• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #264982  autor: lukastel
 06 maja 2008, 00:03
Play do kiedy ma umowę roaming z Plus?

#264984  autor: Szalony
 06 maja 2008, 00:42
Na gsm pasmo to chyba już do końca świata ;) a na umts to myślę że jak Play będzie miał z 3tys. swoich nodeB aktywnych - może za 2lata to zrezygnuje z Plusa umts... No chyba że te 2 firmy są w bardzo bliskich kontaktach to roaming w wszystkich pasmach na stałe będą mieli ;)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#264990  autor: lukastel
 06 maja 2008, 01:29
Znalazłek w końcu :)

[fade]
Polkomtel S.A. operator sieci Plus i Sami Swoi, oraz P4 Sp. z o.o. nowy operator telefonii komórkowej, podpisały 8 czerwca 2006 r. umowę o dostępie telekomunikacyjnym (tzw. roamingu krajowym). Umowa ma umożliwić przyszłym klientom P4 realizację na terenie całej Polski połączeń głosowych, SMS i transmisji danych za pośrednictwem sieci GSM należącej do Polkomtela. Umowa została zawarta na 5 lat z możliwością przedłużenia na kolejne 2 lata. P4 zobowiązała się w niej do korzystania wyłącznie z infrastruktury Spółki Polkomtel. Obie firmy nie zdradziły komercyjnych warunków umowy.

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej Anna Streżyńska, która była obecna przy podpisywaniu umowy o współpracy Polkomtel i P4, wyraziła zadowolenie, iż po raz pierwszy w historii polskiego rynku udało się jednak doprowadzić do udostępnienia sieci komórkowej dla konkurencyjnego operatora zanim doszło do narzucenia „z urzędu” warunków współpracy międzyoperatorskiej.

Przed podpisaniem umowy P4 wycofała z UKE złożony w zeszłym tygodniu wniosek o administracyjne przymuszenie Polkomtela do roamingu krajowego. Prezes UKE Anna Streżyńska oświadczyła wówczas, że nie widzi powodów dla których Polkomtel zwleka z podpisaniem już wynegocjowanej umowy. Jednocześnie zapowiedziała, że wyda w lipcu br. decyzję nakazującą udostępnienie sieci Polkomtel na rzecz P4, jeśli obie spółki wcześniej dobrowolnie nie zawrą porozumienia.
[/code]
Umowa o roamingu krajowym umożliwi P4 rozpoczęcie świadczenia usług telefonii komórkowej jeszcze w tym roku, zanim spółka wybuduje własną sieć UMTS. Zgodnie z decyzją o rezerwacji częstotliwości P4 (poprzednio Netia Mobile) jest zobowiązana do pokrycia zasięgiem nadajników UMTS do końca 2006 r. 16,6% ludności i 0,85% obszaru Polski. Na koniec 2007 r. ma to być odpowiednio 30,7% ludności i 1,93% obszaru, a na koniec 2008 r. 50,1% ludności i 4,2% terytorium kraju.[/fade]

#264993  autor: Szalony
 06 maja 2008, 08:25
Ponad 50% ludnosci to 19mln osób musi do końca roku być w zasięgu Stacji Play ... Wydaje mi się to nierealne ale pewnie to nie problem bo wiadomo jak u nas prawo jest egzekwowane ;;) i Play nic pewnie nie grozi za niewypełnienie wymogów koncesji...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#265054  autor: kowcio
 06 maja 2008, 16:45
Należy pamiętać o tym, że nie każdy ma telefon 3G, a Play stawia stacje tylko z UMTS.
Jakby nawet wszędzie postawili swoje nadajniki, to by jeszcze musieli ludziom wymienić telefony na 3G żeby móc zrezygnować z roamingu. Wątpię żeby Play napisał SMSa do tych, którzy mają telefony 2G i 2,5G o treści: "jeśli chcesz być w Play musisz kupić telefon 3G" :-D

#265056  autor: thonka
 06 maja 2008, 16:51
Szalony pisze:Ponad 50% ludnosci to 19mln osób musi do końca roku być w zasięgu Stacji Play ... Wydaje mi się to nierealne ale pewnie to nie problem bo wiadomo jak u nas prawo jest egzekwowane ;;) i Play nic pewnie nie grozi za niewypełnienie wymogów koncesji...
wg. raportu uke, play na chwile obecna ma tyle nodeB co orange ;) nie sa w nim oczywiscie wymieniane nadajniki bez pozwolen rzecz jasna. a kiedy obie sieci zaczely wdrazac umts?;) nie zmienia to jednak faktu, ze nie liczy sie ilosc nadajnikow, a populacja w ich zasiegu, tu moze byc cienko... choc z drugiej strony aglomeracje katowicka, warszawska, lodzka, krakowska i gdanska to ok 9mln osob czyli ok 25% ludnosci. do tego dochodza inne wieksze miasta wiec na dzien dzisiejszy maja pokrycie ok 30-35% napewno.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#265063  autor: blacher
 06 maja 2008, 18:05
kowcio pisze:Należy pamiętać o tym, że nie każdy ma telefon 3G, a Play stawia stacje tylko z UMTS.
Jakby nawet wszędzie postawili swoje nadajniki, to by jeszcze musieli ludziom wymienić telefony na 3G żeby móc zrezygnować z roamingu. Wątpię żeby Play napisał SMSa do tych, którzy mają telefony 2G i 2,5G o treści: "jeśli chcesz być w Play musisz kupić telefon 3G" :-D
patrząc na te telefony w Playu to chyba duża z nich część jest w 3G więc nie powinno być problemu...zresztą umowa jest na co najmniej 5 lat,a wtedy nie mieć tel w 3G to będzie obciach ;)

#265066  autor: Btk_Tomas
 06 maja 2008, 18:19
kowcio pisze:Należy pamiętać o tym, że nie każdy ma telefon 3G, a Play stawia stacje tylko z UMTS.
Z tego co mi wiadomo Play sprzedaje telefony tylko 3G więc nie widzę problemu.

#265071  autor: kowcio
 06 maja 2008, 18:40
Btk_Tomas pisze:Z tego co mi wiadomo Play sprzedaje telefony tylko 3G więc nie widzę problemu.
Tak jest, chodzi mi o klientów którzy mają telefony na kartę, nie każdy kupił telefon na kartę z Play'a. (tak jak ja- póki co mam Nokię 1600 :| )
blacher pisze:zresztą umowa jest na co najmniej 5 lat,a wtedy nie mieć tel w 3G to będzie obciach ;)
heh :-) ale też nie wszystkie dość nowe telefony mają 3G. Producenci musieliby rozpocząć masową produkcje ;-)
Zawsze znajdzie się taka "koza" co będzie miała 2G, nie mówię że dużo takich osób będzie, ale na pewno się ktoś taki znajdzie. Wyjątek potwierdza regułę :-D

Pozdrawiam ;-)

#265152  autor: thonka
 07 maja 2008, 00:49
kowcio pisze:Zawsze znajdzie się taka "koza" co będzie miała 2G, nie mówię że dużo takich osób będzie, ale na pewno się ktoś taki znajdzie. Wyjątek potwierdza regułę :-D
zalozenie wielu operatorow jest takie, ze pokrywaja zasiegiem umts tylko miasta, bo na mniej zaludnionych terenach sie to nie oplaca. tereny wiejskie zostawiaja na gsm wiec ci ludzie beda skazani na starsza technologie i podejrzewam, ze nawet za 5 lat sie to znaczaco nie zmieni. a przeciez nie usuna anten 2g w miastach, choc gdzies czytalem, ze w ktoryms kraju (nie pamietam czy przypadkiem nie europejskim) calkowicie zrezygnowano z 2g na rzecz nowszej technologii. z pewnoscia nie byl to jednak kraj o wielkosci Polski.
w niektorych krajach kombinuja z wcdma na 900mhz np. finlandia. moga uzyskac w ten sposob wiekszy zasieg, bez ponoszenia duzych kosztow co w przypadku mniej zaludnionych i gorzystych krajow jest priortetem. problem w tym, ze stawiajac anteny w nowej technologii trzeba miec sprzet, ktorym bedzie mozna z tego zasiegu korzystac. i znow trzeba miec nastepny telefon...

ja bym byl o gsm spokojny. jezeli plus nie bedzie zainteresowany, to na 100% znajdzie sie inny chetny na swiadczenie roamingu krajowego dla Play.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#265161  autor: mariusz9a
 07 maja 2008, 10:21
thonka pisze:w niektorych krajach kombinuja z wcdma na 900mhz
W Polsce też będzie (albo nawet już trwa – nie jestem dokładnie w temacie) przetarg na UMTS 900MHz. Pokrycie ludności Polski zasięgiem UMTS będzie za kilka lat (obstawiam sporo mniej niż 10 lat) zbliżone do GSM, więc ja bym tych biednych ludzi mieszkających na wioskach nie przekreślał.

#265172  autor: thonka
 07 maja 2008, 12:57
mariusz9a pisze:Pokrycie ludności Polski zasięgiem UMTS będzie za kilka lat (obstawiam sporo mniej niż 10 lat) zbliżone do GSM,
oby tak bylo... mam kuzyna ok. 20 km od Szczecina (jakies 10-15 km od nodeB ery). TP nie chciala mu zalozyc neostrady to wzial blueconnect z modemem hsdpa. o ile w Szczecinie net mu smiga, az milo, to w domu na pietrze zeby zlapac zasieg gprs musi siedziec niedaleko okna... nie nie wiem czemu akurat tak... chyba, ze wata szklana do izolacji dachu ma az takie wlasciwosci tlumiace :-D

#265213  autor: Gr3gorix
 07 maja 2008, 19:47
w tym roku z tego c9o wiem Play konczy umowe z Plusem, ale pewnie przedłuży bo nie wyciagnie jeszcze takiego zasiegu z tyloma antenami co ma w tej chwili z tego co mi wiadomo ma 80% zasiegu(UMTS)

Telefon jest jak kobieta- ładujesz w nią pieniądze ale ciągle nie jestes z niej w 100% zadowolony...

#265255  autor: thonka
 07 maja 2008, 23:00
Gr3gorix pisze:w tym roku z tego c9o wiem Play konczy umowe z Plusem, ale pewnie przedłuży
no to chyba zle wiesz... przeczytaj jeszcze raz caly watek, a potem dopiero pisz... wyraznie jest zacytowana notka prasowa, w ktorej zostalo napisane, ze umowa jest na 5 lat z mozliwoscia przedluzenia o nastepne 2... i na bank nie maja pokrytych 80% kraju. 30-40% to takie ostrozne szacunki.

#265259  autor: widex
 07 maja 2008, 23:18
Hmm, przyglądam się tematowi.
Uważam 3G za kolejną generację telefonii komórkowej, a nie jak niektórzy za zbędny bajer,

Przypomnijcie sobie jaki był rozwój GSM na początku, jak zaczynała Idea. W tej chwili operatorzy wg. mnie nie rozwijają 3G tak priorytetowo. Przykład? u mnie w klasie lekko ponad 10% osób ma telefon UMTS. Dla tej garstki rozwijać 3G? Bezsens. Ludzie biorą telefon z oferty operatorów... jakie biorą? taki jaki im się podoba. Oferty MIX np Era. Ile telefonów UMTS a ile GSM?, Orange ile jest tanich telefonów 3G?

3G dotrze na wsie, ale musimy poczekać.

#265281  autor: thonka
 08 maja 2008, 10:58
widex pisze:Przypomnijcie sobie jaki był rozwój GSM na początku, jak zaczynała Idea. W tej chwili operatorzy wg. mnie nie rozwijają 3G tak priorytetowo. Przykład? u mnie w klasie lekko ponad 10% osób ma telefon UMTS. Dla tej garstki rozwijać 3G? Bezsens. Ludzie biorą telefon z oferty operatorów... jakie biorą? taki jaki im się podoba. Oferty MIX np Era. Ile telefonów UMTS a ile GSM?, Orange ile jest tanich telefonów 3G?
3G dotrze na wsie, ale musimy poczekać.
a wiesz czemu ludzie biora takie telefony? jak czlowiek po 30 chce wziasc telefon od operatora to nie interesuja go bajery, tylko zeby telefon dzwionil ew. wysylal smsy, a to potrafi kazdy telefon nawet ten za 1zl w promocji, wiec po co przeplacac. Polacy w zdecydowanej czesci nie sa takimi gadzeciarzami jak np. Anglicy nie wspominajac o Japonczykach i nie sa nam potrzebne gadzety w postaci wideorozmow itp. u nas w dalszym ciagu licza sie podstawowe funkcje telefonow.
inna sprawa, ze operatorzy wlasnie takie proste aparaty promuja, bo sa tansze i nie trzeba do nich tyle doplacac. spojrz na inne w miare rozwiniete kraje europejskie. tam dobry telefon 3g to nie luksus tylko norma. tylko tam myslenie jest inne. ludzie wola doplacic do czegos dobrego zamiast brac to co jest najtansze. u nas priorytetem przy wybieraniu sluchawek w dalszym ciagu jest, by nie kosztowala wiecej niz 50zl, a juz najlepiej zeby byla za 1zl... tylko niech nikt nie pisze, ze play daje aparaty 3g w niskich cenach, bo akurat oni nie maja innego wyjscia, a gros telefonow z ich cennika nie nalezy do modeli najtanszych...

#265283  autor: mariusz9a
 08 maja 2008, 11:14
Ja tylko dodam do tego wątku że olbrzymia część ludzi nadal myśli że rozwój 3G w Polsce wygląda tak jak to było w 2004 roku tzn myślą że 3G jest dostępne tylko w kilku (Warszawa, Gdańsk, Wrocław...) największych miastach i to głównie też blokuje kupno takich telefonów. Często rozmawiając ze znajomymi właśnie takie coś słyszę - a po co mi telefon z 3G jak nie ma takiego zasięgu - a my stoimy w zasadzie "pod" nadajnikiem 3G któregoś z operatorów i pojawia się u nich olbrzymie zdziwienie gdy o tym mówię...

#265322  autor: kowcio
 08 maja 2008, 17:54
Gr3gorix pisze:ma 80% zasiegu(UMTS)
Kraju na pewno nie, może wielkich miast, to już prędzej.
Play nie będzie teraz pokrywać swym zasięgiem wiosek, nieopłacalny biznes.
Ale i tak widzę, że dość stosunkowo szybko buduje się.
Pozdrawiam.

#265324  autor: lukastel
 08 maja 2008, 18:08
A jak wygląda od strony technicznej? Czy sieć UMTS na 900MHz ma większą pojemność i zasięg, oraz czy jest potrzebna mniejsza energia podczas połączenia niż GSM na 900MHz?

#265327  autor: elrond
 08 maja 2008, 18:23
lukastel pisze:Czy sieć UMTS na 900MHz ma większą pojemność i zasięg
Zasięg ma większy, ponieważ im nizsza częstotliwość, tym lepsza propagacja fal, a co za tym idzie lepszy zasięg. Dodatkowo jest lepsza penetracja przez ściany, co daje lepszy zasięg wewnątrz budynków. A pojemność to już chyba zależy od kanałów, rodzaju nadajnika. Mało jeszcze wiadomo na ten temat. Szukałem jakiś publikacji na ten temat, ale póki co są jedynie po angielsku, w dodatku stricte techniczne więc ciężko to zrozumieć.

Tak do tematu, to wydaje mi się, że jak Play chce się w jak największym stopniu uniezależnić od Plusa, to powinien się zainteresować UMTS 900. To właściwie jedyna szansa na dobry zasięg na terenach pozamiejskich. Powinno to być jak najszybciej prawnie uregulowane i wdrozone.