• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #209799  autor: edgar5
 06 sie 2007, 13:14
Witam

Pytanie do wtajemniczonych.
Zależy mi na tym aby móc wysyłac jak najwiecej sms-ów bez koniecznosci podawania tokena (tj na orange).
Jakie bramki polecacie do wysyłania sms-ów do sieci:
1. orange
2. era, heyah

Jakie wymagania trzeba spełnic, zakładajac ze ma sie telefony w tych sieciach i ile smów dziennie, miesiecznie mozna wysłac?

Pozdrawiam.

#209851  autor: D@rio
 06 sie 2007, 15:19
edgar5, a ja mam do Ciebie pytanie. W jakim celu zadajesz w/w pytanie?

Obrazek

#209879  autor: edgar5
 06 sie 2007, 16:35
Żeby odpowiedzieć na twoje pytanie potrzeba dwóch aktywnych neuronów. Wysil się.
Pytam a twoją intencją nie powinno być wnikanie dlaczego. Jesteś z CBA?
Po prostu chcę wykorzystać skrypt do informowania mnie o emailu.
W Plusie sprawa prosta, korzystam z niego już kilka lat :)
Gorzej z Orange i Erą. Tutaj administratorzy zrobili jakieś obwarowania nie wiem po co:)
No ale w Polsce zarabia się na wszystkim wiec czemu nie zedrzec z uzytkowników za takie banalne sprawy jak wysylanie sms.

#209886  autor: D@rio
 06 sie 2007, 16:53
edgar5 pisze:Gorzej z Orange i Erą. Tutaj administratorzy zrobili jakieś obwarowania nie wiem po co:)
to wysij swoje szare komórki i pomyśl. To są zabezpieczenia anty-spamowe. Zabezpieczające przed BOOT'ami. Nawet My, telepolis - też takie mamy.
edgar5 pisze:Pytam a twoją intencją nie powinno być wnikanie dlaczego.
mam prawo wnikać we wszystko co dotyczy tego forum.
edgar5 pisze:Jesteś z CBA?
a jeśli z UOP'u? ;-)
edgar5 pisze:Żeby odpowiedzieć na twoje pytanie potrzeba dwóch aktywnych neuronów. Wysil się.
Nie dość że Twoja wyżej cytowana wypowiedź byłą chamska i niekulturalna to ten komentarz był zupełnie niepotrzebny. Z związku z tym czuję się urażony i z czystym sumieniem nakładam ostrzeżenie.
Naucz się słuchać rozmawiać - na argumenty. A jak jesteś alfą i omegą to nie wiem co robisz i po co pytasz na tym forum...

Obrazek

#210014  autor: edgar5
 06 sie 2007, 23:31
Naucz się słuchać rozmawiać - na argumenty. A jak jesteś alfą i omegą to nie wiem co robisz i po co pytasz na tym forum...
No cóż jak sie ma władzę (na forum) to można wszystko. Pomijam już , że twoje wypowiedzi (napisales w tym temacie az 2 posty) soczyste w argumenty i informacje nie były. No ale miałeś królewskie prawo.

A propos dlaczego zatem bramka plusa nie ma obwarowań w sensie 6 sms-ów ( na dobe , jak w omnix), czy 10 jak w orange (chyba na miesiac). Mówie o darmówkach bez żetonów.

#210018  autor: D@rio
 06 sie 2007, 23:41
edgar5 pisze:A propos dlaczego zatem bramka plusa nie ma obwarowań w sensie 6 sms-ów ( na dobe , jak w omnix), czy 10 jak w orange (chyba na miesiac). Mówie o darmówkach bez żetonów.
ma obwarowania nadawane na konkretny adres IP. Wartość limitu jest zmienna, nie ma stałej wartości.

Obrazek

#210019  autor: przemek910
 06 sie 2007, 23:41
edgar5 pisze:A propos dlaczego zatem bramka plusa nie ma obwarowań w sensie 6 sms-ów
ma ograniczenie na IP, nie wiem ile, ale pamiętam, że mi blokowało ;) czy nadal to jest, nie wiem - nie korzystam, ale raczej by się tego nie pozbywali.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#210086  autor: mariusz9a
 07 sie 2007, 11:43
kin pisze:czy nadal to jest, nie wiem
Tak, jest nadal;) W bramce Plusa jest chyba blokada na IP i na godzinną ilość otrzymanych smsów przez jeden numer od wszystkich wysyłających wiadomości (czyli o różnych IP).

#210151  autor: edgar5
 07 sie 2007, 15:02
No dobra. Bramkę plusa oraz pisanie emaili na [email protected] to ja znam.
Pytam o bramki orange i ery (heyah).
Z tego co widze to jesli za darmo zarejestrujesz sie wysylajac sms-a na omnix to masz 6 sms-ów/ dzień tak?
Z tego co widze na orange to jesli zarejestrujesz sie to masz 10 smsów/m-c?
Jak to jest z tymi obwarowaniami?
A play ma jakąś bramkę?

#210342  autor: letnil
 08 sie 2007, 07:42
Niestety na ere chyba nie ma skutecznej bramki bez rejestracji na omnixie, a orange nie probowalem szukac bo ta co jest nie jets najgorsza. Play chyba jeszcze nie podsiada swojej bramki... :D

Kliknij - http://tnij.com/CsAt

#210346  autor: edgar5
 08 sie 2007, 08:02
taaaaaaa.....
posiada , tylko trzeba być użytkownikiem playa
czyżby zero expertów w tej materii na forum?

#210504  autor: ganc2
 08 sie 2007, 16:28
A według mnie to wystarczy kupić raz na rok jednego popa i zarejestrować go na orange.pl ...
A potem to można już jechać na multiboxie 30smsów miesięcznie za darmo (wychodzi po 1 dziennie ;) lub więcej ( można dokupić pakiet lub - wiadomo co;). I najważniejsze że są do wszystkich sieci.

#210670  autor: edgar5
 09 sie 2007, 02:06
Dzięki bardzo za tresciwą odpowiedz, o to mi chodziło.
Ale ten orange to chała. Nawet dla swoich ma 30 sms /miech. Chała na maxa. Mówimy o bramkach bez tokenów.
Nawet omnix ma dla nie-swoich userów po 6 sms-ów na dzień, o plusie nie wspominając.
Jednak TPSA to zawsze TPSA , jak najwiecej ukrasc z portfela uzytkownika , jak najmniej w zamian dając.

#211058  autor: piotras
 10 sie 2007, 10:56
edgar5 pisze:Po prostu chcę wykorzystać skrypt do informowania mnie o emailu.
W erze nie ma tokenów, wystarczy napisać skrypt który loguje się na omnixie i wysyła smsa. Jeśli tego nie potrafisz to załóż konto e-mail w serwisie gdzie taki skrypty są już napisane (np. na ecenter.pl).

Podobnie w Multiboxem.

Ewentualnie założyć konto na eranet.pl za jakieś grosze (coś chyba ok. 4zł/msc). Dawno już bym uczynił to konto swoim głównym ale pojemność 12MB mnie śmieszy.

#211098  autor: DejwiD
 10 sie 2007, 14:57
zamow starter orange przez internet. zaloz bezplatnie golda. zrob przekierowanie ze swojej poczty na mboxa, a na tego popa bedziesz otrzymywal wappushe mailowe:) ewentualnie 100 smsow.

#212335  autor: marcinb
 14 sie 2007, 14:35
edgar5 pisze: Ale ten orange to chała. Nawet dla swoich ma 30 sms /miech. Chała na maxa. Mówimy o bramkach bez tokenów.
Nawet omnix ma dla nie-swoich userów po 6 sms-ów na dzień, o plusie nie wspominając.
Jednak TPSA to zawsze TPSA , jak najwiecej ukrasc z portfela uzytkownika , jak najmniej w zamian dając.
Albo jesteś nadmiernie złośliwy albo czegoś nie rozumiesz. Orange ma (publiczną - bez żadnego logowania) bramke z tokenami, z której można wysyłać smsy ile się chce do Orange. Natomiast MultiBox jest taka konstrukcją gdzie można słac wiadomości do wszystkich sieci, nawet zagranicznych. Przy odpowiednim wpisaniu numeru odbiorcy są one pokazywane jakby doszły z numeru właściciela konta na Multiboxie - czyli tak jakby je wysłano z komórki a nie z Internetu. Poza tym, jest jeszcze 5 mmsów na m-c za free. I nie porównuj omnixa z którego można wysyłać tylko do ery z MBoxem, to insza inszość. Nie chcesz, nie korzystaj, nikt płakać nie będzie.

[ Dodano: 2007-08-14, 14:38 ]
DejwiD pisze:zamow starter orange przez internet.
On nie lubi Orange, bo Orange to TPSA, a 'TPSA okrada i w ogóle nic w zamian'.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#212806  autor: edgar5
 16 sie 2007, 08:18
Mam uraz do TPSA, tak jak wielu Polaków, więc Orange odpada.

#212811  autor: bilu1991
 16 sie 2007, 08:50
edgar5 pisze:Mam uraz do TPSA, tak jak wielu Polaków, więc Orange odpada.
Ja też mam uraz do TP ze względu że nie mogę założyc normalnego neta, ale i tak planuje w najbliżych tygodnich przenieść się do Orange bo mam sporo znajomych i taniej mi wyjdzie koszt połączeń
To tak jakbym Cię spytał dlaczego nie wybrałeś Orange ? A Ty odpowiedział :D bo nie lubie pomarańczowego

#212837  autor: edgar5
 16 sie 2007, 10:48
Wiesz, jeśli sie ma zasady to się ich trzyma. Ja akurat jestem wiernym klientem Plusa. Zwalczam na co dzień monopolistów.

#212853  autor: D@rio
 16 sie 2007, 11:22
w związku z tym że odstąpiliście od tematu przewodniego topic'u zamykam temat.

Obrazek