jest to koszt tylko 10 zł miesięcznie. Chyba nawet dobre warunki, biorąc pod uwagę, że ten darmowy nr to byłaby moja dziewczyna, na którą idzie mi większość mojego pakietu z karty:-D Tylko telefony jakieś drogie... sony k800 w abonamencie za ponad 440 zł :evil: już nie mówię o 910i za prawie 550!

#269401  autor: Darecky
 03 cze 2008, 18:11
To nie lepiej do dziewczyny i dwóch osób z którymi się kontaktujesz wziąć 3p3 ? SMS po 1 gr rozmowy po 3 gr/ min... I nie ładować się w lojalkę? Toć te SE to taniej na allegro już chodzą niż w abo!

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#269405  autor: mariusz9a
 03 cze 2008, 18:38
Adamp1 pisze:darmowy nr z którym kontaktuje się bez ograniczeń
Byś się zdziwił ;) Jest limit. Bez limitu tylko w Plusie.

#269406  autor: thonka
 03 cze 2008, 18:42
racja 3po3 jest chyba bardziej korzystne.
tylko z tego co mi sie zdaje wyklucza sie wtedy to z jakimis innymi pakietami...

ja bym sie nie ladowal w umowe z takim niskim zobowiazaniem w ktorym nic tak naprawde nie ma.

a jak juz rzeczywiscie chcesz abo, to rozwaz jeszcze oferte sklepu internetowego w tym planie taryfowym. przy 35zl daja jeszcze 33 minuty w sieci i 50zl na internet przez 12 miesiecy gratis.
jak zachowasz numer z karty to daja Ci 128 minut przez 1 miesiac (tylko nie napisali czy to tylko w sieci, czy takze po za nia) i 3000 smsow na 3 miesiace (czyli 1000/miesiac).

bierzesz pierwszy lepszy telefon za ktory da sie wyciagnac choc troche wiecej kasy (choc z tego co widze ciezko moze byc) i kupujesz sobie potem inny.
wiecej nie da sie juz z tego wyciagnac.

chyba, ze wiezmiesz oferte bez telefonu 'co za numer'.
za 35zl masz do wykorzystania 70zl co daje 92minuty lub ok. 350smsow do wszystkich sieci. dodatkowo dostajesz gratis bezplatne wieczory i weekendy w opcji 60zl czyli w godz. 20-9 w tygodniu oraz przez cala sobote i niedziele rozmawiasz w orange za free (2000 minut miesiecznie).

obie omawiane opcje sa przedstawione przy podpisaniu umowy na 24 miesiace. w opcji co za numer jest jeszcze mozliwosc podpisania umowy na rok z tym, ze wtedy 70zl i darmowe wieczory i weekendy do wykorzystania masz tylko przez 6 pierwszych miesiecy, a potem jest juz tylko gole 35zl.

opcje co za numer mozna chyba tylko podpisac w salonie wiec nie ma gratisow przy zamowieniu internetowym.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#269408  autor: Adamp1
 03 cze 2008, 18:56
Nic z tego nie będzie... nie korzystam z telefonu do tego stopnia, żeby mieć jakieś korzyści z przejścia na abo... perspektywa 180 minut w prywatnym telefonie już mnie przeraża! Zostaje abonament i jazda na pakietach:-) Dzięki za pomoc everybody!

#269412  autor: thonka
 03 cze 2008, 19:02
Adamp1 pisze:nie korzystam z telefonu do tego stopnia, żeby mieć jakieś korzyści z przejścia na abo... perspektywa 180 minut w prywatnym telefonie już mnie przeraża! Zostaje abonament i jazda na pakietach:-) Dzięki za pomoc everybody!
generalnie nie jest to takie zle. ja wykorzystuje prawie wszystkie 200 minut ktore mam i jeszcze z darmowmym numerem gadam ok 500-700minut na miesiac ;) fakt, ze pod koniec okresu rozliczeniowego gdy wiem, ze minuty maja przepadnac to dzwonie z byle glupotami i wysylam czasem glupkowate sms'y, ale ostatecznie nie marnuje ich ;)

nie zmienia to jednak faktu, ze troche jednak sie za to wszystko placi.

anyway - chlodna kalkulacja (czasem jak trzeba to nawet podwojna) i nie uleganie reklamom to podstawia ;)

#269417  autor: Vieslav
 03 cze 2008, 19:35
w opcji co za numer jest jeszcze mozliwosc podpisania umowy na rok z tym, ze wtedy 70zl i darmowe wieczory i weekendy do wykorzystania masz tylko przez 6 pierwszych miesiecy, a potem jest juz tylko gole 35zl.
Mylisz się kolego. Przez pół roku jest opcja wieczory i weekendy 60, natomiast 100% więcej, czyli 70zł jest przyznawane do końca umowy.
Trochę żałowałem umowy na zetafon (zabijcie mnie - Nokia 1600 na 3 lata :angry5: ) ze względu właśnie na ofertę co za numer. Ale póki co Orange Music mi wystarcza i nawet lepiej wychodzi. Doładuje raz na miesiąc za 25 zł i mam za to: 200 smsów do wszystkich sieci + ~40 minut również do wszystkich + jakiś bonus za doładowanie do Orange (zawsze się załapuje). Czasem dokupi się pakiet na internet lub smsy za 1gr do wszystkich sieci. I wychodzę lepiej niż w abonamencie.
Tak jak napisała butterfly, większość bierze abonament tylko ze względu na telefon. Znam masę ludzi, którzy niby mają abonament ale korzystają z prepaida a karta sim od abonamentu ląduje w telefonie tylko na początku okresu rozliczeniowego jak przyznawany jest nowy pakiet kwotowy/minut.

#269418  autor: thonka
 03 cze 2008, 19:50
Mulder pisze:Mylisz się kolego. Przez pół roku jest opcja wieczory i weekendy 60, natomiast 100% więcej, czyli 70zł jest przyznawane do końca umowy.
my bad ;) sry

#269625  autor: kowcio
 04 cze 2008, 20:19
thonka pisze:racja 3po3 jest chyba bardziej korzystne.
tylko z tego co mi sie zdaje wyklucza sie wtedy to z jakimis innymi pakietami...
Pakiety SMS po 1 grosz da się wykupić, nie wiem co z innymi.

#269630  autor: Jedrker
 04 cze 2008, 20:38
Adamp1 pisze:dlaczego korzystacie z abonamentów?
Chociazby dla samej wygody.
Podpisujesz umowę, dzwonisz, i nie martwisz się tym, że kiedyś skończy Ci się karta, i po rozmowach !
A ja dzwonię, i płacę później za tyle ile wygadałem, pewna niezależność tego, że z telefonu zawsze będę mógł skorzystać, i nie martwić się ważnością karty sim.
Druga sprawa, to usługi typu wybrane numery, gdzie bardziej opłaca się mieć wtedy abo, niż w karcie korzystać z tego typu usług.
No i trzecia sprawa, to telefony, co dwa lata nowy fonik, ew. dodatkowe bonusy w postaci minutek za przedłużenie umowy ;)

#269632  autor: Klusek
 04 cze 2008, 20:40
Adamp1 pisze:Wniosek... abonament jest niekorzystny i stąd moje pytanie... dlaczego korzystacie z abonamentów?
Dla jednych jest niekorzystny a dla drugich przeciwnie, jest bardzo korzystny. Na swoim przykładzie podam, że mam abo w Orange WiNW 25 zł + Wybrany numer 15 zł i Orange Free email za 30 zł, łącznie za wszystko płacę 70 zł, gdybym nie miał abo to albo musiał bym ograniczyć korzystanie z telefonu albo płacił bym średnio rachunki po 700 - 800 zł.

Obrazek
Obrazek

#269638  autor: vinc
 04 cze 2008, 20:56
potwierdzam, że sporo osób bierze abo bo ma telefon za 1zł :roll: główne "za" decydujące o wyborze abonamentu podał Jedrker ja jeszcze dodam, że nie jestem zmuszony do kontrolwania wszystkich pakietów, nowych promocji itd. (może jestem leniwy :wink: ) Jeszcze jedno, prepaid nie jest korzystny jeśli dzwoni się dużo do innych sieci.

Obrazek