Witam!
Niestety dołączyłem do grona naciąganych przez Play. Przez 2 lata trwania pierwszej umowy było cacy. Polecałem tę sieć znajomym, kliku skorzystało z tych rad. Nastał czas aneksu do umowy i zaczęły się jaja.
W październiku podpisałem aneks, przedłużający umowę o kolejne 12 miesięcy na zasadach promocji RePlay Extra dla biznesu - w skrócie: niższe stawki abonamentu. Według zapewnień konsultantki sprawa miała zacząć obowiązywać od kolejnego okresu rozliczeniowego, czyli od listopada. W grudniu jednak otrzymałem fakturkę według starych stawek, a w panelu na stronie Playa widzę, że w dalszym ciągu jestem rozliczany niezgodnie z umową. 2 reklamacje pisemne, jedna telefoniczna... chodziło o proste wysłanie korekty faktury.
Odpowiedź nr 1
Informujemy, że reklamacja została uznana za zasadną. Zapewniamy, iż sytuacja wspomniana przez Pana nie była spowodowana działaniem celowym. Przepraszamy za wszystkie niedogodności z tym związane. Sytuacja spowodowana była błędem systemowym. Zmiana na koncie zgodnie z podpisanym aneksem nastąpi 1 stycznia 2010 roku.
Odpowiedź nr 2
Zapewniamy, że Pana sprawa została ponownie zweryfikowana. Nie ulega wątpliwości, że 22 października 2009 roku podpisał Pan Aneks numer UM04/E002009130/000167420. Przepraszamy za opóźnienia związane z aktywacją postanowień niniejszego Aneksu. Zaistniała sytuacja miała charakter incydentalny i nie była spowodowana działaniem celowym. Z racji tego, że warunki Aneksu obowiązują dopiero od 1 stycznia 2010 roku, faktura numer F/10113775/12/09 została wystawiona prawidłowo zgodnie z obowiązującą taryfą. W związku z powyższym Pana odwołanie zostało uznane za niezasadne.
Odpowiedź nr 3 to juz copy+paste poprzedniej. Generalnie mam spadać na drzewo, ich żadne umowy nie obowiązują, wystawiamy faktury jak chcemy a jak mam dalsze wątpliwości to mogę iść do sądu
Szczerze przyznam, że w życiu nie spotkałem tak bezczelnie naciągającej firmy. Jestem prawie pewien, że jest to działanie celowe... skusić promocją, a potem przeciągać wejście w życie nowych stawek. Historie takie jak moja czy opisana tutaj:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... 1/76563040
niestety nie są odosobnione.
Swoją drogą jak lekkomyślnym trzeba być, aby pozwalać sobie najpierw na wywalanie kupy kasy na reklamy przyciągające ludzi, a później rujnować swoją reputację w tak głupi sposób. W dobie internetu głos niezadowolonych słychać dość głośno...
Pal ich licho... Skarga do UKE już wysłana, zastanawiam się jeszcze czy w przypływie dobrego humoru nie udać się ze skargą do Urzędu Skarbowego z donosem na przestępstwo skarbowe jakim jest wystawianie nierzetelnych faktur i niewystawianie faktur korygujących (art. 62 § 1 kks)...
Pozdrawiam