• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #208277  autor: Kazimierz55
 31 lip 2007, 12:29
Witam!

Mój znajomy ma telefon w taryfie dla firm Plusa. Na jego numerze umowa się kończy. Nie chce jej przedłużać, bo ma dobry telefon i chce mieć numer na kartę. Bardzo zależy mu na tym numerze, który ma od wielu lat w Plusie (oferty biznesowe). NIestety przejście z jego taryfy biznesowej (niewiem konkretnie jakiej, ale jakiejś chyba starszej od Biznesklasy) na ofertę na kartę Simplus jest niemożliwe (to jakaś wielka kpina ze strony Plusa w stosunku do dobrego klienta z wysokimi rachunkami i długim stażem w sieci, ale nieważne). Koledze bardzo zależy, aby zachować swój numer (możę nawet za to zapłacić). NUMER TO ABSOLUTNY PRIORYTET. Nawet nie ważne dla niego jest w jakiej będzi sieci.

Osoba ta dzwoni +- tyle samo do wszystkich polskich sieci. Kilka groszy w jedną lub drugą stronę nie robi dla niego różnicy, ważna jest wygoda korzystania z telefonu. Nie będzie się bawił w pakiety obniżające koszty połączeń i SMSów.

Co mu zaproponujecie (jaki pre-paid)?
Ja zaproponowałem mu Nowe Orange Go, ponieważ ma dość konkurencyjną stawkę do Ery, Plusa i na stacjonarne - 60 gr i jeszcze tańsze minuty i SMSy do Orange (w zależności od wysokości doładowania). Ważniejszym jednak powodem była wzorowa (w mojej opinii) kontrola kosztów. Sam miałem Orange Go i wiem, że od razu po każdym SMSie, każdym połączniu głosowym i połączeniu GPRS miałem pod *500 aktualny stan konta. Nie trzeba było wyłączać i włączać telefonu, ani czekać aż "Ściągnie Ci kasę" (jak to jest niestety w Simplusie, SS, TakTak, Heyah). Dodatkową wielką zaletą jest MultiBox (osoba przebywa dużo za granicą)
Jak jest z przeniesieniem numeru z Plusa Dla Biznesu do Nowego Orange Go (ile kosztuje, ile trwa, co trzeba zrobić)?

Jak macie inne propozycje to oczywiście proszę napisać.

#208285  autor: Kaczy
 31 lip 2007, 12:44
Niech kolega przedłuży umowę bez telefonu. Plusy: krótsza umowa, dodatkowe minuty nawet do wszystkich sieci. Wyjdzie mu taniej niż w pre-paidzie :)

...::: Made for loneliness :::...

#208373  autor: Kazimierz55
 31 lip 2007, 18:40
Niech kolega przedłuży umowę bez telefonu.
On już zdecydował, że bardziej wygodny jest dla niego system przedpłaty (czasami nie ma go w Polsce 3-4 miesiące)
krótsza umowa
On i tak nie chcę się wiązać ŻADNĄ umową
dodatkowe minuty nawet do wszystkich sieci
Wolałby zamiast tego Orange'owski MultiBox
Wyjdzie mu taniej niż w pre-paidzie
Racja, wychodzi trochę taniej, ale jak już pisałem nie chce się wiązać umową. Poza tym to nie jest taka duża różnica, a dla niego nie ma to takiego znaczenia.

Ale dzięki Kaczy za propozycje.

Wie ktoś jak z przeniesieniem Plus Biznes > Nowe Orange Go ?

Pozdrawiam

#208385  autor: Kaczy
 31 lip 2007, 19:07
Kazimierz55 pisze:Wie ktoś jak z przeniesieniem Plus Biznes > Nowe Orange Go ?
Trzeba udać się do Orange po wniosek o możliwości świadczenia usług telekomunikacyjnych z przeniesieniem numeru. Później należy rozwiązać umowę z Plusem z zaznaczeniem, że przechodzisz do Orange. Na wniosku będzie data kiedy będzie koniec umowy. Dodatkowo przyjdzie pismo z informacją o tym. No i do rachunku doliczy się 50 zł za przeniesienie numeru.

...::: Made for loneliness :::...